lørdag 16. juni 2007

Katter har ingen håndtak

Å vaske en katt... ny gren i ekstremsportveko
-------------------------------------------
Noen sier at katter aldri trenger å bli badet. De sier at katter slikker seg rene. De sier at katter har et spesielt enzym av et slag som virker som magi - som løsner dritten og tryller den bort.

Mesteparten av livet har jeg trodd på denne myten. Som de fleste blinde troende, har jeg klart å se bort fra alle fakta som peker mot det motsatte - katteluktene i hjørnene i garasjen og skittflekkene som fester seg på teppet ved peisen

Tiden er kommet til at jeg må innse realitetene. Jeg må se bort fra folks overbevisning og proklamere: "Denne katten stinker grizzly på en varm dag". Når denne dagen kommer til ditt hus, slik den har gjort i mitt, har jeg noen råd som du kan ta med når du tar pusevennen din under armen og sikter deg inn på badet.

Vit at selv om katten din har fordelene av raskhet og fullstending mangel på interesse for menneskenes liv, så har du fordelene av styrke. Bruk denne fordelen når du velger kamparena. Ikke prøv å bad ham i et åpent område hvor han kan tvinge deg til å jage ham. Velg et lite baderom. Hvis badet ditt er større enn to kvadratmeter anbefaler jeg deg å gå i kabinettet sammen med ham og lukke glassdøren som om du skulle ta en dusj. (Et dusjforheng hjelper ikke. En berserk katt kan rive et trelags plastforheng i filler fortere enn en politiker kan skifte mening.)

Vit at katten har klør og ikke vil nøle med å forsøke å fjerne all huden fra kroppen din. Din fordel er at du er smart og vet å kle deg beskyttende. Jeg anbefaler en kjeledress i bevernylon stappet ned i langskaftede vernestøvler, kevlarhansker, militærhjelm, hockeyvisir og en langermet skuddsikker jakke.

Gjør alle forberedelser nøye. Du har ikke tid til å hente et håndkle når katten din graver hull i din skuddsikre jakke. Fyll i vann. Sørg for at shampooflasken er inne i kabinettet. Sørg for at håndkleet kan nås enkelt, selv om du skulle ligge på ryggen i vannet.
Utmanøvrer katten din ved å overraske den. Plukk den opp nonchalant som om du skulle bære den til kjøkkenet for lunsj. (Katter vil vanligvis ikke legge merke til ditt usedvanlige kostyme. De har liten interesse for skiftende moter. Hvis den mot formodning ser sjokkert ut, forklar rolig at du er betalt av Steen og Strøm for å teste ut ulike produkter.)
Når du er inne på badet er fart viktig for overlevelse. I én flytende bevegelse, steng baderomsdøren, gå inn i kabinettet, steng glassdøren, dypp katten i vannet og sprut på shampooen. Du har nå begynt på de 45 villeste sekundene i ditt liv.

Katter har ingen håndtak. Legg til det faktum at han nå har såpeglatt pels og problemet er ytterligere forverret. Ha ingen overdrevne forventninger om at du klarer å holde ham mer enn to-tre sekunder av gangen. På den annen side, når du har tak i ham må du huske å sprute på mer shampoo og gni det energisk inn i pelsen. Han vil så klare å vri seg løs, falle ned i vannet og dermed skylle seg selv. (Den nasjonale rekorden - for katter - er tre vaskeomganger, så ikke ha for store forhåpninger.)

Så må katten tørkes. Nybegynnere i kattevaskesporten vil anta at dette er det vanskeligste, for mennesker er vanligvis utslitt på dette stadiet og katten begynner å bli temmelig målrettet. Faktisk er tørkingen den enkleste delen av det du til nå har vært gjennom. Det er fordi katten nå er som limt til din høyre legg. Vipp opp proppen med foten, ta tak i håndkleet og vent. (Ved noen tilfeller kan katten feste seg til militærhjelmen. Hvis dette skjer er det best at du rister ham løs og oppmuntrer ham til å ta tak i leggen din.) Når vannet er rent ut kan du bare bøye deg ned og tørke katten din.

Etter et par dager har katten blitt så rolig at den kan fjernes fra leggen. Han vil vanligvis ikke si noe på tre uker og vil bruke tiden til å sitte med ryggen til deg. Han kan til og med innta en statues positur og utvikle blikket til en gipsfigur.

Du vil bli fristet til å anta at han er sint. Dette er trolig ikke sant. Som regel pønsker han bare på hvordan kan skal vinne kampen og skade deg for livet neste gang du bestemmer deg for å bade ham. Men, i det minste lukter han nå mye bedre.

Skrevet av Bud Herron - oversatt av Randi Helene Tillung (http://www.etologi.no/)

1 kommentar:

  1. Fantastisk bra!! Det verste er jo at det ER sånn å bade en katt! :-)

    Her er også et alternativ som nok ikke er fullt så dyrevennlig som denne varianten:
    http://www.top20fun.com/funny_jokes/2728.html

    SvarSlett