onsdag 16. april 2008

Bruk av strøm på hund forbudt fra mars 2008

Jeg skrev i april i fjor at jeg deltok på en høringsrunde på forskrift som ville forby bruk av strøm på hund. Den er nå kommet!

Jeg er glad for å se at flere av de punktene jeg (via NAS) påpekte i høringen er tatt til følge. I høringsutkastet var det bare nevnt strømhalsbånd, men verden er mer oppfinnsom enn som så. Blant annet kan du få kjøpt bandasjer som gir strøm på tungen, hvis din syke hund prøver å slikke på den. Nå er altså all bruk av strøm forbudt, ikke bare strømhalsbånd.

Et annet viktig punkt jeg påpekte er at det ikke alltid er nødvendig å få en hund sauerein. Jeg har fått mange henvendelser fra hundeeiere som ønsker å ha en "sauerein" hund fordi de vil ha den løs på hytten om sommeren. Siden det er båndtvang i beitesesongen, mener jeg at dette uansett er en uaktuell problemstilling for dem som ikke skal bruke hunden på jakt. Alle andre må ha hunden i bånd uansett om den er strømmet eller ikke.

Dette er også kommet inn i forskriften - det er kun nødvendig aversjonstrening av hund mot jaging av beitedyr, tamrein og klovvilt som er tillatt.

Enda et viktig punkt er at treningen kun skal utføres av personer som har nødvendig opplæring.

Som ivrig talsperson for redusert bruk av ubehag i hundetrening har jeg måtte inngå et kompromiss. Jeg kommer ikke til å motsette meg bruk av aversjonsdressur slik forskriften skisserer opp. Men jeg skulle svært gjerne ha sett at effektiviteten, også den langvarige, samt bivirkninger var kartlagt. I dag finnes det ikke undersøkelser på om aversjonsdressuren, slik den er gjennomført i Norge virker, eller i hvilken grad hundene kan risikere å bli redd for andre ting enn det som er ment. Dette på tross av at man vet svært mye om at sterke ubehag som strøm kan føre til svært emosjonelle reaksjoner, angst, apati og lært hjelpeløshet hos hunder.På tross av at risikoene er godt kjent og det florerer av historier om hunder som er blitt redd smørblomster, gress, rundballer og traktorer, finnes det fremdeles ihuga forkjempere for bruk av strøm i vanlig trening. Dette sier f.eks Johan B. Steen til Dagbladet.


Johan B. Steen er en av forkjemperne for strømhalsbånd. Steen er
professor i biologi, entusiastisk rypejeger og en kjent skikkelse innen jakt- og
fuglehundmiljøet. Vi når ham på telefon fra Hjerkinn, der han er ute og går i
skogen.

- Du er tilhenger av strømhalsbånd?

- Naturligvis. Jeg sier naturligvis, fordi spørsmålet er idiotisk. Du kunne ha spurt meg «Er du tilhenger av våpen?» Det er et like idiotisk spørsmål. Spørsmålet er hvordan man bruker våpenet eller det elektriske halsbåndet. Alt kan misbrukes, men det kan også brukes til det gode. Elektrisk halsbånd brukt på riktig måte er
sannsynligvis det mest humane og effektive dressurmiddelet man har.

PROFESSOR STEEN har selv brukt strømhalsbånd for å vende fuglehunder av med å jage fugl.

- Alle aksepterer elektriske halsbånd for å vende fuglehunder av med å jage sau. Så er det noen som sier det er forskjell på å vende hunder av med å jage sau, og å vende dem av med å jage ryper. «Tull!» sier jeg da. Når vi lærer en hund av med å jage ryper, bruker vi et støt som varer et hundredels sekund. Det har sin effekt, ikke fordi det er sterkt, men fordi det er øyeblikkelig. Hunden overraskes.

Jeg for min del er svært glad for at denne forskriften er kommet, og skal feire det hele med å bli godkjent instruktør i aversjonsdressur (!). Kurset starter på fredag. Jeg kommer tilbake med mine synspunkter og beskrivelser ved anledning :)
Se forskriften her.

2 kommentarer:

  1. Hvordan gikk det med kurset? Deltar du aktivt som instruktør i aversjonsdressur nå?

    SvarSlett
  2. Jeg er godkjent. Det var veldig interessant, men jeg har ikke hat tid til å skrive om det selv om det står på listen!

    SvarSlett