søndag 29. juni 2008

De musikalske grisene

Når griser skal avvennes (gå over på annen mat en fra mammas patter og forlate henne) pleier grisungene ofte å bli litt ugreie med hverandre. Ofte settes de også sammen med andre kull og da blir de ekstra sure og grinete på hverandre. Det hele er ganske stressende for grisungene. De vokser saktere og kan bli syke eller skadet.

Forskere har funnet ut at grisunger som får tilgang på et lekerom i perioder av dagen blir mindre aggressive mot hverandre, og blir til og med mindre aggressive mot fremmede grisunger.

Nå har en forsker sjekket om det å spille musikk mens de leker gir en økt effekt. Klassisk musikk ble spilt for en gruppe griser mens de fikk leke i lekerommet. En annen gruppe fikk ikke leke mens musikken spilte, men fikk lytte til den. Begge gruppene viste mer lekatferd etter avvenning når musikken ble spilt, men naturlig nok var det gruppen som hadde fått tilgang på lekerommet som var mest lekne.

Sammenlignet med griser som hadde fått samme behandling, men uten musikk, var de musikalske grisene mer lekne. Sjekk videoen fra New Scientist:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar