søndag 4. mai 2008

Sveitsere må ta kurs for å få holde hund

Fra september trer Sveits' nye dyrevernlov i kraft og både hunder, katter, undulater og akvariumsfisk får nye rettigheter. Sveitsere som vil skaffe seg hund må først gjennom et obligatorisk kurs i hvordan man behandler dem. Marsvin og undulater får ikke holdes isolerte og fisker må avlives skånsomt.

Fra september må de som vil skaffe seg hund først gjennomgå et kurs med tre teoretiske deler, og gjennom det første året som hundeeier pålegges de å følge opp med praktisk trening. Autoriserte instruktører skal stå for undervisningen. Det obligatoriske kurset koster mellom 500 og 1500 norske kroner. Det finnes omlag 450.000 hunder i Sveits og hvert år blir rundt 40.000 hundeeiere.

Obligatorisk kurs kreves også for den som skaffer minst tre griser, ti sauer, fem hester eller 150 kyllinger. Nye regler gjelder også buskap: de må ha god plass til å bevege seg og får ikke stå fasttjoret hele dagene.

Sosiale dyr som marsvin og undulater får utvidet beskyttelse: heretter må man ha minimum to eksemplarer, ettersom de anses for å trenge selskap. Minstemålene for bur har også blitt utvidet. Akvariefisker skal heretter avlives etter bruk av et eget bedøvningsmiddel som man kan få kjøpt i dyrebutikker. Drukning av dyr for avlivning er blitt forbudt. Alle må avlives hos autoriserte veterinærer.


Meningen med loven er fortrinnsvis å gjøre dyreeiere bevisste på ansvaret de har overfor sine dyr, sier de sveitsiske veterinærmyndigheter. Hver kanton i Sveits skal nå opprette et dyrebeskyttelsesbyrå som regelbundet rapporterer om dyrenes situasjon.

På tide å få lignende kursing i Norge?

5 kommentarer:

 1. Tipper at det er slike som deg og Gry som har sørget for lovendringen i Sveits. Det er lov å håpe på liknende endring i Norge også! Stå på, det nytter selv om det kanskje ikke alltid virker slik.-)

  SvarSlett
 2. Må innrømme at jeg syns det hørtes litt overdrevent ut, rett etter at jeg leste det!
  Men er det egentelig det? Jeg er klart åpen for "ny-tenking". Man skaffer seg tross alt dyr for å noe å ta vare på, og kanskje bruke det praktisk. Ikke for å se det lide! Jeg ser alt for mange dårlige hundehold! Jo mer jeg tenker over det, jo flere tilfeller kommer jeg på der eieren aldri skulle hatt hund p.g.a. uvitenhet. Obligatorisk kurs: JA!
  Alt i alt en god plan tror jeg. Hvis noen er imot det, må nok det være fordi de ikke gidder å betale enda flere utgifter i henhold til det å skaffe seg hund.

  SvarSlett
 3. Hvor for stoppe med dyr. Kanskje de burde innføre det med mennesker også. Alle som vill ha barn. Først kan de søke. Så får de kurs, De må da bestå noen prøver. Så får de lisenns og til slutt tilatelse. Det hadde vært en god ide.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanskelig å kontrollere da eller skal alle som bryter ta abort?!

   Slett
 4. SKal man bli fengslet om gullfisken skulle dø før man rakk til dyrlegen?
  Jeg synes det er litt på kanten med fisk...jeg er da human nok til å drepe fisken fort når jeg fisker og vegetarianer blir jeg aldri!

  Men ja, jeg synes godt det skulle vært obligatorisk med kurs ved anskaffelse av dyr og barn. Og kanskje dyrene og skulle kreves til en liten legesjekk jevnlig?

  SvarSlett