torsdag 1. mai 2008

Slå hardere. Det kiler bare.

I kommentarfeltet i mitt forrige innlegg uttrykker Kuriumumuliums stor bekymring for min faglighet, objektivitet og etterrettelighet og henviser så til sin helt egen kilde til kunnskap. Denne artikkel er en frisk sak. Caps Lock og utropstegn er en favoritt, og gjennom språket kan man få nært kjennskap til denne personens indre følelsesliv.

Her omtales ”klickerfjantar” som dumme, håpløse, kvakksalvere og til og med som Dr. Mengele. Imponerende.

Forfatteren slenger på litt banal banning som ”piss lei”, ”bullshit”, ” är de "nya" verkligen så in i h......... bombade”, "korkade", ”idiotisk” osv.

Legger også merke til at forfatteren har opprettet sin egen side er fordi han har hatt "blitt sensurert av feige moderatorer" før. Jajamensann. Ville kanskje ikke satt så stor pris på peer-reviewing, heller?

Jeg misforstod kanskje Kuriumumulium? Var det noen faglig begrunnede påstander her som utfordret mine argumenter? Kan jeg evt få noen konkrete eksempler?

Forfatteren er dessuten veldig bekymret over dette:
”För det andra är jag ”sick and tired” över att ”klickerfjantar” kan härja som
de vill på olika forum utan att få en intelligent motvikt.”

Jeg vil ikke kalle mine kritikere for uintelligente. Det er å falle lavt. Men det hadde vært tilfredsstillende å snart begynne å diskutere saken. Derfor roper jeg ut min enighet med JA! JA! MER! MER! Kom til saken og gi meg motargumenter. Gi meg begrunnede motsvar på mine påstander. Gi meg en intelligent motvekt. Gi meg bank.

Jeg gjentar derfor utfordringen: Forsvar Millans metoder

Idé: Finnes det et stipend som gjør at jeg kan utlove pengepremie til den første som faglig kan argumentere for at Millans ubehagsmetoder er forsvarlige, lovlige og ufarlige?

9 kommentarer:

 1. Hei.. jeg ville bare gi deg en artikkel med motsatt grunnsyn, etter min mening så er den faglige subjektiviteten ganske lik det du prestere.

  Hva med de andre spørsmålene? Skal du begynne å ta deg selv seriøst?

  Blir jeg politianmeldt?

  Har du noen dommer og rettstolkninger å henvise til? Eller kanskje et juridisk forarbeid eller en offentlig utredning å vise til?

  Er protestaksjonen en smart markedsføringskampanje?

  Jeg har aldri forsvart Cecar Milan og kommer nok aldri til å gjøre det, men det er på tide at du forsvarer din objektivitet og redelighet i denne protesten

  SvarSlett
 2. Hej Randi,

  Jeg ser att du tigger om å få bank, kanske du burde oppsöke en psykolog eller hvorfor ikke en hjemmeside der masochister kan treffe sadister?

  For min del handler dette ikke om Cesar Millans metoder, ut i fra tv programmet så vet vi for lite om disse til å kunne hylle eller slakte de samme. Jeg har derimot sett mange av Cesars programmer her i Sverige og han treffer ofte spikeren på hodet...

  Dette handler om en maktgal, monopolistisk och livredd Morten Egtvedt som får panikk så fort noen annen enn Canis får litt rampelys. Dette handler om Mortens näringsdrivende selskap (Canis) som forsöker å fremstå som en organisasjon og som bruker all kraft på å sensurere samt å svartmale konkurrenter på markedet, til og med de som arbeider ”non-profit”. Att man truer med å saksöke en privatperson som har brukt ordet SPAM er hinsides all fornuft, spesielt når det viser seg at Canis ikke har helt fine metoder når de sender ut ”informasjon”...

  Ja, min artikkel (en av mange og ikke så ny) inneholder en del harde ord, disse som et resultat av en debatt vi hadde i sommer som minnet om noe Kafka kunne ha forfattet en sen natt mellom hosteanfallene!

  Debattene begynte med at Morten E.var av den formening att Canis var meget kompetente til å tilby kurs for fugelhunder. Etter at han hadde dummet seg ut med ettertrykk så var han tvungen til å innrömme att dette kunne han ikke.

  Her finner du en del av disse debatter:

  http://www.fuglehunder.no/fuglehunder/viewtopic.php?t=2592

  http://www.fuglehunder.no/fuglehunder/viewtopic.php?t=2857

  Dette handler også om att ”vi” som har arbeidet med fugelhunder i lang tid OG som arbeider MED hunden og dennes muligheter via positive, glade men konsekvente metoder er lei av å bli uthengt som sadister, idioter og å ha sexuelle forhold til våre dyr av den samme Morten E. Vi er dritt lei på å få höre at våre lydige, glade og FUNGERENDE jakthunder er redde och ”ferdigbankede”, dette av en mann som ikke har 1 % innsyn i jakt eller hvordan dette påvirker hunden! Vi er dritt lei av å få höre att den hunden som elsker oss over alt annet på denne jord egentlig er redd for oss.....

  Veldig mange av oss har satt oss godt inn i den ”operante” verden, men veldig mange av dere vet svärt lite om hva vi holder på med. Det vi har lärt oss er att 95% av det ”dere” vil selge som nytt og som dere har satt en etikett på, det har vi holdt på med i 20 år eller mere.

  Vi er også ganske lei av alle ”ikke-jegere” som stadig vil prakke på oss nye og uprövede metoder med mottoet ”jeg tror att det fungerer”!

  Ellers har jeg veldig vanskelig for å respektere den evige henvisningen till kilder, böker og ”moderne vitenskap”, for meg teller resultater og ikke avhandlinger, jeg leser gjerne disse men jeg sluker ikke alt rått! Tittelen Etolog er også vanskelig å forstå: det er tydeligvis ikke en eksakt vitenskap: begynn med å plassere deg, Stokke og Wilsson i samme lokale, dere kan få komme ut når dere er enige.....det varme stedet langt der nede fryser nok til is innen dere kommer ut!

  Hyggelig at du har värt på min side, les gjerne flere av mine tanker så kanskje du får et litt mere nyansert inntrykk, kanskje denne: http://www.engelsksetter.se/empty_71.html (med det vil du nok ikke, det passer ikke ”butikken”..).

  Jeg ble intressert i dette med Canis da jeg ikke kunne forstå hvordan disse kunne forsvare at de solgte kurser for jakthunder. Men efterhvert som man har satt seg inn i det hele så oppdaget man att Canis ikke lykkes så bra innen annet ”hunderi” heller: deres kunder vitner hele tiden om en masse uönskede adferder, problemer vi jakthundseiere sjelden har da vi kaller det samme for ulydighet!

  Det finns også veldig mange ”bevis” ute på internet; ”bevis” som viser hunder som ikke har det så bra psykisk, skal vi kalle de ”klikkervrak” eller ”ruff-vrak” eller kanske ”mat-vrak”.....eller hvorfor ikke ”nesegrime-vrak”? Kan du fortelle meg hvordan flere kjente instruktörer innen Canis systemet markedsförer dette redskapet? Mine hunder går pent ved min side, UTEN NOE BÅND, ved 3 månders alder, Canis har nesegrime som en bestselger! Jeg kan forstå at de blir redde når andre med effektivere metoder får plass i tv......Get real!

  Michael Fossum
  www.engelsksetter.se

  SvarSlett
 3. I "gamle dager" var det en spalte i "Det Beste" (Readers Digest) som het "Vidd og Visdom". Du kunne godt ha brukt det som overskrift på bloggingen din :-) Jeg er imponert, både over innsikten din og stå-på-viljen! Fortsett med å stå på, og husk at "if they don't hate you, you're nobody! I det lange løp vil kunnskap og klokskap vinne. _Intelligent_ motvekt når det gjelder Millans metoder tror jeg du må vente lenge på...

  SvarSlett
 4. Fortsett å stå på Randi Helene! Vi er mange som tar til oss budskapet du og andre faglærte forsøker å formidle.Du har en veldig lærerik og artig blogg!:-)
  Innlegget du og Gry skrev kommer stadig tilbake til meg via masseutsendelser. Nå også i fra trekk-og jakthundmiljøet:-)
  Så budskapet når frem, selv om det tar tid og dere får mye motbør.
  Flinke og tøffe jenter er dere!:-)

  Mvh
  Marianne Lund

  Kennel Qornoq's Arctic
  (Grønlandshund)

  SvarSlett
 5. Tusen takk for de hyggelige tilbakemeldingene! De betyr svært mye :)

  Jeg får også mange hyggelige og interessante mailer. Hyggelig å høre at uttalelsen vår sirkulerer i trekk- og jakthundmiljøet. Jeg kjenner til godt at jakthundmiljøet på langt nær ikke er så svart-hvitt og ensartet som enkelte skal ha det til! I dette miljøet finnes det glimrende, engasjerte trenere med stor kunnskap og som tar stor avstand fra foreldete metoder som er på kant med dyrevelferd. Jeg håper det gode jakthundmiljøet kan gjøre seg bedre kjent og ikke bli såpass overdøvet av machoklikker som de av og til blir i dag :)

  Legger også merke til at f.eks Robert Sørlie fra trekkhundmiljøet flere ganger har kommet med svært klare meninger om uforsvarlige treningsmetoder og behandling.

  Det skjer med andre ord mye! Stå på :)

  SvarSlett
 6. Mange interessante poeng fra flere sider her. Gøy å lese!
  "Intet hundehold er bare svart-hvitt" vil nå jeg si. Uansett hvilket miljø det gjelder.
  Når det gjelder trening med positiv straff/negativ belønning, klart det funker! -> Dersom der blir brukt riktig, vel å merke. Det samme går for positiv belønning/negativ straff selvfølgelig.

  (Første som burde gjøres for at allmenn skulle forstå "klikkerfjanter" er å finne en enklere måte å sette opp de begrepene om Positv/Negativ Straff/Belønning. Unødig hodebry og vansklige sammensetning av ord til å forklare en veldig enkel ting)

  Begge treningsmetoder funker, men det er lettere å få bivirkninger ved positiv straff/negativ belønning! Bivirkninger kan f.eks være: frykt, aggresjon, passivitet, skade, evt sykdom.

  Disse "bivirkningene" forekommer selvsagt ikke alltid, men jeg syns ikke det er verdt risken å la noen eller noe igjennomgå en slik psysisk/fysisk påkjenning som denne typen trening kan være.

  Kan selve treningen klassifiseres som mishandling (uansett grunnlag) er jeg sterkt imot det! Derfor kan ikke jeg forsvare metodene til Cecar Milan, men derimot stiller jeg meg bak ryggen til Randi Helene.

  SvarSlett
 7. Det er litt vanskelig å diskutere holdningene til Cesar Millan med deg, når du så tydelig ikke vet hva han egentlig står for.

  Du legger fram noen ganske sterke påstander i teksten din - og jeg vil svare med å gjøre akkurat det samme: Du har tolket ham feil. Du har ikke hørt på det han har sagt. Du har ikke sett hva han gjør. Jeg kan ikke tro at du har sett noe av det han gjør i det hele tatt!

  Det første Cesar Millan legger vekt på er at folk skal komme seg ut med hundene, mosjonere dem og gi dem mental trening. Det er det første han spør om - men det hoppet du glatt over i teksten din.
  Hva med alle gangene han stresser at positiv forsterkning er viktig?
  Eller det faktum at han legger vekt på at hunden skal stole på eieren? Han skremmer ikke hundene, han hverken sparker eller slår - og om du hadde tatt deg tiden til å sette deg inn i hva han står for, så ville du visst det.

  Det blir håpløst diskutere dette med deg fordi du tillegger ham en hel del holdninger han faktisk ikke har - snarere tvert imot.

  Vil du ha bank? Vel, da må du nesten komme opp med en diskusjon som er reell. For all del, vær uenig i treningsmetoder og fargen på klærne hans eller hva du vil - men vær så snill å holde deg til det som er fakta - ikke det du TROR er fakta.

  Folk trodde en gang i tiden at jorda var flat også. De er blitt mer opplyste siden da.

  SvarSlett
 8. Skal herved forsvare noe av det Millan bruker i sine atferds-cases, nemlig snakk om eierne, livssituasjonen, i hvilken situasjon har dyret kommet inn i livet, hvilke følelser som fantes denne gangen hos eierne osv. Innen holistisk behandling er det viktig å se seg rundt i omgivelsene til problemet for å finne årsak og etterhvert en løsning. Der ser vi etter bl.a. uforløste følelser hos dyreeiern som kan føre til stor belastning og opphoping av negativ energi hos dyra (som videre kan føre til endret atferd, sykdommer osv). Vi ser etter mønster som muligens følger generasjoner i familien. Innen healing og dyretolking er også samtalen med dyreeiern svært viktig og inntar en stor del av selveste konsultasjonen(e). Det handler ikke om å gi dyreeiern dårlig samvittighet og ønsker at han/hun skal føle seg dårlig. Det handler om å formiddle uten å snakke rundt og rundt. Kanksje det er Millans måte å snakke på som noen oppfatter som "tøft", "rett på sak" eller "arrogant"? Denne meningen skapes i hvert sitt eget bilde. For min del er energiarbeid en stor del av jobben under atferdskonsultasjoner. Og takk for at Millans program rører på akkurat på dette temaet.

  SvarSlett
 9. Jeg synes du skal ta en titt på disse to programmer Randi. Det vil kanskje hjelpe deg innenfor deres felt i å forstå en hunds natur. Hvor den kommer fra. Hva det egentlig er og hvor for den valgte oss. Siden det er enkel å se at du ikke har peiling. Og nei det er ingen Millan på disse 2 programmer. Så du trenger ikke å være redd for det. NATURE's two-part special DOGS THAT CHANGED THE WORLD.

  SvarSlett