mandag 7. juli 2008

Rovdyrenes skjulte liv

USGS Northern Divide Bear Project and Glacier National Park bruker fjernstyrt kamera som blir utløst av en bevegelsessensor for å studere størrelse og utbredelse av bjørner i Montana. Slike studer innebærer veldig liten inngripen i bjørnenes liv, samtidig som det er effektivt.

Det er interessant å høre at det ofte er lettere å få penger til prosjekter som innebærer større fare for liv og helse til folk og mer inngripen i dyrenes liv, bare fordi det er eksotisk, statushevende og tøft. Fra dette prosjektet blir det naturlig nok ikke laget ville TV-show med thrillermusikk, men jeg syns nå det er flotte scener likevel!

Se f.eks denne filmsekvensen hvor en enslig ulv og en bjørnemor med to ganske store unger jager hverandre hit og dit. I følge rettighetshaver må jeg opplyse leserne om at rovdyr er farlige når jeg bruker filmen deres. Så husk: Ikke lokk dem inn i bilen for at ungene skal få klappe. Kun i USA, men nå er det sagt :)

PS: Skru opp lyden skikkelig godt, så kan du høre prustingen og pesingen.

Montana er virkelig et drømmested for de som, av uante årsaker, virkelig ønsker å støte på bjørn. Sauer på sin side har strengt tatt ikke noe valg når det gjelder hvor de skal tilbringe livet. Men i Montana er det visst ikke bare bjørn de bør passe seg for i følge dette gamle jungelordet:

Montana: Where men are men, and sheep are scared.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar