tirsdag 5. august 2008

Kvinner kan ikke trene hund

Nå kommer snart de komplette DVDene av "Hundehviskeren" til meg i posten.

Som kvinne kommer jeg naturligvis ikke til å få så mye ut av det.

Millan slår med skarp observasjon fast i en av episodene sine at
"kvinner er den eneste arten som er satt sammen annerledes enn resten".


Hans teori rundt kvinners håpløshet med å trene hunder er slik:
"en kvinne bruker alltid ømhet fremfor disiplin, og menn bruker disiplin fremfor
ømhet. Derfor er menn mer psykologiske, enn følelsesladde. Alle dyr følger
dominante ledere; de følger ikke kjærlige ledere".

At National Geographic aksepterer kringkasting av så åpenbare mannsjåvinistiske utsagn til den gemene hop er kanskje et symptom på at slik omtale av kvinner ikke ses på som så farlig. Selv blant skikkelige folk som aldri ville tolerert det samme utsagnet om det var rasistisk. En liten test på utsagnet kan gjøres med å bytte ut ordet kvinner med jøder og menn med ariere. Jeg, som kvinne, er sutrete hvis jeg antyder at jeg blir omtalt nedsettende.

Når det gjelder etologien i utsagnet til Cesar Millan vil jeg uttale meg som etolog (ikke som kjønn). Hvis du noen gang har snorklet og studert fiskestimer under vann har du kanskje sett at den ledende fisken ikke er blant de største? Men at de største fiskene befinner seg i midten og gjerne litt nedi stimen? (Greit å vite når man fisker makrell! Har du ikke skikkelig søkke på snøret ditt må du plukke mye småbein under middagen din...)

Har du noen gang sett en saueflokk på beite? Ta en nærmere titt og du vil se de beste søyene, med de feteste lammene, i midten. Følg et trekk med fugler til Afrika. Du trodde vel ikke det var den sterkeste som ledet an? Det er slitsomt og farlig å være fremst. Du må ta avgjørelser, navigere, presse bort luften med kroppen din og du er i den mest utsatte posisjonen når det gjelder ytre farer.

Hvis du skal finne ut hvem som har best fitness, bør du som oftest feste blikket et annet sted enn fremst i gruppen. For byttedyr som lever i flokk er hele flokk-konseptet bygget på beskyttelse av egne gener. Les gjerne mer om atferdsøkologi og ESS (evolusjonært stabile strategier) og fundér litt over at en strategi ikke bare styres av hva som er optimalt, men også av hvilke andre strategier som finnes på samme tid.

Jeg vil forøvrig minne på at hunder ikke er utpregede flokkdyr. De jakter ikke på store byttedyr, men er åtseletere. De er sosiale dyr, ja, men ikke flokkdyr. Å påstå at det er flokkatferd når hunder samles på et sted med mye mat, er som å påstå det samme om mennesker på shoppingsentere.

Og når det gjelder oss mennesker og valg av ledere bør vi ikke akkurat slå oss på brystet over å gjøre gode og veloverveide valg? Hos oss er vel tradisjonen slik at vi alt for ofte følger ytterst ustabile ledere rett inn i katastrofen...

9 kommentarer:

 1. Bytt ut ordet kvinne med mennesker. Da stemmer det.

  SvarSlett
 2. hvorfor skaffer du deg egentlig alle dvd-ene når du egentlig vil stanse tv-programmet? Bare lurte på...

  SvarSlett
 3. Igjen føler jeg meg nødt til å kommentere. Det er virkelig en slik intens og ubegrunnet misnøye med Cesar Millan iboende deg. Kommentarene du har plukket fullstendig ut av sammenheng der, er fra episode 11, sesong 1. Den omhandler pitbullen Emily, som du også nevner i et annet innlegg om Millan.

  Det han sier i tillegg, i den eksakte sammenheng, er at denne måten "å være skrudd sammen på", er det som gjør kvinner til noe helt unikt, og kan redde dyr, og menn for den saks skyld, fra en usikker tilværelse. Han sier også at for et menneske å få hengivenhet og kjærlighet foran alt, er veldig bra i mange tilfeller, og at kvinner fremfor alt, har nettopp evnen til å gi dette. Men dessverre, følger ikke dyr en figur som leder med kjærlighet, akkurat som de ikke følger en figur som leder med frustrasjon, fortvilethet, usikkerhet eller sinne. Mennesker er den eneste arten som følger slike ledere. Dyr følger ledere som leder med ro og bestemthet i første rekke. En hund trenger mosjon, disiplin (dvs regler og begrensninger, og affeksjon, i den rekkefølgen, for å leve i en stabil tilværelse og sinnstilstand. Han sier ikke, som du siterer, at kvinner alltid gir ømhet fremfor disiplin, og menn omvendt, men at det er mer vanlig for kvinner å gjøre dette. Derfor, sier han, må kvinner være ekstra bevisste på å gi affeksjon ved rett tidspunkt, slik at man ikke ubevisst oppmuntrer hunden til å utvise uønsket adferd.

