mandag 18. august 2008

Halekupering gjør hunden aggressiv

Halekupering gjør at hunden mister et av de viktigste instrumentene sine for kommunisering. Den vil bli møtt av andre hunder på en mer mistenkelig måte og derfor vil den over tid lettere utvikle aggressjon mot andre hunder.

Dette påstår to forskere i en artikkel som er publisert i Behaviour i mars i år. De har brukt en logrende robothund som modell og utstyrt den med lang og kort hale.
Liksom-labradoren kjørte de til parker hvor folk luftene hundene sine løse. Her observerte de hundene som nærmet seg det mekaniske dyret som enten hadde en hale på 30 cm (normal) eller på 9 cm (kupert). Den mekaniske hunden kunne logre, eller ikke.
Når den lange halen logret hadde andre hunder en ganske "selvsikker" måte å nærme seg robothunden på, mens hvis halen stod still var det mindre sannsynlig at de ville gå opp til hunden. Hvis de gjorde det var de mer nølende.
Med en kupert hale var de andre hunden nølende uansett om halen logret eller ikke.
Forskerne mener at det er en mulig sammenheng mellom å miste muligheten til å signalisere vennlighet ved hjelp av en tydelig hale, og økt forekomst av aggresjon. De mener at hunder som alltid blir behandlet av andre hunder på en mistenksom måte, til slutt blir hunder som bør behandles på en litt mistenksom måte.

1 kommentar:

  1. Det bør også nevnes at hunder som har kupert hale, eller på annen måte har mistet mesteparten av halen sin, ofte kompenserer for dette ved å logre på hele bakpartiet. Derimot forsvinner muligheten for å lese haleposisjonering, hvor halen rett opp er et tegn på dominerende adferd, mens lav haleføring viser ikke-dominans/underdanighet. Heldigvis følger posisjonering av hodet oftest haleføringen, slik at kroppsspråket likevel blir lesbart, om enn noe mindre tydelig i enkelte sammenhenger.

    SvarSlett