fredag 8. juni 2007

Gløgge gnagere

Ofte har jeg støtt på misforståelsen om at mindre dyr har mindre atferd - og således er mindre spennende. Men slik er det nok ikke og det finnes masse forskning på dyre- og insektarter som er relevant også for oss som til daglig har hovedfokuset på selskapsdyr.

Det er nylig kommet en bok om atferd hos gnagere, kalt Rodent Societies. Her oppsummeres forskning og kunnskap om sosial atferd hos viltlevende gnagere. Boken er nok mer for de spesielt interesserte enn for den vanlige rotteeier, men er du atferdsnerd så løp og kjøp!

Gruppe-levende gnagere og deres reproduksjon blir omtalt sammen med ontogeni, populasjonsøkologi, genetikk, neuroendokrine mekanismer, atferdsutvikling, kognisjon, kommunikasjon, samarbeid og ikke-samarbeid, antipredatorstrategier, sykdom og forvaltning/bevaring. Her er forøvrig en nyttig link for deg som ikke er så interessert at du vil legge ut for en bok, men likevel er interessert i rotteatferd.
Sa jeg forresten at gnagere er små? Hvis du syns at gnagere er litt gufne bør du kanskje ikke legge ferien til Brasil. Der lever nemlig verdens største gnager, capybaraen, som kan bli hele 65 kg (se bildet).
Bare en ting: Kaniner er ikke gnagere, så kjøp ikke boken i håp om å lese om kaniner. Kaniner er lagomorfer og er sannsynligvis mer i slekt med hovdyrene. Men gnage kan de såvisst, noe mine eiendeler har erfart.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar