tirsdag 10. april 2007

Strøm i hundetrening skal forbys

Mattilsynet viser at de både kan og vil følge opp Stortingsmeldingen for dyrehold og dyrevelferd ved å nå legge ut en forskrift om forbud på bruk av strøm i trening av hund på høring.

Her forbys bruk av strøm på generelt grunnlag, med unntak av aversjonsdressur mot bufe, rein o.l. Og her er det også visse begrensninger som skal være gjeldende. All slik dressur skal utføres av opplært personell og det skal kun utføres av nødvendige grunner. Disse vil antagelig bli bedre spesifisert i forskriften etter høringsrunden. Det er gledelig at slike forskrifter kommer!

Jeg synes det er sørgelig når hundeeiere velger å bruke strøm eller annet ubehag for å trene bort atferder som de burde ha visst at hunden kom til å vise. Er det en overraskelse at border collier jager sau? Eller at fuglehunder jager fugl?

Kan det forsvares å trene disse atferdene bort og hvor stor suksess kan man forvente seg? Kan man stole på at hunden ikke jager dyr dersom den er strømmet på sau eller rein?

Alle hundeeiere er uansett (om hunden er strømmet eller ikke) pliktig til å følge Hundeloven. Hunden skal alltid forsvarlig sikres og båndtvangsbestemmelsene følges. Dette er naturligvis det sikreste for alt bufe og vilt.

Takk til Mattilsynet for en god jobb med forskriften, samt til Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr for at jeg fikk uttale meg i forbindelse med høringen.

1 kommentar:

  1. Jeg bare lurer på hvem det er som skal håndheve denne loven... Politiet har ikke resursser til å gjøre noenting.

    SvarSlett