  I tillegg er det å lese i hans bok "Be the Pack Leader":
  "(...) I want to acknowledge all women, and the special power that all women hold - even though they may not realise it yet. I worry about the fact that my kids are growing up in a very unstable world; a world that is going to require some incredible pack leaders if it is going to be made right again. I believe that women hold the key to helping put our world back into balance. But they can't do that until men truly acknowledge and honor the unique wisdom and the leadership women have to offer - and until women can embrace the pack leader within themselves. More than most men, women seem to instinctively know that leadership doesn't mean negative energy. It doesn't mean pitting one person against another, one country against another, one religion against another. I also believe that women are more likely than men to act for the good of the pack. And like dogs, we humans need to remember that without the pack, we are nothing. I have seen more compassion from women in my life than I have seen from men. Women have taught me true calm-assertive leadership, and because of them I have become a better, more balanced leader in all areas of my life, not just with dogs."

  Når det kommer til det etologiske utsagnet ditt, kan jeg f.eks. nevne Millans bemerkning i "Be the Pack Leader", at å være flokkleder har ingenting med fysisk størrelse å gjøre, men hva slags energinivå du har, og din utstråling og sinnstilstand. Som eksempel nevner han hundeflokkene som dannet seg av etterlatte hunder i New Orleans etter orkanen Katrina, hvor en av de bestod av bl.a. en rottweiler og en schäfer, og flokklederen var en beagle.

  Ellers, når det kommer til hundedyr, som absolutt er utpregede flokkdyr, går flokklederen først når flokken migrerer for å finne mat, vann, jakte etc. At sauer, zebraer og andre planteetere muligens fungerer på en annen måte er godt mulig.

  Vær snill å lese bøkene han har skrevet, slik at du i det minste vet hva du kritiserer. Prøv også å spore opp hvor sitater som de du kommer med har opprinnelse, slik at du kan forsikre deg om at de ikke er tatt helt ut av sammenhengen.

  SvarSlett
 4. HALLOOO!!!Kvinne eller ikke kvinne, jeg er også en kvinne!!og midlene hans virker!! uten at jeg er stygg med henne! jeg blir sinna av å lese slikt tull. jeg bruker metodene hans daglig, har to hunder som nyter godt av denne lærdommen.Tispa mi har mere seltillit, og er og blir en snill og lydig hund med de milde og fine hundemetodene Cesar M. bruker, selvlært eller ikke.   Han har utrettet mye fint for dyr, og ingen her i landet kan stå og si; at de har et bedre rehab-tilbud her, eller hvor som helst, enn det Cesar Millan har i Los Angeles.  Er hundene i burene på FOD gården mere forsvarlige behandlet?, enn de hundene man SER har det godt hos Cesar MIllan, på hundepsykologisenteret hans??  Ta dere en tur for å se hvor lykkelige dyrene på fOD gården er, i forhold til Cesar sine hunder, så skifter nok du, og flere av dere mening. jeg har overtatt en psykologisk skadet hund fra Fod gården, hun nektet å spise, var redd nærhet,  var krypende og redd, jeg har brukt 3år, nå på å rehabilitere henne så godt jeg har kunnet, og bruker ennå tiden til hjelp, men:  Nå er jeg stolt over å kunne fortelle at hun er idag en lykkelig hund, med mange flotte og ikke minst morsomme sider, den siste tiden spesiellt, særlig etter at CESAR MILLAN har gitt MEG mange gode råd.  Har vokst opp med hund, og vet hva jeg står for. Cesar Millan kom med flere forslag, som har hjulpet oss mye, metoder som kun er rent logiske.    Millans metoder er om hvordan hundeflokken selv kan kurere seg og sine.  Min hund har hatt stor hjelp, også av hennes bestevenninne, en Eng.staff, forøvrig, hun har hatt sterk angst.Så hvordan kan dere stå å si at hans metoder er grusomme og fæle, og inhumane, ja inhumane, fordi det gjelder et EN HUND, og ikke et menneske.  Og blande rasistisk politikk inn i bildet,da..HALLO!!   Det virker som om noen er furtne, fordi folk selv kan trene sine hunder, uten å måtte betale en formue for hundetrener!? Man må selv forstå, hva som er dyremishandling og hva som IKKE ER DET.Jeg bruker f.eks SHHT-lyden for å uttrykke hennes grenser, og sparker IKKE hunden min!! jeg stopperlitt op, og da vet hun at jeg dytter henne litt på siden av baken, disse metodene kan brukes mildt, og vennlig.  Men selvfølgelig kan man overdrive alt, og slå å sparke og skremme..   MEN det er det tvert motsatte som blir vist i serien; Hundehviskeren.   Tenk Dere om, det er mange som er hjulpet av akkurat Cesar Millans metoder, så liker du det ikke, klapp igjen, og ikke ødelegg for de andre som har utbytte av serien. Gledesdrepere!! Kunnskap er makt, så la valgets makt stå!   Jeg oppfordrer ALLE til å kjøpe Cesar Millans Bok; "Be the Packleader", et bra kjøp! Dere som mener at dette er dyreplageri, må ha en form for fortrengt virkelighet..!?  En hund er en hund, og de har rett til å få være nettopp det, en hund.Og ja,Hundene er faktisk flokkdyr.Cesar Millan har utrettet fantastisk arbeid for hunder, ta hans eksempel istedet.

  SvarSlett
 5. Spør om det samme, du krittiserer Cesars metoder opp og ned å i mente så det holder, men likevel skal ha dvdene hans? Latterlig!

  SvarSlett
 6. Haha, va hærligt:)
  Fick precis en lænk till din blogg från en væninna och blev helt frælst!
  Detta må jag følja med på oxå i framtiden.
  Det ær ju helt fantastiskt hur mycket visdom denne Ceasar besitter om både mæn, kvinnor, djur o skapelsesberættelsen - kanske inte någon slump att han har fått namn efter den store kejsaren... :D
  Kan inte låta bli att bli sugen på att skaffa de dær DVDerna jag oxå, det låter ju onekligen spænnande ut. Men eftersom jag helst vill vara en "bevisst konsument" och inte støtta vem som helst kanske man borde førsøka hitta ett ex att kopiera...

  Keep up the good work!
  //Ankan & co

  SvarSlett
 7. Jo da Det funker det brøleren viser på tv. Veldig mange sluker rått hva han sier.
  De fleste tilfellene av det jeg har sett er redsel hos hunden som resulterer i uønsket adferd. "adferd eieren opplever som et problem"

  Men hva er det han gjør. En hund som er redd nervøs vil som regel prøve og komme seg vekk fra situvasjonen. Brøleren lar den ikke trekke seg vekk og straffer den når den sender ut taktile signaler. Det ender i at reddselen overføres til noe annet, pinnen han slo med eller noe han blokker med.
  Det som gjør meg redd når jeg ser metodene hans er at hundene er blitt sraffet for og vise taktile signaler og har sluttet med og gi dem. man har ikke da muligheten til og lese hunden på en god nok måte og et utfall kan da komme uten forvarsel. møter jeg en ustabil hund som har tenkt og ta meg hvis jeg ikke oppfører meg, vil jeg ha de tre sekundene fra hunden har bestemt seg" lock on target" til og ungå en komfrontasjon.

  Så det Fungerer Ja da men man overfører Reddselen til noe annet. Det er jo helt supert Da får man jo en farligere hund som alle disse Adfersteraputene som har gått noen helgekurs kan lage nye problemer for hunden.

  Når det gjelder kvinner og hundtrening har jeg to meninger.
  Trener man etter nordenstamm sitt s&m opplegg gjør gjerne menn det best.
  Når man kommer til litt mer kompliserte ting som spesialsøk eller andre ting som man er helt avhennig av sammarbeid er det som regel kvinner som kommer langt.

  Aner ikke hvorfor brøleren har hund. Jeg har nå hunder for at vi skal ha det kult sammen, bygge en god relasjon.

  Til slutt spørsmålene om hvorfor Helene vil ha hele serien på dvd.
  Kan ikke svare for henne, men det er jo førsteklasses undervisnigs matriell om hvordan man IKKE skal trene hund/ få vekk uønsket attferd. og ja jeg har dysleksi.

  SvarSlett
 8. Hei.

  Jeg er enig i noe av det du skriver, men samtidig også veldig uenig.

  Har du vært i de landene hvor man har løshunder gående rundt på gaten?

  Der opererer hundene både alene og i flokk. Felles for de som er alene, er at de er hardt skadd. Dette er jo som du vet ikke ukjent i dyrenes verden, at de ofte forlater det svakeste ledd for å beskytte seg selv. Og ett skadd dyr er et svakt ledd.

  I India f.eks. går de i flokk, gjerne med en hund i front. (Ikke nødvendigvis fordi det er mat der, ofte er det bare tomme gater). De er fryktelig aggressiv mot mennesker (forståelig nok), og beveger seg rundt fra område til område. Samtidig jager de vekk andre flokker, for å beskytte sitt territorium. Dette ender selvsagt ofte med ville slosskamper i bakgatene, og alvorlig skadde hunder.


