mandag 4. juni 2007

Nytt forsøk viser at hunder bare imiterer effektiv atferd

Jeg skrev tidligere om imitasjon og begrensninger i mulige forsøk. Nå har det kommet et mer spennende forsøk på imitasjon hos hunder som har et mer genialt og overbevisende oppsett enn det jeg har sett tidligere.

Universitetet i Wien har undersøkt modellæring hos hunder. Forskergruppen, ledet av Friederike Range, mener å ha funnet at hunder kan basere imitasjon av atferd på omstendighetene og velge mellom det de ser. Det vil si at de kan velge å imitere atferd dersom omstendighetene rundt den observerte atferden virker effektive.

Studiet var basert på forsøk gjort på 14 måneder gamle babyer som ville slå av et lys med bruk av pannen kun hvis de så at moren gjorde det med hendene ledige. Hvis moren holdt et pledd i hendene ville de slå lyset av med hendene, fordi de kunne resonnere at moren gjorde det bare fordi hendene var opptatt.

Forskerne trente border collie-tispen Guinness til å trekke i en trepinne med poten for å få en godbit. Så testet de tre grupper hunder. Den første gruppen så ikke Guinness og disse valgte å trekke i pinnen med munnen (85%). Den andre gruppen så Guinness trekke i pinnen med poten, mens hun hadde en ball i munnen. Også denne gruppen valgte å trekke i pinnen med munnen (79%). Den tredje gruppen med hunder så Guinness trekke i pinnen med poten, uten noe i munnen. Her valgte hele 83% å trekke i pinnen med poten!

Dette er temmelig sofistikert atferd som indikerer at hunder ikke bare kan observere atferd, men også resonnere rundt sammenhengen atferden opptrer. Dersom atferden de ser virker lite effektiv og ikke "selvvalgt" velger de heller en atferd de har erfaring med at er effektiv. Men ser de en atferd som tilsynelatende er utført på en effektiv måte, kan de velge å kopiere denne slik som den er, uten å basere seg på tidligere erfaringer.
Nå må jeg bare fundere på hva dette kan bety for trening av hunder. Innspill mottas med takk!

Eksperimentet finnes i mainummeret til Current Biology.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar