tirsdag 29. april 2008

Kvelning, nesten-besvimelser og besvimelser i hundetrening

I forbindelse med uttalelsen Gry Løberg og jeg har kommet med, hvor vi kritiserer Cesar Millans brutale treningsmetoder, har jeg fått en tilbakemelding fra en venn og tidligere hundeinstruktør. Helge Asbjørnsen arbeider som lege på luftambulansene i Hordaland, og vil gjerne nyansere bildet av anatomien bak kvelning med bånd.


På mennesker er det slik at når man blir strupet på denne måten med en renneløkke, så får man umiddelbar en effekt hvor man svært raskt får nedsatt bevissthet eller blir bevisstløs. Dette er imidlertid ikke fordi at man ikke får puste (oksygenmangel), men fordi man stenger blodforsyningen til hodet (hjernen).

Hvis man gjør dette hardt nok blir man bevisstløs på sekunder. Dette har altså ikke noe med luftmangel å gjøre. Effekten av oksygenmangel tar lengre tid. Man vil altså ikke få like rask "effekt" på hunden ved å holde for munn/nese slik at den ikke får puste.

Etter min mening er det reduksjon eller opphevelse av blodsirkulasjon til hjernen som er det farligste med bruk av slike halsbånd. Hvis bevisstløsheten kombineres med en kroppsstilling som gjør at man ikke har frie luftveier kan det medføre døden.
Jeg synes denne tilbakemeldingen er meget interessant! Dette beskriver fysiologisk den effekten Millans metoder har på den enkelte hund. Legg merke til at Millan forteller og demonsterer at båndet må festes helt oppunder kjeven. Det er her man påvirker arteria carotis. Dette er arterien som forsyner hjernen med blod. Den ekstreme frykte/panikken forårsakes altså ikke bare pga luftmangel som jeg skrev tidligere, men pga hjernen blir forsynt med for lite blod.

Jeg vil forresten oppfordre dere til å legge merke til at de gangene hundene kjemper hardest eller besvimer, klarer merkelig nok ikke kameramannen å holde kameraet i ro... Se f.eks på klippet av Emily på 02.44.

Anbefalinger om kvelning i hundetrening

Vi kan lese en nøye beskrivelse om hvordan man skal bruke besvimelse i hundetrening hos Leerburg Kennel i denne artikkelen. De anbefaler å bruke et bånd kalt "Dominant Dog Collar", som egentlig bare er et bånd med en ring i slik at man virkelig får utnyttet renneløkkeeffekten.

På aggressive hunder anbefaler de å heise hunden opp slik at den mister bevisstheten. Båndet skal ligge over en grein på en tre, slik at hunden kan henges i renneløkken. Når den besvimer skal den legges ned til den bli bevisst igjen. Les selv hva de skriver:
 • When using the dominant dog collar for a correction, it needs to fit snug up under the dog’s jaw
 • This collar is not intended to give a painful correction. It's intended to take the air away from the dog.
 • With most dogs it only requires you to lift straight up on the leash and take up the slack in the collar. With these softer dogs they quickly learn that you have complete control over them.
 • With more aggressive dogs the handler should lift the dogs front feet off the ground for a few seconds until the dog settles down from his aggressive rage.
 • Dog that are extremely handler aggressive are always the way they are as a result of the handler not raising the dog according to pack rules.
 • I will set a dog up by putting a hidden sleeve on. Then I will have a second handler there for back-up and for safety. I will have a line over a tree limb with the line hanging down near the level of my knee.
 • I heel the dog to this location and attach the line to the dominant dog collar. At that point I will do something that causes the dog to attack me. When he does I offer the arm with the hidden sleeve. When the dog is biting the arm the second handler will raise the dogs 4 feet off the ground. I remain totally calm and look the dog in the eye and tell him he will not bite me.
 • The dog stays there until he passes out. Then he is lowered to the ground and lies there until he regains consciousness. Then we start again.
 • The way they look at it is that you have the power to kill them at any time. This is a big big point in establishing dominance with dogs like this.

Mens Millan ikke skriver det ned, og sørger for å kamuflere for ukyndige at effekten er at hunden besvimer eller nesten-besvimer, er det andre som er mer ærlige om saken.

Leerburg Kennel skriver forøvrig at man ikke skal rykke i renneløkker pga at det kan påføre hunden muskelskader i nakken. Millan ser ikke ut til å bry seg særlig mye om det.


10 kommentarer:

 1. Jeg elsker denne bloggen... :-) Keep it up!

  SvarSlett
 2. Jeg kikker også stadig innom her for å se hva atferdsnerden har kommet med siden sist! Den gir meg gode innspill i mine refleksjoner ...

  Når det gjelder Hundeviskeren så er han en god pedagog - vi trenger flere som kan argumentere våre synspunkter på en lignende, litt "bastant" måte - litt svart hvitt - for å få fram poengene.
  Espen Gudim

  SvarSlett
 3. Men jeg fatter ikke hvordan man skal kunne fremstille positiv hundetrening enkelt. Jeg har sett forsøk på å fremstille positiv hundetrening sort/hvitt også: "belønn det ønskede -overse det uønskede". Ganske mange tar jo dette altfor bokstavelig, og så får positiv hundetrening -som f.eks klikkertrening- et ufortjent stempel som "fri oppdragelse"

  SvarSlett
 4. Nei nå har du gått for langt. Hvis du har sett på programmet hanes, noe jeg tror du ikke har faktisk gjort så ville du se at han har aldri noen sine skadet en hund. Han legger trykk på at ikke hunden skal bli skadd eller redd for det skaper en usikker hund. Å en usikker hund er en farlig hund. Han sier at det er utrolg viktig at hunden din føler seg sikker, trygg og stoler på eieren. Vold avler vold. Du kommer ingen vei med det. Det er vitenskap. At du kan sitte der å anklage noen for vold du aldri har sett er igjen for dumt. Å si at han kveller, klyper og strangulerer til ubevishet med båndet er latterlig. Dette er en mann som slåss for at alle hunder kan bli gode balanserte hunder uansett bakgrunn. En man som har en kennel der han har 44 faste hunder som han har plukket opp på forskelige dyrebeskytelser. Meste parten er hunder som har blitt mishandlet på det groveste før de kom til han i kamp sekvenser. Ikke er de bare stabile men de er alle sammen samlet. Detter er tidligere kamp hunder trent og belønnet for å være aggresiv mot andre hunder. Men i tilleg brukker han de som terapi hunder for andre hunder med atferds problemer, for de er så rolig og balansert. Dette taler for seg sjøl. Hva er det du har imot denne mannen. Å ikke kom å påstå at dette ikke er personlig.

  SvarSlett
 5. Cesar Millan har resultater som få kan vise til. Det å kunne håndtere feks. en agressiv hund krever kunnskap og her er vel Cesar en av de som kan faget sitt, noe som tydelig frambringer misunnelse hos enkelte "forståsegpåere"!. Jeg vet at strøm blir brukt i det skjulte av trenere i Norge. Resultater, ja. Engestelige hunder, ja. Vi må få flere slike som Cesar og gjerne til Norge!. Jeg vet om de som bruker hans metoder og resultatene er topp og hundene har det utmerket:+)!.

  SvarSlett
 6. Vel, bedre sent enn aldri - så nå har også jeg til slutt sett et av klippene med CM og må innrømme at dette var langt værre enn jeg hadde trodd. Jeg har da sett det klippet som er linket til i dette innlegget.

  AT NOEN I DET HELE TATT KAN FORSVARE MÅTEN HUNDEN EMILY BEHANDLES PÅ I DETTE KLIPPET ER MEG TOTALT UFORSTÅELIG!!
  Jeg er dypt rystet og sjokkert over det jeg har sett her.

  Selve bruken av "kvelning" med kraftig trykk mot blodårene som fører til hodet og på fraførende vener, samt på oksygentilførselen via luftrøret, er ille nok og alarmerende i seg selv. Imidlertid er det også sterkt bekymringsverdig den belastning som øvre del av nakken utsettes for under disse basketakene. Og ikke minst den endring som kan observeres i hundens bevegelser etterpå.

  Klassifiseringen av den viste atferden som svært aggressiv og farlig er i seg selv interessant... Og bruken av kameravinkel og tromming som nesten overdøver den ganske høyfrekvente bjeffingen/"pistringen" er jo effektfull, igrunnen smart gjennomført av TV-folka.

  Hva er det som gjør at så mange velmenende, oppegående og dyrekjære folk forsvarer den behandlingen hunden Emily blir utsatt for i dette klippet som er linket til i dette innlegget?
  Hva er det vi ser som ikke de ser? Eller hva er det de (over)ser som vi ikke (over)ser?

  Takk til Randi som gjør en stor innsats for å beskrive objektivt og belyse mange viktige temaer for å bedre hunders velferd og bidra til å øke kunnskapen hos folk.

  SvarSlett
 7. Hei!

  En sen kommentar fra meg. Dette er en utrolig bra blogg. Jeg har sett på ham på tv før, og jeg har aldri likt hans metoder, men når jeg ser på youtube blir jeg enda mer rystet. Jeg blir sjokkert, irritert og sint. Hunder er vesner som gir utrolig mye kjærlighet, bare de får lov. Aggressivitet kan jo ofte komme av smerter eller redsel, så og fremprovosere aggressivitet slik jeg har sett Cesar gjøre i enkelte klipp, for deretter å mishandle dem til bevisstløshet er for meg helt uforståelig. En aggressiv hund er ikke født aggressiv, det er en årsak, og man bør først og fremst se på årsaken spør du meg. Er årasken skade, så plei den. Er årsaken usikkerthet eller redsel, så jobb med og for at hunden skal bli trygg på seg selv, la den utforske og la den lære at verden er et flott sted. Samarbeid, kosthold og helse, tillit, trening basert på positiv forsterkning, moro og kjærlighet er hva et hundehold skal bygges på spør du meg. Jeg har sett eksempler på hunder som drar i halsbånd (halsbånd kan faktisk være vondt, og hunden kan dra i det for å prøve å komme seg unna, dessuten: om hunden får vondt i nakke/hals ofte, og f.eks når den ser et barn eller en annen hund, så kan det få stikk motsatt effekt. Hunden kan i verste fall bli redd og vise aggressiv oppførsel mot barnet eller hunden, eller alle andre barn og hunder som likner. "Et annet verste fall" er at hunden blir passiv - eller "lydig", det utsråler ikke ro, harmoni og gladhet. Hunden har gitt opp. Det er ikke fordi en har et så fantastisk godt samarbeid), men som drar mindre eller ikke noe i sele, for sele gjør ikke vondt og er ikke farlig. Jeg bruker selv alltid sele. Tommelen opp for dette innlegget!

  SvarSlett
 8. tommel opp her ja, jeg la meg til som følger, likte bloggen din.

  SvarSlett
 9. Nå må dere ikke glemme at cecar millan ikke driver med dressur. De hundene han viser er ofte rødsone hunder. Han bruker ikke denne metoden på de"friske" hundene.Dessuten står det alltid først i serien at IKKE gjør dette hjemme. KUN PROFESJONELLE hundetrenere. Positiv trening er supert og jeg bruker det, klikker og belønning.

  SvarSlett