  Du skriver at hunder er åtseletere? Jeg kan herved avkrefte dette med en gang til deg. Jeg har sett, opptil flere ganger, hunde som går direkte til angrep og spiser offeret sitt. Til og med i norge så jeg for kort tid tilbake en borderterrier som hadde spist et helt piggsvin. Ja det skjer. Men i Norge går vi som oftest med hundene i band, samt vi mater de, derfor er de aldri så sulten at de må ta i bruk en godt gjemt jaktinstinkt.

  Dette er derfor heller ikke ett tema.

  Jeg ser at det generelt her i Norge sitter mange bedrevitere og rakker ned på Millan sin teori. Men når det er sagt, så skulle jeg virkelig likt å se en av dere ta i mot over 80 ustabile, farlige og aggressive hunder, som er utsatt for alvorlige overgrep og omsorgssvikt hele livet. Jeg kan ikke forestille meg at med den generelle oppfatningen som er kollektiv tenkemåte på hundetrening i norge, skulle ha prestert det samme som han. I dag sitter Millan med over 80 lykkelige, stabile og rolige hunder, som først av alt viser trygghet. At han driver med mishandlig, trusler og ubehag er noe tull. Hans fingre er mykere enn en annen hunds tenner.

  Og at hunder ikke er dominante, som da blir antydet av Gry Løberg og co, må jo rett og slett være en vits.

  Tenk litt over hva Cesar Millan har oppnådd, kontra hva vi i Norge oppnår. Her anbefaler vi avlivning, nå hundens adferd er utenfor vår kompetanse. Han gir de et verdifullt liv i stedet.

  Her lærer vi en felles tankegang, og våger du å tro og mene noe annet, vil du bli hengt ut i hele hundemiljøet i norge. Det er da du skjønner at det ikke handler om dyrenes vel og ve, men om å være best, kunne mest, tjene mest mulig penger, og det å bety noe. Hvor er den oppriktig interessen for å faktisk hjelpe hunder med adferdsproblemer?

  Hunder er ganske enkelt et produkt av det miljøet de lever i. Dette bevises klart ved at det for kort tid siden, var et ektepar som ble angrepet og drept av en hundeflokk. Se link;
  http://www.nettavisen.no/nyheter/article2688339.ece

  Det var vel egentlig det jeg hadde og si om denne saken. Jeg tror man blir litt forkludret og hjernevasket av den norske tanken bak treningen,slik at man mister evnen til å tenke selv. Jeg har brukt Cesar sine metoder all sin dag, og jeg har en aktiv, balansert, stabil og rolig hund. Han har tillit til meg, og jeg til han. Mye gøy, trening, kjærlighet, kos, mye tur og det har aldri vært en jobb å få han slik. Med Cesars metoder har vi også fått stabilisert 3 omplasseringshunder på 4 dager.

  Tenk selv.

  Hilsen
  Tonje

  SvarSlett
 9. Som en del andre som kommenterer her synes jeg det virker rart å skrive ting som er tatt helt ut av sammenhengen sånn som du har gjort. Jeg er også en av de som følger med på hundehviskeren og synes at kritikken mot programmet og Cesar Millans metoder virker ganske malplassert ettersom det er helt tydelig at han har hjulpet mange. Jeg er selv helt imot sånn som de fleste holder på og tillegger dyr mennesklige egenskaper i det vide og det brede. Dyr er ikke mennesker og jeg er også overbevist om at dyr rett og slett blir frustrerte og stressa av all den misforståtte dullinga som mange driver med. I den moderne verden har vi på mange måter kommet oss langt bort fra primærsamfunnet. Dette er slett ikke bare positivt og fører tydeligvis med seg en hel masse vrangforestillinger om hvordan man skal og ikke skal oppføre seg. Dette gjelder både dyr og mennesker. Uttalelsen din om at du ik kan dressere en hund fordi du er kvinne er jo bare paranoid selvopptatthet ettersom det stemmer at Cesar Millan setter "urkvinnens" naturlige egenskaper høyt. At hunder ikke skal være flokkdyr høres veldig rart ut siden de skal nedstamme fra ulvene. Disse er i høyeste grad flokkdyr. Eller har du kanskje lært noe annet, sånn at jeg har misforstått helt? Jeg synes ikke det er så viktig hva alle beleste professorer har lært på universitet alltid jeg, derimot synes jeg det er flott å se glade, trygge og rehabiliterte hunder, om man har oppnådd det via den ene eller den andre metoden :)

  Hilsen Therese

  SvarSlett