mandag 28. april 2008

Cesar Millan - Hundehviskeren som brøler

Med bakgrunn i programmet Hundehviskeren på TV Norge, har Gry Løberg og jeg besluttet å komme med en offisiell uttalelse. Denne blir distribuert til media, myndigheter og hundevenner. (Teksten er til fri bruk for alle som ønsker å videreformidle den, så fremt vi blir korrekt sitert.)

Hunderåd med potensiale for katastrofe

av Gry Løberg, MSc Companion Animal Behaviour Counselling, Manimal, Akershus og Randi Helene Tillung, M.Sc i atferdsbiologi, Fjellanger Hundeskole AS, Hordaland

I mange år har dedikerte og kunnskapsrike hundefolk arbeidet for å opplyse og spre kunnskap om korrekt hundetrening i Norge. De tradisjonelle treningsmetodene med tvangsmidler og fokus på underkastelse, har blitt erstattet av faglig anerkjente metoder basert på belønning og forståelse av hundens naturlige atferd. Norge er svært langt fremme når det gjelder holdninger til dyr og utmerker seg positivt innen treningsmetoder og resultater i hundesport.

Hunder holdes i dag hovedsakelig som en del av familien og er til stor glede og nytte for voksne og barn. Dette gjensidige forholdet gjenspeiles i at folk oftest velger treningsmetoder som fremmer samspill og harmoni mellom hunden og familien. Det finnes mange samvittighetsfulle og kompetente hundeeiere i Norge. Mange av disse ser på TVNorge-programmet, Hundehviskeren, med Cesar Millan med skrekk og gru.

I dette programmet er det før hver treningsomgang en tekst som advarer mot å bruke metodene på egenhånd, men heller søke profesjonell hjelp. Dette alene kunne tjene som et rødt lys for TV-selskapene som vurderer å kjøpe inn dette programmet. Men når man ser nærmere på programmet bør det være tydelig at metodene med kvelning, klyping, ydmykelser og trusler ikke hører hjemme i noe ordentlig hundehold eller egner seg som helgeunderholdning. National Geographic Channel er ved flere anledninger tilskrevet av internasjonalt kjente fagpersoner innen atferd og veterinærmedisin. Disse ber om at programmet stoppes og uttrykker bekymring for at Cesar Millans metoder vil skape alvorlige skader på hunder og farlige situasjoner for de som forsøker ut metodene. Spesielt er de bekymret over at barn skal kopiere denne voksenatferden og bli alvorlig skadet.

Farlige og inhumane metoder
Hvis vi ser nærmere på innholdet i programmet blir det straks klart at Millan tilbyr én eneste forklaring på hvorfor hunden har problematferder. Forklaringen er at eier er for ettergivende og må være mer dominant. Millan bruker uttrykk som å utstråle energi overfor hunden og være mer autoritær. Han gjør en grundig jobb med å påføre hundeeier skyldfølelse og skam for at de ikke kan håndtere hunden på en ”skikkelig” måte, og plasserer seg selv i rollen som den som kjapt kan fikse problemet.

Tiltakene er basert på at Millan bruker sterke ubehag som kvelning med renneløkke, spark, klyp, truende gester, rykk i strupelenke og å tvinge hunden inn i unaturlige positurer. Nesten-besvimelser og utmattelse er også noen av metodene. Som halsbånd bruker Cesar Millan sitt eget produkt som er designet for å brukes høyt oppunder strupen slik at det påfører hunden betydelig ubehag i form av kvelningsfornemmelser.

Situasjonene er satt opp slik at hunden har liten mulighet til å mestre kravene og Millan utsetter hunden for så sterke fryktpåkjenninger at den reagerer med å bli passiv eller unnvikende. Millan diskuterer ikke viktige forklaringer som manglende sosialisering, sykdom, helse, genetikk, tidlige erfaringer, traumatiske opplevelser, aktivisering eller boforhold. På beleilig vis overser han tydelige symptomer på frykt.

Bra TV, men hva med Emily?
På YouTube finnes flere klipp hvor vi kan gjøre atferdstudier på hunder som utsettes for sterk frykt og utmattelse. Vi kan f.eks se nærmere på klippet om Emily og Nikki.

Emilys eiere har tatt kontakt fordi de har problemer med å holde Emily under kontroll når hun møter andre hunder. Før treningen lar Millan en hund passere på ca ti meters avstand. Hundekyndige vil se at Emily ikke umiddelbart ser aggressiv ut og har lav, logrende hale, tilbaketrukne lepper, åpen munn og en høyfrekvent og pipende bjeffing som lekende hunder ofte har. Selv om hun ellers er en omgjengelig hund, forklarer Millan, basert på at hun er en ”gladiatorhund” av rasen Pitbull, at hun er svært farlig og kan komme til å drepe eller lemleste.

Treningskravet til Emily er at hun skal passeres av en annen hund på 5 meters avstand, mens hun selv skal sitte helt i ro med en stram løkke øverst på strupen. Emily blir under denne uvante behandlingen urolig og strupebåndet blir ytterligere strammet. Millan heiser henne raskt opp og ned med båndet slik at hun mister fotfestet. Påkjenningen gjør at Emily forsøker å bite hånden som holder i båndet. Millan dytter Emilys hode fra seg slik at strupeløkken strammes enda mer. Når hun kjemper for å få puste blir hun endevendt og lagt i bakken, mens det skummer av munnen hennes. Den videre treningen er at hun skal gå tett ved den andre hunden. Millan strammer da renneløkken slik at hun knapt har fotfeste på frambeina og vi hører gurglelyder og desperate forsøk på å få luft. Det hele ender med at hun blir så engstelig, i løpet av de 6 minutter han avser til treningen, at de ender opp i en kamp som for henne handler om liv og død. Millan må bruke hele sin styrke for å få lagt henne i bakken og strammer båndet så hardt at hun blir passiv og apatisk av luftmangelen. Emily ligger langflat og utmattet på bakken. Med dette avslutter Millan ”treningen”, og forklarer at tiltaket var nødvendig fordi Emily var aggressiv.

Vi kan med egne øyne se at aggresjonen er rettet mot Millan selv og er et resultat av luftmangel pga renneløkken hunden har rundt halsen og mangel på muligheter for å mestre situasjonen. Slik trening gir en reell fare for alvorlige bittskader på folk, og fysiske og psykiske skader på hunden. Selv om man bruker metodene hans på en teknisk korrekt måte for å fjerne symptomene på problematferd, vil man ikke kunne endre selve årsakene til problemet. Slik håndtering kan utløse andre atferdsproblemer, som aggresjon mot folk, og man kan risikere å fjerne viktige forvarsler før biting.

Millans skitne triks gir en illusjon av kontroll over ekstreme atferder. Til dels utløses utageringen og de farlige atferdene faktisk direkte av treningen. Hans påstander om at man må utøve ”dominans” ved voldelige teknikker, og en rekke av hans andre salgstriks, er fjernt fra den vitenskapelige kunnskapen vi har om atferd og læring hos dyr. Cesar Millan selv har overhodet ingen utdannelse i hunde- eller atferdsfag, men er yndet for sin forenklede, populistiske og arrogante fremtoning på TV.

Holdninger i det norske samfunn
Dagens dyrevernlov blir erstattet av ny lovgivning til neste år. Men selv i den gamle loven er treningsmetoder regulert i § 8. Her slås det fast at det er forbudt å dressere dyr på en slik måte at det kommer i fare for å lide eller bli skremt unødvendig. Forbudet mot å kvele, true og risikere å skremme hunder finnes altså allerede.

Mer interessant er det at formidlere av slike treningsmetoder etter den nye dyrevelferdsloven vil bli stilt til ansvar. I § 8 er det slått fast at dressur- og treningsmetoder skal ivareta hensynet til dyrets velferd. I tillegg til dyreholder og andre som håndterer dyr, legges det et ansvar på den som omsetter varen. I Hundebrølerens tilfelle er de ansvarlige TV Norge.

I § 25 er det videre påpekt at dyr under trening ikke skal utsettes for fysiske midler som gir negative stimuli i form av smerte og ubehag, eller som kan medføre mentale endringer eller skader. Det er også fastsatt rapporteringsplikt for samtlige som blir kjent med situasjoner der stell av dyr svikter. Hundebehandlingen som anbefales av Cesar Millan, er utvilsomt i strid med gjeldende og kommende lovgivning og vi bør alle føle en plikt til å rapportere slike avvik inn til Mattilsynet.

Rådene som formidles gjennom TVNorge-programmet er inhumane, farlige og utdaterte. De er i strid med kjent kunnskap og med de holdninger som det satses på i det norske samfunnet. Etter vår vurdering oppfordrer rådene til brudd på gjeldende og kommende lovgivning. Vi registrerer med vantro at hunder kommer til konsultasjoner med nakkebrudd, sprengte blodkar i øynene, skader i halsregionen, generalisert og ekstrem frykt og farlig aggresjon etter praktisering av disse og lignende metoder.

Med samvittighetsfulle, bekymrede og kompetente hundeeiere i ryggen henvender vi oss derfor til TVNorge med et krav om at programmet tas av skjermen umiddelbart.


Vi stiller med dette denne teksten til fri disposisjon for alle som ønsker å formidle budskapet til sine hundevenner, kunder eller medlemmer, så fremt forfatterne blir sitert korrekt.

213 kommentarer:

 1. Bra at fagfolk engasjerer seg i dette. Skal gjøre det jeg kan for å spre budskapet.

  SvarSlett
 2. Tusen takk for at dere har engasjert dere i Millans program.

  Det er behov for bevisstgjøring rundt hundeprogram av denne typen, særlig da både hunder og mennesker står i fare for fysisk og mental skade ved bruk av disse metodene.

  Stå på videre!

  SvarSlett
 3. Jeg er sterkt i mot denne treningsmetoden og håper at dettte programmet blir tatt av luften før folk begynner å bruke denne formen for trening.

  Skal spre budskapet;)

  Håper dette slår igjennom!!

  SvarSlett
 4. Tack før att ni engagerar er. Har med skræck sett på programmet och det ær ofattbart att TVNorge kan sænda något sådant. Ska definitivt sprida budskapet!

  SvarSlett
 5. idiotisk...alt for å få med ALLE sannhetene og ikke bare slik det passer dere!

  SvarSlett
 6. Hei på dere, det er fint at dere bryr dere om hunder noe også jeg gjør.
  Men skal man ta opp en sak så synes jeg man skal få frem alle sidene.

  Jeg kjenner flere pitbuller som jeg er veldig glad i, men det man skal vite er at de er avlet hovedsakelig for hundekamp.(noe jeg regner med at de fleste vet)
  En golden retriever er en jakt hund som er avlet for jakt. Jobben dens er å hente byttet du har skutt som jeger.

  En pitbull liker å slåss med andre hunder. I motsetning til andre hunder løper ikke en pitbull agresivt bort å angriper. Den ser blid og rolig ut , logrer gjerne, før den er nerme nok til å sitte i strupen på den andre hunden.
  Jeg er enig i at dette videoklippet kan se ekstremt ut. Men hvis du i tilleg til overnevnte innlegg legger merke til at hver gang han får roet ned hunden, løsner på båndet, og at hunden hver gang den har sjansen titter, og prøver å komme bort til den andre hunden, så er det jo mulig at dette er nødvendig for å avlede og få pitbullens oppmerksomhet. Jeg har selv på tur holdt igjen en kampklar pittbull. Den, med vanlig hundebånd, har både frådet og hatt like store puste problemer som hunden på klippet. Dette er normalt når en hund uansett rase trekker så fert at den står på bakbeina uten å gi seg.

  Man må jo også tenke på at dette er ekstermtilfeller hvor hundene har store adferdsproblemer.
  Jeg vil gjerne få ett godt tips på hvordan å få en hundevond hund til å like andre hunder.(Å da ikke "det er jo bare å unngå andre hunder")

  Jeg har selv brukt noen av Cesars metoder på min egen hund. Jeg passer så klart på at jeg ikke skader eller gjør hunden noe vondt.
  Å det har gjort store fremskritt på kort tid. Hunden min kryper fortsatt opp i armkroken min, slikker å logrer like mye som den alltid har gjort, selv om jeg har blitt strengere. Min hund har gått fra å være stresset og hyperaktiv, til å bli mere avslappet også.

  Hvis man skal dra frem noe forferdelig om hundehviskeren kan man for eksempel ta episode S1,03 Ruby & Rana. Den handler om hunden Ruby som er blandt annet redd for vann. I løpet av noen minutter har cesar tvunget den stakkars hunden ut i et baseng. Rett etter dette hopper hunen frivillig etter baller o.l. ut i basenget. Den logrer og virker veldig glad i mine øyne. Det er jo mange hunder som ikke liker å dusje/bade, er det da dyremishandling å vaske hunden sin?
  Det må jo være en stor psykisk påkjenning for hunden og bli holdt under vann skjelvende, når det er noe av det værste den vet??

  Jeg har sett noen episoder med Hundehviskeren nå, å det er jo alltid oppfølgning på alle hundene.
  Det ser også ut som både hund og eiere er fornøyde?

  Hunder er menneskets beste venn.
  Altså ikke mennesker.
  Når man bestemmer seg for å kjøpe en hund velger man selv hvordan man skal oppdra den. Hvis din hund reflekterer deg, er det mange forvirrede, agresive, og uoppdratte normenn.
  Jeg synes heller man bør prøve å redde alle stakkars golden retrievere som ligger overspiste hjemme, dag etter dag, og blir frastjålet all glede i livet.

  Jeg sier igjen at jeg er helt imot dyremisshandling.
  For det første står det at man ikke skal bruke disse metodene selv.
  Hvis man alikevel bestemmer seg for å prøve ut noen av metodene, så bør man ha så pass i hodet at man tilpasser disse til sin egen hund.

  Har ikke hunden din respekt for deg , hører den heller ikke på deg.
  Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at alle med barn har tatt ungen sin litt hardere en vanlig i armen, en eller annen gang under oppveksten.
  Dette er ikke barnemishandling, men god gammeldags oppdragelse.
  Til tider må man være streng for å sette grenser.

  Men man skal aldri skade noe eller noen.

  Inntrykket mitt av Hundehviskeren er at han, alt i alt , gjør en god jobb, å hjelper mangen hunder og mennesker.

  SvarSlett
 7. Jeg trodde jeg var alene i Norge om å synes at Millan var forkastelig, helt til e-posten fra Canis kom.

  Tusen takk for at dere engasjerer dere. Jeg har fått så vondt inni meg de gangene jeg har sett på tv-programmet. En ting er at TV-Norge sender programmet, verre er det at de omtaler det som positivt.

  SvarSlett
 8. Jeg forstår ikke hvorfor folk tar slik på vei p.g.a dette programmet. Snakk om å overreagere. Jeg interesserer meg selv for etologi, spesiellt ved hunder.

  Vær snill å si meg:

  Når leder av hundeflokken skal respekteres, bruker hunden da klikketrening på de andre hundene i flokken?

  Når en hund skal sloss om sin plass i flokken, knurrer, bjeffer den da ikke for å komunisere med sine medhunder?

  Hundeviskeren bruker gjerne ikke den treningen som dere lærer via boka på hundeskolene her i norge, men han bruker kunnskap om hundens eget språk og kropsspråk som utgangspunkt. Hvem har rett til å sei hva som er galt og ikke?

  Det er forskjell på å bruke menneskepsykologi på en hund, og bruke hundeadferd på en hund. I en del tilfeller er gjerne hundens eget språk det beste...

  SvarSlett
  Svar
  1. ;-) Gode ord fra en som forstår hundens eget språk ;-)

   Slett
 9. Jeg er en sterk tilhenger av hundehviskeren. Jeg skjønner mer og mer av min egen hund, som jeg går lydighet med. Ved å stramme opp kroppen og finne den indre roen følger hun meg på en helt annen måte. Hunden er tryggere og ivrigre når vi trener. Hun er rett og slett et stort smil i treningssamenheng. Jeg er kursa her og der, men ingen har fått meg til og forstå at dine egn kroppsholdning og ro har så mye og si for hvordan hunden følger deg.
  Takk Cesar jeg gleder meg til hver eneste søndagskveld med deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg er enig med deg å glad du også gir beskjed <3<3<3
   trist at folk ikke forstår hvordan hundens eget språk fungerer :-(

   Slett
 10. Det er tragisk at dere i norge. Et land der pitt bullen er forbudt blandt en en lang liste med andre hunder som blir stadig lengere. Kan si at denne manns metoder er farlig. Han tar extreme tilfeller og hjelper med en logisk og enkel metode som fungerer. Ja jeg har en hund "bulldog" og elsker den. Jeg tror på en symbiose mellom hunden og eier. Men man må aldri glemme at det er et dyr og hunder er pack dyr. Det vil si at de svarer til en Alpha og hvis ikke du er det, så vil han tar rollen. Og der med har du plutselig en voksende problem. Pluss hvis du ser hans program og følger nøye med vil du inforstå at han er ikke harhendt med hundene. Han er bestemt og dominerende. Som en alpha ville vært. Han er også kjærlig og tålmodig. En hund skal føle seg trygg, den skal ha mosjon hver dag "og det vil si en tur i MINST EN TIME uavhengig av rase" å slipe de løs i hagen eller bakgården er ikke en tur OG SMÅ DO TURER ER HELLER IKKE EN DEL AV TUREN. og så skal den ha mat. Disse er enkle prinsiper som han stort sett repeterer i nesten alle programer. Uøsket atferd stammer fra en brud i disse enkle prinsipene. Og for det meste i den tur delen. Det første han spør er hvor mange turer går dere. Og for det meste så er det 2 eller 3 "i uken". Dyre misshandling kaller jeg det. HVER DAG SKAL DE UT. Han elsker hunder og han har gjort mye godt. Og en person som er så positiv til alle hunde raser til og med de som er hatet og fryktet oss så mange mennesker som pitten er. Så er han så god som gull i min bok. Jeg er lei av at mennesker kritiserer hundene og ikke eierene for hundens uatferd. Det er en dårlig unskyldning. Skjerp dere.

  SvarSlett
 11. Etter å ha lest denne kommentaren av Randi helene Tillung til hundehviskeren setter jeg stor tvil til både hennes skjenerelle kompetanse av hunde psykologi og observasjons evne. Hun påstår at han ikke tar høyde får blant annet hundenes aktivitet. Hans motto er " exercise, disiplin then affection", med fokus på både det å gå tur med hunden din samt å sørge får at den har mental"mosjon". Jeg undrer derfor om Tillung har satt seg ned og faktisk sett hans programmer. Jeg personlig stiller meg tvilende.
  Og på ingen måte oppforder han til at en hund skal være redd sin eiger, at Tillung en gang påstår dette setter henne i et uheldig lys, og nok engang viser til hennes heler dårlig observasjons evne. Det Millan legger stor vekt på er oss som hundeeiger og det ansvaret vi har ovenfor hunden. Han går ikke ut får å ydmyke eller å håne de som velger å være med i programmet, heler tvertimot. Han opplyser og underviser hundeeiger som i mange tilfeller tydelig trenger en hjelpene hånd med tanke på det helt elementære til det å fårstå sin egen hunds psyke. jeg finner det svært trist at Tillung som en representant får hunde trening i Norge viser en slik uvitenhet.

  SvarSlett
 12. Jeg er nedtrykt over hvor mange uvitende hundeeiere som finnes her i landet, men som like freidig hevder retten til å uttale seg om hundehold. Norge må være i en særstilling angående menneskeliggjøring og misforstått snillisme mot et flokkdyr som har et sterkt behov for å finne sin rang og i flokken. Endelig ser man et program om en person som KAN hunder, noe som helt tydelig bekreftes av resultatene han oppnår. Kritikken er så hinsides at den egentlig burde overses. Det skulle bare mangle at enkelte hunde-eiere får dårlig samvittighet fordi de hverken kan håndtere eller lede sine "kjære", som dessverre ofte ender opp som problemdyr. Ser du en uhåndterlig hund, - skyld ikke på hunden, men på eieren som ikke har vett til å håndtere den. Jeg har hatt mange hunder, de fleste lette å ha med å gjøre, uten behov for noen annen dressur enn å lære hvor de hører hjemme i flokken, som i familiesammenheng alltid betyr nederst. Noe helt annet er de dominante, som stadig forsøker å overta lederskapet i flokken = familien. Da gjør du både hund og familie en bjørnetjeneste ved unnfallenhet. Neste gang du kjøper hund, legg merke til hvordan tispa behandler og oppdrar valpene. Her finnes ikke rom for forutgående advarsler eller kompromisser. Jeg er forøvrig veldig enig med en annen innsender som påpekte et langt mer omfattende og alvorlig dyreplageri ved å unnlate mosjon, samtidig som de feter opp hundene som gjøgriser. Kan ikke noen fornuftige mennesker sette en stopper på dette vanvittige hysteriet? Olav Borgen.

  SvarSlett
 13. Hmm. Jeg får ikke det du skriver her til å stemme med Cesar Millan i det hele tatt. Han hverken klyper, sparker eller kveler hundene han trener - og det legger han faktisk vekt på. Han gir dem en lett dytt med enten fot eller hånd for å ta vekk oppmerksomheten deres fra hva enn det er de fokuserer på akkurat da. Han legger stor vekt på at dette ikke skal være hardt - det skal ikke gjøre vondt, og hundene skal ikke bli redde. Hele treningen hans går ut på at hunden skal stole på eieren!

  Cæsar Millan jobber med hunder som har blitt dårlig trent av eiere - folk som har vært for dårlig med å sette grenser i kombinasjon med at de får for lite mosjon og mental stimuli, og dermed er blitt problemhunder. Disse hundene krever mer enn en valp vil kreve, fordi man her må rette opp igjen en adferd som allerede er tillært. Jeg har sett ham kalt inn til å jobbe med en ni mnd gammel dalmatinervalp en gang, og da brukte han faktisk klikker! Han stresser ofte at positiv forsterkning er viktig.

  Mitt spørsmål etter å ha lest teksten din er: Har du sett mer enn det ene klippet du har linket til her? Og om du har det, har du hørt på hva Cæsar Millan sier i det hele tatt? Jeg kan faktisk ikke tro at du har gjort det, i og med at mye av holdningene du tillegger ham går direkte imot det han selv sier og står for.

  Jeg annser dette innlegget som tidenes groveste feiltolkning.

  SvarSlett
 14. Jeg synes Cesar Millan sine metoder virker å fungere utmerket. Han bruker hundens egen psykologi i stedet for menneskepsykologi, og han får resultater! Jeg har sett hele sesong 1 av programmet, og jeg har enda ikke sett EN hund som virker å ha tatt skade av noe Cesar har gjort. Det viktigste han gjør, er å skape tillit mellom hund og eier, ved å vise hunden at eieren er flokkleder, og at hunden kan stole på vedkommende. Dette gjør at hunden blir trygg, får bedre selvtillit og slipper å henge seg opp i aggresjonsmønstre.

  Jeg er enig i at ikke hvem som helst bør teste Cesars metoder, men han gir et veldig interessant bilde på hvordan hunden tenker og hvorfor problemet oppstod til å begynne med. Jeg liker også godt mottoet hans: "Jeg trener mennesker og rehabiliterer hunder".

  SvarSlett
 15. Det dere skriver er det absolutt dummeste jeg noen gang har hørt. Pkt1 problemet ligger hos oss mennesker som tar ansvaret for hundene uten å vite hva vi gjør.

  Pkt 2 Vi lar deretter hunden bli en bortkjemt og feilplassert kjæledyr.

  Caesars sine metoder er logiske og fått internasjonal annerkjennelse. Jeg har personlig hjulpet flere hundeiere i Norge som har hunder med adferdsproblemer.

  Skaff dere litt kunnskaper før dere uttaler om ting dere ikke vet noe om.

  SvarSlett
 16. Det er mange programmer jeg heller ikke liker. Jeg velger å ikke se dem. Det vil si å slå av TV'n folkens, eller skifte kanal.

  Jeg velger derimot å se hundehviskeren.

  Jeg synes analysen som her blir gjort av dette enkelte klippet, er basert på følelser og ikke resultatet Milan oppnår.

  Det finnes mange hundetrenere i dette landet som anbefaler nakkedrag og et bestemt nei for å korrigere hundens negative adferd. Til og med nøkk i båndet er i orden for å få den til "å gå pent".
  Er ikke et enkelt dytt i siden med et bestemt "shhh" et bedre alternativ?

  Jeg mener nå hvertfall at det er langt mindre skadelig for hundens stressnivå.

  Jeg respekterer at folk har delte meninger om programmet. Men hva er best for rødsone hunder. Bli korrigert på en dominant måte, eller bli avlivet?

  Skal hunder menneskeliggjøres, må dødstraff avskaffes. Videre bør det debateres over hva som er alternativet for de hundene som er såkalt "rødsone hunder" her i Norge. Hva er deres alternativ eller "rettigheter" til et godt hundeliv.

  Er ikke Cesar Milans metoder, et mye bedre og humant alternativet enn å avlive disse hundene det her debatteres om?

  SvarSlett
 17. Takk for at dere har skrevet dette innlegget, Gry og Ragnhild!

  SvarSlett
 18. Kan rett og slett ikke forstå at såkalte "kompetente" hundefolk kan rette så sterk kritikk mot Cesar Milan. For meg er det utrolig skremmende !!!
  Synes metodene hans er så naturlige som overhodet mulig og jeg ser ikke noe "skading av hund".
  Synes nå mange glemmer hunden og dens naturlige instinkter og språk i denne klikker/Go'bit verdenen...
  Cesar er det mest fornuftige dyre menneske jeg har sett,som også bryr seg utrolig mye om hundenes hverdag. Alle hunder foretrekker en sterk leder med klare signaler, de har det faktisk best med det.
  Jeg selv og samboeren min har lært oss masse av Cesar som vi har tatt ibruk her hjemme med våre hunder..og det er også grunnen til at jeg har 2 voksne hannhunder sammen uten noe problemer. Håper å se masse mer fra denne mannen, og drømmen er at han kunne holdt foredrag her i Norge.

  SvarSlett
 19. Vi kjenner oss overhodet ikke igjen i etologi.no's beskrivelser og advarsler om Cesar Millan og har store vansker med å ta uttalelsen deres alvorlig. Vi har sett nesten alle episodene av seriens første sesong på innkjøpte DVD-er og har lært svært mye om hundeatferd og hundehold av Cesar. Han imponerer med sin dype innsikt i hundepsykologi og sine ærlige, men empatiske møter med forvilte hundeeiere. Resultatene taler for seg.
  Dessverre bidrar uttalelsen fra etologi.no til "stillingskrig" mellom ulike "skoler" om hund og til større usikkerhet blant hundeeiere. Vi møter daglig hunder og hundeeiere som har tatt skade av snillisme, misforståttt hundepedagogikk og feilaktig bruk av godbiter og klikking. Vi har benyttet andre metoder: tydelig lederskap, korreksjon ved uønsket atferd og ros ved ønsket atferd. Slik har vi fått en lykkelig og lydig hund. Hei Cesar Millan!
  Petter Gjersvik, Oslo

  SvarSlett
 20. hei.må bare få sakt at jeg personlig er et stort "fan" av cesar millan og programmet hans!!
  monica.

  SvarSlett
 21. hei.må bare få sakt at jeg personlig er et stort "fan" av cesar millan og frogrammet hans hundeviskeren!!!
  monica

  SvarSlett
 22. Har sett endel episoder av hundeviskeren og synes absolutt ikke karakteristikken av cecar millan stemmer overhode. Ser derimot en mann som oppriktig er glad i hunder og vet hva han snakker om. Han møter hunden på dens egene ståsted istedenfor å gi den menneskelige trekk som den ikke har.

  SvarSlett
 23. Dette er det dummeste og mest useriøse jeg har lest på veldig lenge! Det er helt innlysende at dere som har skrevet denne teksten ikke har fulgt Cesar Millan sine metoder mer enn ved et lite youtube-klipp eller to. Kanskje sett et par episoder, men i så fall med en intens forutintatt negativ instilling. Om det er et stikk av sjalusi på svært effektive metoder - tilsynelatende instinktivt utført, eller om det er grunnet overbeskyttende humanisering av hunder, vet jeg ikke. Men at det er basert på fordommer, raske konklusjoner og en uvilje til å vurdere andre metoder enn sine egne, føler jeg meg ganske trygg på.

  Cesar Millan har aldri på noe tidspunkt strammet et strupebånd til hunden har fått pusteproblemer. Disse gurglelydene som nevnes er helt vanlige lyder hos en oppspilt pitbull, akkurat som hos en bulldog. "Strammingen" skal foregå ved et raskt og bestemt napp, og presset skal opphøre øyeblikkelig. I tilfeller ved ekstrem aggresjon, som i videoen over, løfter han båndet så hunden mister grepet med forlabbene, slik at den ikke får mulighet til å bite han. Det er en pitbull, verdens sterkeste hunderase (kan dra 30 ganger sin egen vekt), og lider ingen nød.

  Han har heller aldri på noen måte slått, sparket eller kvelt en hund. Han tapper den derimot på siden med foten for å "nappe" den ut av en fiksert sinnstilstand, på samme måte som man rister/dulter i en person i sjokktilstand, eller prikker en ekstremt fokusert/fiksert person på skulderen for å få oppmerksomhet. Han kan også i noen situasjoner simulere et bitt med hånden på hundens nakke, akkurat som en mer dominant hund (alfa-hunden eller hundemor) irettesetter sine egne. Dette gjøres med sterk nok intensitet til at hunden oppfatter det som en irettesettelse, men svak nok til at den ikke føler noen fysisk smerte.

  I tillegg til dette, i de situasjoner som krever det, altså hvor hunden bryter fundamentale regler som å utvise sterk aggresjon, kan han legge hunden på siden i en naturlig underdanig posisjon. Igjen uten smerte, og igjen nøyaktig som en hund ville gjort mot en annen. Både i sine TV-serier, bøker og seminarer presiserer han tydelig, og gjentatte ganger, at man ALDRI skal slå, sparke eller på annen måte påføre hunden smerte.

  Et annet grunnleggende prinsipp han har, er at man alltid skal forholde seg til hunden med en rolig og bestemt sinnstilstand, og aldri med stress, aggresjon, frykt, usikkerhet e.l., ettersom hunder er mestere på å tolke kroppsspråk og ansiktsuttrykk og å lukte sekreter, for å lese vår sinnstilstand.

  Faktum er at hunder lever i et hierarki, enten vi vil eller ei. Det er ledere, og det er etterfølgere. Dette ser man i alle ville hundeflokker, enten det er ulver, prærieulver, eller en gang domestikerte villtlevende hunder i øst-Europa. Hvis en flokk ikke har en leder, vil det være flokkens dødsdom, og en hund vil derfor alltid oppføre seg som en alfa-hund hvis ingen andre i flokken tar stillingen fra han. I naturen vil det være en instinktiv kamp om denne plassen, hvor den som er best fysisk og mentalt utrustet vinner. Dette instinktet ligger i hunden din, slik at den alltid vil ta denne rollen i familien hvis ingen andre oppfører seg som en flokkleder og gir hunden regler og begrensninger for sin oppførsel. Det vil si at hunden føler seg nødt til å ta alle avgjørelser og vurderinger om hva som er en trussel og ikke, og hvordan flokken skal forholde seg til disse elementene. Dette fører lett til aggressiv oppførsel. Hvis hunden derimot aksepterer din rolle som flokkleder, men synes du gjør en dårlig jobb, vil den føle seg utrygg, engstelig og forvirret. Dette fører også med seg problemer.

  Forskning viser også at hundedyr i alfa-rollen ute i det fri har et høyere stressnivå enn etterfølgere, og hunden vil dermed sette pris på å slippe denne rollen. I tillegg er det jo innlysende at vi er en unaturlig flokk for en hund, ved at vi ikke oppfører oss som hundens ubetingede underdanige etterfølgere, noe som vil bli svært frustrerende for en hund å forsøke å lede.

  I de aller, aller fleste tilfeller kan alfa-rollen taes og beholdes med noen svært enkle og behagelige grep, ettersom hunden som regel ikke er født spesielt dominant i utgangspunktet, og gir gladelig fra seg stillingen. Det er fordelen med 10.000 år med gemyttbetinget avl.

  Dette er noen av grunnprinsippene i "Cesar's Way", og er basert på logikk, en oppvekst blandt ville hundeflokker i Mexico, samt 20 års erfaring med rehabilitering og annet arbeid med hunder.

  Jeg vil anbefale alle å lese Cesar Millans egne bøker, "Cesar's Way" og "Be the Pack Leader", før dere trekker tilsvarende forhastede slutninger og går glipp av en lærerik og naturlig metode å forholde seg til sin egen hund på. Både for din egen og hunden din sin skyld.

  SvarSlett
 24. Herregud...si meg en ting, du som har skrevet dette innlegget, hva vet du egentlig om hundeverdenen å hvordan en hundeflokk ter seg til hverandre?? Har du noen gang i det hele tatt observert hundens adferd ovenfor hverandre fra den kommer ut av "mors liv" å til den blir voksen?? Du jabber ivei om lover å regler, å ja, mishandling av dyr er absolutt ikke akseptert, men hvordan i all verden kan du sitte å si at det Cesar Millan driver med er mishandling????
  Jeg har, som så mange andre, vært så heldig å få oppleve hundeadferd fra den kommer til til den dør, både i flokk å alene. Skal love deg en ting, en valp får passet sitt påskrevet av sin mor om den gjør noe galt! Hva skjer da? Jo, hun snerrer, glefser å biter over nakkeskinnet til valpen. Dette kalles OPPDRAGELSE. Når hundemor ikke er "leder" lenger, er det den nye eieren sin oppgave å videreføre oppdragelse, trening, disiplin og ikke minst kjærlighet. DU skal være leder, ikke hunden. Det er ALDRI akseptert med slag, spark eller noen fysisk avstraffelse, å en person som gjør det mot sin hund i nærheten av meg må løpe langt faen i vold, men her er det snakk om å distrahere dyret, touche dyret så den mister fokus i en situasjon som ikke er akseptabel. Du som leder har ett ansvar for at DIN hund IKKE er en fare for andre rundt deg, det er tross alt ett rovdyr vi snakker om her, å i dette tilfellet med en kamphund som dette så kan det se veldig brutalt ut. En kamphund (som i deg blir sett på som det å mest brukt til det desverre) av rasene pittbull, amstaff, rottweiler og i mange tilfeller dobbermann har den egenskapen at det "stenger" hjernen når den møter utfordring, altså den kobler fullstendig ut. De kjemper til det siste om de får sjangsen. MEN da er det opp til eier å IKKE la den få den sjangsen, å da må en bruke ganske bestemte metoder for å "knipse" den ut av "transen".
  Jeg er dypt rystet over at noen kan dømme andre på det viset du har gjort ovenfor Cesar. Han har hjulpet mang en hund, å ikke minst mang en hundeeier den mannen, verden over faktisk!!! Hvor mange har DU hjulpet??? Å om du hadde fått muligheten, hvordan skulle du gjort det?? Med dikke dikke metoden??
  Ufattelig!! Det du har skrevet her viser hvor uvitende du er om hund, hundeverdenen og flokklederskap!! Dumt å kaste stein når man sitter i glasshus!!

  SvarSlett
 25. jeg er for cesar millans metoder, og har med hell hjulpet mine to rescue greyhounds til å bli harmonisk i familien.Dette er ikke aggressive hunder, men hunder med manglende sosialisering, og noe frykt for menn og nye situasjoner. Om dere skal dømme cesar millan eller opphaver til denne diskusjonen, bør dere først sette dere inn i begge sider av saken. cesar millan sier selv han ikke kan alt, han er oppvokst men en hunde flokk. thats it. men det betyr da ikke han er uviten om hunderehabilitering? det er utrolig mye kunnskap man ikke kan LESE seg til. Han bruker både systematisk desesiblitering og "counter conditioning" i rehabilitetringen, begge er metoder som vi betrakter positiv forsterking og humant. en ting-sjekk ut denne mannen, og dømm selv.

  SvarSlett
 26. HEI FOLKENS!!!

  SJEKK UT DENNE MANNEN GRUNDIG FØR DERE TAR TAR DETTE FOR GOD FISK, CESAR GJØR FAKTISK MYE BRA FOR VELDIG MANGE HUNDER, ANDRE HAR GIDD OPP

  HILSEN .MARIANNE-EIER AV TO RESCUE HUNDER FRA SPANIA, OG FLITTIG BRUKER AV MILLANS METODER;o)

  SvarSlett
 27. Jeg er sjokkert over hvor mange uvitende mennesker det er her! Sjekk ut denne mannen før dere dømmer. Jeg har fått bort min ene hunds mataggresivited ved hjelp av cesars metoder.
  Jeg er helt satt ut over at folk baserer sine inlegg på noen sekunders youtube klipp

  dette er useriøst-skjerp dere folkens!

  SvarSlett
 28. om noen her har lest boka\lydbok " becoming the pack leader" så gjentar millan flere ganger(bl annet icd 5) at man bør ALLTID oppsøke dyrlege for å utelukke medesinsk relatert problem adferd
  seriøst folkens, denne artikkelen e bare masse fine ord. Sjekk ut denne fyren før dere tar dette for god fisk

  SvarSlett
 29. Hei! Noen skriver her at Millan bruker counter-conditioning og systematisk desensibilisering? Kan ikke dere vise til hvilke klipp! Er nysgjerrig!

  SvarSlett
 30. Hunder er flokk dyr. Der har de en leder, De sier i fra om ting ved å dominere hverandre. Så hvorfor skal ikke vi mennesker kunne si fra på samme måte. De skader jo ikke hverandre ved å si i fra i en flokk heller.Der får de beskjed, og de trekker seg unna. Hundehviskeren er en genial mann som lærer deg hvordan og forstå hunden sin, Ha kontroll på den. Men samtidig være glad i den. Det samme gjelder jo også barneoppdragelse, Setter du ikke grenser for barnet ditt eller gir tydelige beskjeder vil man ende opp med en umulig unge. Hvorfor ikke gjøre det samme med en hund?

  Trine Hundehvisker

  SvarSlett
 31. endelig! endelig er cæsar millan her!
  Jeg har gått mange hundekurs med min boston terrier som i prinsippet er verdens snilleste hund. Men bare de enkleste tingene som å gå fint i bånd og respekt for meg egentlig syns jeg aldri å helt ha fått til gjennom kursene. krav til MASSE ROS OG SNOP. ros er en ting, men å stappe en hund med en hel pose pølser under 45min er drøyt!
  Jeg har så utrolig mer forståelser på hunder nå etter som jeg har sett hele sesong 1 og 2 av dog whisperer. Jeg fikk endelig bekreftelsen bare gjennom denne ufattelig ukompetente artikkelen at jeg faktisk hadde rett. Jeg syntes ikke metodene på hundekursene fungerte og skjønte heller aldri hvordan jeg skulle få de til å fungere uten å stappe hunden min full i pølse og snop.

  jeg har nå en stabil og glad hund!

  Så ser dere jo også hvor mange som er enige med dere tillung

  SvarSlett
 32. Heilt utrolig altså... Cesar Millan e utrolig bra. Må gje seg med det der pisset...
  Blir heilt kvalm altså... Mannen har redda mange hundar fra avliving og omplassering osv... metodar?? åssen metodar bruke hundemammaen då??

  SvarSlett
 33. Jeg har brukt så si samme metode som Caesar bruker. Dette lærte jeg av min far, som igjen lærte det av sin far igjen, og det har fungert strålende for alle sammen. Det kan godt hende at det er feil, men det har da heldigvis fungert for oss. Dere skriver veldig mye om hva som er feil, men hvor er faktaen om hva som er rett? Kan dere vennligst lage en kort "guide" om hva som er rett, samme som dere har gjort her om hva som er feil? Mvh en dyre elsker

  SvarSlett
 34. Hei! Jeg har trent mye hund i de snart 15 år jeg har hatt hund. For meg har det aldri vært noe spørsmål om hvilke metoder som er riktig. Jeg har brukt klikker og mye godbitbelønning. Hundene mine har alltid vært harmoniske og lette å ha med å gjøre.
  Jeg har også et yrke som så og si har med hunder og gjøre. Jeg har ikke sett programmene i tv men så klippet med Emma. Jeg må ærlig talt si at jeg ble rasende over å vite at slikt blir vist på tv. Jeg er sterkt motstander av en slik behandling av hunder. Spesielt når jeg vet at det går an å drive lydighet slik at hunden også har glede av det ikke fysisk makt.
  Det er ikke på noen som helst måte en fordel å sende disse programmene videre. Der er øyne blant oss som kan missbruke metodene fra Cæsar Millan.

  SvarSlett
 35. en artikkel som ikke kan ta mer feil! utrolig teit..

  SvarSlett
 36. Til anonym som postet 13. februar: Kanskje det hadde vært en idè å se programmet mer enn en liten snutt for å kunne uttale seg om det? Du er så på jordet at du aner ikke, og hele den artikkelen her er noe av det dummeste jeg har lest noensinne.

  SE PÅ SHOWET SELV, folkens, før dere uttaler dere. Legger også merke til at de få som er enige med artikkelen her, stort sett kun er de som har sett det lille klippet som er lagt ut her.
  Cesar Millan gjør en kjempejobb med å lære opp folk i hvordan hunder tenker og oppfører seg!! Stå på!:)

  "oppgitt"

  SvarSlett
 37. Jeg er meget skuffet over at "hundefolk" som dere selv ikke forstår at forhandling og lokking er fjernt fra enhver hunds naturlige adferd. Deres kommentar minner om når min mormor syns synd på hunden min "som får vondt rundt halsen når hun drar i båndet". Hunder er ikke barn (ikke det at jeg syns barn skal få gjøre som de vil heller). Jeg har selv fulgt Cesar Millan lenge før programmet hans kom til Norge. For endel år siden kjøpte jeg den første boka hans i utlandet, og jeg følte at endelig hadde jeg funnet en hundebok som faktisk hjalp meg. Millan ville aldri skade en hund, på samme måte som en tispe ikke ville skade valpene sine. Likevel bruker Millan, i likhet med en tispe, fysiske signaler for å vise hva han krever og markere seg som leder. Han skremmer ikke hunden, nettopp fordi han har en rolig og "arrogant" holdning ovenfor hunden. Som oftest er han omtrent ikke i kontakt med hunden, han bare blokkerer hunden med hånden eller kroppen. Cesars teknikker er basert på det han som barn lærte av time etter time med observasjon av ville hundeflokker. Han lærte hundespråket på lik linje med menneskespråket. Hunder forstår ikke norsk.

  Når det er sagt, er det selvsagt en viss fare for at mennesker som selv prøver denne teknikken kan utføre den feil. Det er vel derfor de har det advarselen før hvert program. Jeg tror likevel det er mye flere hunder her i landet som lider under usikre, smiskende eiere, enn for dominante eiere. Cesar legger særlig vekt på at mosjon er det beste du kan gi hunden din. Mange her i landet forsømmer behovet for mosjon hos hunden sin, noe som i mine øyne kan beskrives som skikklig dyremishandling.

  Mvh Kim

  SvarSlett
 38. cesar millan har et avslappet men bevisst forhold til alle dyr og mennesker... dette gjelder ikke bare hunder.... men ikke så rart han blir krittisert med så mange negative mennesker som det er i dag....

  frykt avler frykt og det ligger i hundens natur, kanskje på tide at vi lærer litt av dyrene!!!!!!!

  stå på cesar millan og alle andre som begynner og våkne opp litt:)

  SvarSlett
 39. det cesar gjør har hjulpet meg masse med min hund..... å hunden min var det så og si nesten ingen som klaret å gå tur med.... men etter litt trening med tipsene til cesar så går han endelig fint i bånd å er ikkje et problem for meg lengre.....

  SvarSlett
 40. Flott å se at folk ikke tar dette for god fisk helt uten videre. Om man ser serie og leser bøkene blir det ganske opplagt at han skader ikke hunder. Han er glad i hunder og behandler de slik hunder behandler hverandre i en flokk og blir dermed lederen i flokken til hunden slik at den kan forholde seg til han slik den må om den skal leve med mennesker.

  Jeg har sett alt av han og lest bøkene, og jeg kan ikke si at jeg har sett han skade eller gjøre en hund vondt. Er man bestemt og rolig og bruker rette metoder blir hunden ikke redd og man skader den ikke og den får ikke vondt. Det er viktig å ikke bli sint på hunden. Den merker når man mister besinnelsen og blir da redd eller agressiv. Å være rolig er et stort poeng, noe Millan er.

  SvarSlett
 41. Det er så godt å se at ikke alle hundefolk er så trangsyndte. Hunder trenger disiplin og grensesetting, noen mer enn andre. Har selv gått på flere kurs av typen "positiv læring", og er enig i det som læres der... MEN, det er ikke ensbetydende med at det er kun denne metoden som fungerer. Har selv endt i situasjoner der alpha-hund metoden er den metoden som fungerer best, både for hund og eier. Har selv nå en rottweiler-hann som ikke gikk sammen med andre hunder, dette på tross av diverse valpekurs og rikelig med sosialisering.. Etter å ha prøvd allt, tok jeg kontakt med en som har blitt kurset en del i millans metoder. Og må bare ligge meg flat.. Jeg har fått en helt ny hund etter jeg begynte denne treningen. Han fungerer sosialt, og kan leke med andre hunder. Jeg kan gå forbi andre hunder uten å miste armen. :) Men sant skal sies den positive læringen fungerer utmerket i de fleste sammenhenger, men strekker ikke alltid helt til...

  SvarSlett
 42. Ære være Cæsar Millan for at han ikke er redd for ta problemet ved rota. Teknikkene hans er geniale fordi de er basert på hundens egne prinsipper - derfor forstår dyra dette også raskere. Ikke glem at han blir presentert for ekstreme tilfeller der eierne ofte selv har bidratt til at hundene har blitt som de har blitt. Synes heller at dette er dyremishandling - dyra har det jo ikke bra når det har gått så langt...? Typisk norsk å være redde for å sette grenser for dyra. Se på hundeflokken til Cæsar Millan. Ser ikke dette ut som tilfredse, harmoniske hunder som er glad i eieren sin så vet ikke jeg...

  SvarSlett
 43. Randi helene tulling, dette e d dommaste eg noen gong har hørt

  SvarSlett
 44. ÆRLIG TALT!!!! Hva er det dere snakker om? Jeg har sett alle episoder, og har alle bøker, og har ALDRI sett noen som engasjerer seg så inderlig i en hund! Her har vi en som KAN hund!!!! Jeg gir opp, og blir flau over sånne kritikker som dere kommer med mot Cesar Millan her. Skulle gjerne sett dere i aksjon på det klippet... Hva skulle dere gjort? Gitt en godbit???? Dere SER vel at dette er en mann som vet hva han snakker om, og som virkelig hjelper hunder til et mer stabilt liv?? Og det er jo helt tilpasset hver hund. Og at han sparker dem er helt sykt at dere sier, for det gjør han ALDRI!!! Og han forklarere ALT han gjør ned til minste detalj....og HVORFOR han gjør det.

  SvarSlett
 45. Du sa: "Men når man ser nærmere på programmet bør det være tydelig at metodene med kvelning, klyping, ydmykelser og trusler ikke hører hjemme i noe ordentlig hundehold eller egner seg som helgeunderholdning."

  Kan du med trygghet si at han i denne videoen eller noen andre kvelte, kløp, eller begynte å komme med trusler til hundene? NEI! Dette er helt feil, i denne videoen holdt han hunden nede, IKKE KVELTE, han kløp ikke, han kom ihvertfall ikke med noen trusler.

  Cesar kan det med hunder, jeg har aldri sett noen som er så engasjert og kan så mye om dette før. Han klarer å løse alle problemer, og som han sier selv, hunder er ikke mennesker.

  Du kan ikke behandle en hund som et menneske, for da blir hunden forvirret. Han sa også at hvis noen skulle plutselig komme opp til deg å behandle deg som en ape eller sjimpanse så ville du jo blitt forvirret over hva som skjedde, for du vil jo bli behandlet som et menneske.

  Det er akkurat det samme med hunder, de vil bli behandlet som hunder, for de er hunder!

  Det er nettopp det Cesar gjør i programmene sine, han behandler dem og trener dem slik andre hunder ville gjort med hverandre, det er bare naturlig.

  Jeg er 100% enig med den forrige anonyme personen og det han/hun sa 19. juni 2009 20:43.

  SvarSlett
 46. Det kan være nærliggende for meg å tro at beslutningen om å komme med en offisiell uttalelse om TVNorges "Hundehviskeren" fra to navngitte personer som etter sigende skal ha førstehånds kjennskap til dyre- eller hundepsykologi, ble unnfanget i et emosjonelt øyeblikk.
  Titlene "Adferdsnerd" og på norskengelsk (som forøvrig ikke nødvendigvis blir forbundet med seriøs yrkestittel når stavet sånn)"Saientifikk advaisar" har nå for en lang stund framover fått en unødvendig negativ betydning for meg etter at jeg nå har lest hvordan disse to frøknene har tolket Cesar Millan`s fremgangsmåter og filosofi i programmet.

  Jeg sier meg herved enig i flere andres gangsyn på saken her, og beslutter nå å komme med min egen offisielle uttalelse om Deres:

  Om en sak engasjerer noen eller ei, er det til langt tørre gagn for andre mer eller mindre impliserte, at en sak blir belyst fra flere sider, og at dybden og essensen hos kilden (i dette tilfellet er kilden Millan) blir gransket nøye nok til at man kan komme med en uttalelse som tjener til økt kunnskap og/eller meninger som er tuftet på det samme.

  Dette kan jeg beklageligvis ikke se har vært det store tilfellet av i øverststående innledning.

  Jeg føler meg såpass ydmyk at jeg avslutter dette med en liten, men for veldig mange, viktig bønn:
  "Kjære Gud, lær meg å holde min store munn lukket til jeg vet hva jeg snakker om".

  Med vennlig hilsen
  Karin Åsheim
  -Uten tittel i dette forum-

  SvarSlett
 47. Jeg har en gjeng med sledehunder, og har prøvd det meste for å få de til å gå greit i bånd på tur. Det har ikke latt seg gjøre. Går de i sele, så henger jeg etter som et slips! Går de i halsbånd, så kveler de seg selv. Etter 2 min med Millans metode, er problemet løst. Jeg brukte et grovt leiebånd, lagde løkke av det. Nå kan jeg gå tur med hundene mine! Helt utrolig og SÅ godt. Tenk på den friheten og roen de har fått. Jeg har mang en gang hatt alle løse i hagen, og har betraktet deres språk innad i flokken. Jeg mener nå bestemt at man bør behandle en hund etter dens prinsipper og adferd. Har flere ganger sett de unge bli lagt i bakken etter uønsket adferd, og en voksen stå over til den har roet seg. Man må plukke ut det som passer for seg selv, og sine hunder. Alle er vi ulike, og har ulike hunder.

  SvarSlett
 48. Ang mine sledehunder må jeg legge til at jeg ikke "går tur med strup" Jeg slakker selvsagt av på trykket, så snart de roer seg. Har også vanlig halsbånd på, og bytter til det straks de går pent. Deretter holder det med å gi en lyd, hvis de igjen begynner å dra.

  SvarSlett
 49. Har selv prøvd ut noen av Millans tips på min Rottweilerhann på 2 1/2 år.
  Den første uken vi hadde han ble han angrepet av nabohannen og etter dette ble han aggressiv mot andre hanner.
  Selvfølgelig ble han det! Jeg fikk jo panikk hver gang jeg så en annen hann og stresset opp bikkja mi! Jeg fortalte ham med kroppsspråket mitt at han skulle angripe.
  Dette skjønte jeg ikke selv før jeg så Millans program pluss at jeg økte kontakten min med andre hundeeiere.

  Uten å være fysisk mot hunden min, uten å kjefte, uten å skrike og uten å dra i båndet har jeg nå klart å få en hund som er interessert i andre hanner, men ikke fiksert.
  Å følge med på kroppsspråket hans har jeg fått en helt ny hund.
  Dette kalles oppmerksomhet og ikke vold.

  Jeg hater folk som bruker vold og psykisk kraft som oppdragelsesmetoder, dette gjelder både for barn og hunder. Barn som er fiksert kan oftest snakkes til, en hund som er fiksert må ofte berøres. En hund er ikke, og vil aldri bli, et menneske.
  Det er forskjell på en liten dytt for å få oppmerksomhet og et slag.

  Advarselen i starten av programmet er der enkelt og greit fordi veldig mange tror de har skjønt noe når de egentlig ikke har det.
  Trenger du hjelp med hunden din, så søk hjelp!

  Hunden min får skryt og belønning når han har gjort noe bra, klart øvelser og/eller gjennomgått trening.
  Å møte andre hanner er ikke trening, det er en del av en normal hundehverdag.

  Jeg kjenner mange som har fått mye hjelp fra Millans programmer.

  Skal vi følge Tullins ressonement må alle program legges ned. Et eller annet sted vil det være noen som er uenig i metodene som brukes og hvordan de brukes. Dette ofte fordi de har sett en liten snutt, hørt noe fra andre eller prøvd en annen retning som fungerer så lenge de ikke blir utfordret.

  Gå og skam deg, Tullin! Du skriver om forståelse av hundeatferd en viser selv at du har låst deg fullstendig fast i en snillistisk holdning.
  Jeg kommer til å delta på kurs så lenge jeg har hund (både for tips og sosialisering) men kan love at om ditt og Løbergs navn blir nevnt som fagpersoner så går jeg på øyeblikket.
  Ikke fordi du kritiserer Millan!
  Jeg er da ikke idiot heller, men din ensporethet vil føles aldeles feil for meg OG MIN HUND.
  Kos deg med de bortskjemte, misforståtte vofsene dine, du. Jeg vil ha en hund som er en hund. Det er derfor jeg skaffet meg hund.

  SvarSlett
 50. Skjønner ikke hva dere vil med dette? Henger meg på de andre tilhengerene av dette programmet.
  Hva med disse utstillingene som stakkar hundene dras med på. Er ikke det plageri?
  Jeg ser ikke noe galt i det som Millan driver med. Han er en flokk leder slik som naturen fungerer! Må slutte å overreagere!!!
  Det er stoor forskjell på straff og disiplin!
  Håper ikke dere kommer noen vei med dette!

  SvarSlett
 51. Nå fekk eg meg en god latter,dette er absolutt det teitaste eg nåken gong har lest. GO CÆSAR!!!!!

  SvarSlett
 52. Kan ikke skjønne at det er mulig å feiltolke Cesar Millan på denne måten.
  Elsker å se på programmet og da er det jo lett å se at metodene hans fungerer utmerket!
  Det er, som nevnt før, matmor og matfars ansvar å ta seg av og oppdra hunden sin. Noe som ikke er alltid så enkelt som man vil. Hadde selv en klin gæren Golden Retriver. Skulle ønske jeg hadde hørt om Millan før, da hadde vi sannsynligvis ikke trengt å avlive han!
  Synes han gjør en flott jobb. Er en glede å se på hvordan adferden og hele stemningen og hundene forandrer seg foran øyne på tv-titterne!
  Stå på Cesar!!!!!

  SvarSlett
 53. Herregud, er det mulig? Kan ikke tro hva jeg leser. Det må jo da være grenser!!!
  Har dere overhodet sett noe av der Cesar gjør??
  Har dere sett hele episoden med Emily?? Har dere sett at den nesten drepte og så mishandlete hunden til slutt ligger ved siden av Daddy, avslappet og rolig og fornøyd? Etter noen klikk-øvelser hadde denne hunden vel blitt skutt her fordi den i neste øyeblikket hadde kastet seg over en annen hund.
  Denne type hund blir avlivet i hundretalls i Amerika og resten av verden fordi folk misbruker og feilbehandler dens naturlige kampinstinkt.
  Dere kan heller engasjere dere i å få til en ordentlig hundepoliti her i landet i steden for å tråkke på noen som faktisk virkelig bryr seg om alle typer hund og hjelper både dem og eierne.
  Millan gjør en kjempejobb og man kan tydelig se at hunder i hans nærhet er både tilfreds og lykkelig og avslappet!
  Skjerp dere!!!!

  SvarSlett
 54. ha ha ha herregud menneske! =) Var du der eller? Har du sett alt som foregikk den dagen? Nytter ikkje sitte heme i stua og se på tv og sette pungtum der. Er nok timesvis med opptak som ikkje er med i programmet. Klipping og liming. Helt vanlig når de lager tv programer.
  Syntes han gjør en topp jobb som få andre klarer/ønsker ta på seg.

  SvarSlett
 55. hmm... sier du d du..
  Skal heller være med på den at han er knall hard mot hunde eierene. Men er no desverre sånn at altfor mange hundeeigere har forlite kunnskap. De ønsker gjerne alt godt for sine dyr men mangler viktig kunnskap. Gjelder alt fra stell til dressering og foring desverre. Mangel på kunnskap syntes eg er en utilgivelig "unnskyldning"! Gud hjelpe meg! Syntes d er flott og se en som reiser land og stran for og hjelpe hunder med eigerene sine. D trengs i aller høyeste grad! Flott og engasjere seg i dyrs velferd men må bruke energien der den trengs kjære frøken. ;) Dyre politi i norge hadde nok ikkje gått arbeidsledig.. Kan melde meg som frivelig her og no! =D

  SvarSlett
 56. HMM Lurer på om forfatter av denne artikkelen skal slutte å være så påståelig nå?
  Dere farer jo med løgn når dere påstår at mannen truer, sparker og klyper...

  Herregud LATTERLIG


  HUNDER ER IKKE SMÅ DOKKER, DE ER ROVDYR SOM FAKTISK KAN VÆRE FARLIGE!!

  SYND VI IKKE BOR I USA FOR DER VILLE ARTIKKEL FORFATTER ANTAGELIG BLITT SAKSØKT OG DET VILLE ENDT MED ET KNUSENDE NEDERLAG FOR FORFATTEREN AV DENNE LATTERLIGE ARTIKKELEN.

  GODT MENNESKENE SOM LESER DETTE ER SMARTE NOK TIL Å UNDERSØKE TING SELV ISTEDENFOR Å TA DETTE FOR GOD FISK.

  SvarSlett
 57. Det her må jeg virkelig si, det er helt latterlig å lese alt dere skriver om cesar og at han mishandler, sparker og klyper... Dere som ikke ser og skjønner hans metoder har virkelig ikke peil på bikkjer. har selv brukt metoder som brukes av han, og det er utrolige resultater på kort tid, UTEN bruk av vold! Det han fokuserer på er energiene til bikkjene, og rette på den når de er i feil energi.. og han er ikke en voldelig mann. Så nå får folk faen meg ta seg sammen litt! Han er så utrloig dyktig..

  SvarSlett
 58. Venter spent på en kommentar fra Adferdsnerd Tillung..

  SvarSlett
 59. piss,,, han vet hva han driver med,, ikke vær så jævla trangsynte og kritiske,, har gjør bare det samme som hunder gjør mot hverandre,, man må da kunne ta på hunden sin uten at det er duremishandling,, kan ikke folk slutte og prate/skrive drit om de som vet hva de driver med og heler hjelpe de hundene som faktisk trenger hjelp,, hadde det ikke vært for cesar hadde sikkert maaange av hundene de viser frem vært agresive og biti noen eler avlivd!

  SvarSlett
 60. Jeg er enig med mange her inne som ikke er enig med bloggen som har blitt skrevet. Først vil jeg spørre et spm: Mange av disse hundene eierne i programmet har fått beskjed av "lydighets eksperter" at de bør avlive hundene. Er dette en bedre løsning? Jeg er stor fan av Cesar Millan og hans metoder og jeg har aldri sett han gjøre noe som kan kalles mishandling. Han jobber med problem hunder og går inn og retter problemet. De hundene som trenger mer hjelp har han holdt en tett kontakt med og har vært der på flere besøk! Pitbuller i USA er et stort problem pga av hundekamper! Å det er mer som må til med en agressiv pitbull enn en vanli aggressiv hund.
  Det at det står en advarsel før programmet er fordi at som i alle andre ting så kan metoder bli brukt feil hvis du ikke gjør det riktig! Jeg ville også gitt advarsel hvis jeg hadde vist noen noe som måtte gjøres riktig før de gjorde det selv!!
  Folk mnå ta seg sammen! Hvis dere skal se på programmet så mp dere være åpne for enn annen metode enn dere bruker selv. Dere må være åpne for at han får til ting dere kanskje bruker ett år på med godbiter og god snakk, der har dere ett år med problemer som kunne vært løst fortere. Ikke all håndtering er mishandling.

  SvarSlett
 61. Helt enig med dere tilhengere av Cecar. Han vet hva han driver med og er ikke på noen måte voldelig mot dyrene. Den mannen er for meg helt unik. En virkelig hundehvisker og dyrevenn. Takk Cesar, for hva du lærer meg.

  SvarSlett
 62. Dette er det største PISSPREIKET jeg har hørt på LENGE!! folka bak dette innlegget skal liksom forestille å ha innsikt i adferd og hundepsykologi???!!! HAH, jeg har aldri hørt makan, nei vet du hva. Cesar er den mannen som jeg noensinne har hørt om som VIRKELIG vet hva han snakker om!! dette er en mann som vet hva han snakker om og som virkelig behandler hunden som en hund!! ikke som en stor del av befolkningen i Norge er blitt hjernevasket til, å trnee hund ved hjelp av SMISK og godbiter, for d er d d er!!! SMISK!! pussig, man ser ikke den slags smisk i naturen.....sier nok! d er d jeg DIGGER ved Cesar, han behandler hunden som hunder behandler hverandre, ut i fra hvordan de oppfører seg i flokk!! helt riktig!! d med vold, slag, spark, unnskyld meg, men dette har jeg ikke sett SNURTEN av en eneste gang noensinne i hans programmer!! du må da være helt schizofren....!!! ikke rart vi har så mye adferdsproblemer i dette land og resten av verden, når folk har hund som en substitute for en mangel og et savn de har i livet og behandler hunden som et lite barn! nei vet du hva, kjøp deg en kosebamse istedet! den tar ikke skade av feil behandling....Jeg vil SPY av snillisme og smisking i dagens oppdragelse av hund. Positiv trening er selvfølgelig bra, sånn skal d være, akkurat som A ´LA CESAR!! DU ER KONGEN CESAR! KEEP UP THE GOOD WORK!!!!!

  SvarSlett
 63. Jeg synes Cesar er helt utrolig! En dyktig hundetrener! Har vært på hundekurs i Norge som jeg synes de bruker MYE hardere metoder fremfor det Cesar bruker, synes han gjør det som er riktig, og får det fram ovenfor hunden på en klar måte uten å være for hard!!!

  SvarSlett
 64. Har akkurat sett hundehviskeren på tv, og blir like imponert og glad hver gang. Et menneske som virkelig gir alt for dyr han er glad i ,og som trenger hjelp. Men ble veldig deppa av de første kommentarene jeg leste her. Er det den norske janteloven som trer i kraft, eller hva er det i veien med dere. Vi nordmenn er jamen ikke best i alt, selv om mange tror det.Hundehviskeren er helt fantastisk, ser det ut til at hundene hans har det vondt? SKJERP DERE!!!!!!!

  SvarSlett
 65. Har en Boxer på 9mnd, før jeg så Cesar på tv hadde jeg store problemer med å gå pent i bånd, med tanke på at Boxeren er en meget sterk rase i form av at den er veldig stresset til tider og overlykkelig når den møter alt fra mennesker til andre hunder og dyr, så må jeg si at etter at jeg så Cesar på tv og han lærte meg hvordan JEG skulle oppføre meg i forhold til det å være en flokkleder og sende ut de riktige signalene i form av min væremåte så har jeg faktisk fått en Boxer som går pent i bånd.

  Slik aom de sa på hundekurset hvor du skulle snakke til hunden med lys pipestemme og med masse godbit, det funket veldig dårlig for meg og gjorde bare hunden mer oppspilt.

  HUNDER ER HUNDER, IKKE MENNESKER!

  Cesar har lært meg mye om meg selv som menneske...

  SvarSlett
 66. Har sett flere programmer og forstår ikke hva Cesar gjør som begrunner en slik protest. Vi møter hunder med agressiv adferd og som er farlige, og der alternativet helt klart er avlivning. Er det det dere vil? Jeg ser ikke at han mishandler hundene på noen måte, men han bruker hundepsykologi som på skjermen ser litt bestemt ut, men fungerer jo utmerket!. Jeg skjønner ikke protesten! Jeg tror mange hundeeiere menneskeliggjør hundene til de grader at de ikke ser urimeligheten i denne form for protest.

  SvarSlett
 67. Hvordan kan man kritisere en person som Cesar Millan når man ser hvordan han jobber og hvilke resultater han får i sin jobb med hundene? Typisk norsk å kritisere andre som gjør det bedre. Har vært borti mange hundetrenere her i Norge og de er langt ifra til å kunne forstå hunden slik som Cesar gjør. Mange som har mye å lære her. Men det kan selvfølgelig være vanskelig å innrømme for mange skolerte trenere. Hvorfor ikke se på programmet med et åpent sinn og ta i bruk metoder som faktisk fungerer. Jobbe med moder jord og ikke mot som Cesar selv bruker å si :) Ønsker artikelforfatteren likevel lykke til videre i sin jobb med hunder, og husk det er lov å forandre mening. :)

  SvarSlett
 68. Hvordan skal man gjøre det, da?
  Hvordan gjør de det de som er motstandere av Cecars metoder? Jeg har ikke sett noen som har rehabilitert problemhunder før...så opplys meg. Hvordan SKAL det gjøres? For det er enkelt nok å trene en hund med positive tilbakemeldinger, det er selvsagt. Men når du har en hund som allerede har problemer - kan man rehabilitere den UTEN å vise dominans? Hvordan får man hunden til å slutte med uønsket atferd UTEN å legge noe som helst press på den? Angriper den andre hunder...holder man ikke hunden tilbake i lenka, da? Slik at hunden ikke "kveles"?

  Dette lurer jeg på - for folk kommer med kritikk, men ingen alternativer.

  Og kommentarer som at Cecar egger hunden til aggresivitet - det er bare tull fra folk som prøver å få mer kjøtt på kritikk-benet sitt.

  SvarSlett
 69. Vi følger med på cesar og er imponert over hva han får til. Tror det er mange hundeeiere i norge som hadde hatt nytten av litt lærdom fra nettopp cesar.

  Ingen ting er verre enn å møte hundeeiere som ikke har kontroll på hundene sine.

  Slutt med sutringen, han gir faktisk verstingene en sjanse!

  SvarSlett
 70. fanatisk og hykleri.så du har virkelig studert videoen å fått med deg alt.synes det er utrolig trasig at du kan sitte å skrive noe sånt,når han faktisk gir hundene et bedre liv etterpå.ingen hund har det bra med å være stresset å nikke vite sin plass i flokken.tror han har gjort hjemme leksa si,har du?han forstår vilken adferd hunder har med hverandre.å hunder er flokk dyr,er du flokk har man en leder.hunde psykoligi er noe helt annet en menneske psykologi.men vi menneske gjør hunden mer å mer,å det er helt unaturlig.

  SvarSlett
 71. Skulle veldig gjerne ha sett forfatteren av dette makkverket de kaller en artikkel trene min meget dominante og ikke minst treske og bestemte Tibetans mastiff hann valp på 7 måneder og nermere 40 kilo med klikkere og lokking.Det hadde tatt nøyaktig 35 sekunder før den hadde gitt fulstendig blaffen i den personen og overtatt leder rollen momentant.
  ALLE hunder trives BEST under ledelse av en ALFA person som er dominant.
  En hund ville uten tvil ofre sitt liv til en ALFA leder,men hadde ikke giddet og bry seg om en leder som ikke var en dominerende ALFA.
  Så folk får la de små veskehundene knurre og glefse som de vill,for"de er jo bare så søte".Men hadde en hund av normal størrelse eller mere gjort det samme så hadde ambulansen kommet.
  Nei hunder trenger en sterk leder de kan følge,da er de kjempe lykkelige.
  Du lurer deg selv ved og tro at du kontrolerer hunden fordi du har et magisk våpen i lomma,nemelig klikker eller gotteri.
  Det er BARE en ALFA leder som kontrolerer sin hund.
  Man er ikke dyremishandler for og være ALFA leder.man er glad i hunden sin da.
  Dyremishandling har ingenting med ALFA leder og gjøre,det har med ren ondskap og gjøre.

  Med hilsen,Mastiff eier.

  SvarSlett
 72. Jeg må si jeg synes det er rart at så mange "hundeelskere" støtter Cesars metoder. Jeg har sett flere av episodene hans, og jeg mener det er latterlig at han kaller vettskremte, passive hunder et løst problem.. Det er også mange av dere Cesar-tilhengere som snakker om logikk og sier at hunder IKKE er mennesker, men samtidig hevder at mennesker kan være lederhunder?? Sist jeg sjekket kan ikke A være lik B samtidig som B ikke er lik A.

  SvarSlett
 73. For en utrolig idiotisk ting å skrive! Hans metoder har gjort mitt og mine hunders liv helt herlig. Guttene mine er trygge på meg, glade, og jeg er trygg på dem, ikke minst! Nå kan barn klatre rundt på dem, mens halen logrer, jeg kan få kattebesøk hvis jeg vil det. Her er jeg lederen, og jeg merker hvor godt det gjør hundene. De slipper å ta på seg en rolle som for dem er unaturlig, og det gjør dem til glade og fornøyde hunder. Og å stramme litt hardt i et halsbånd er jo ikke annet enn latterlig å kritisere! Får du en advarsel fra en stor hund f.eks så kan jeg love at det kommer til å gjøre MYE større skade. Det er fortsatt dyr, enten det er en frisè eller rottweiler, så behandling med kyss klapp og klem er rett og slett bare dumt. Man får ALDRI kjærlighet og respekt av en hund som ikke anser deg som en leder.

  SvarSlett
 74. Lena,,,, jeg sliter med passeringsproblemer. Han vil ikke sloss, men hilse. Det er veldig slitsomt. Har sansen for CM, ser på han hver dag, men får liksom ikke fram selvsikkerheten i meg i forhold til dette problemet. Må bare innrømme at jeg er engstelig for å møte hunder på vår tur, og det merker han. Vet du om det finnes bøker av han som er oversatt til norsk?? Vet du om noen i østfold eller nord i nordland som jeg kunne kontakte for hjelp??? Har hatt kontakt med adferdsterapauter, men det har ikke fungert. Ingen sa at det er jeg som er problemet. ÅÅÅÅÅ tenk om noen kunne hjelpe meg med dette?

  SvarSlett
 75. Jeg er enig med alle som støtter Cesar Millan her. Det er viktig å se at det faktisk er PROBLEMhunder han går inn og hjelper eierne med. Det er forskjell på å ha en hund som er krypende og underdanig fra fødselen av, som man må "løfte opp" og en som på et eller annet tidspunkt har overtatt styringen i heimen som det sterkeste ledd... Det har aldri vært snakk om å "sparke den som ligger nede", men dempe hunder som har fått lov av eierne (selvsagt ubevisst) å stige for høyt i gradene. Folk som taler så voldsomt mot CM og metodene hans, har tydeligvis selv aldri hatt en problemhund. Det er mer en nok av misforstått snillisme blant hundeeiere i Norge, som fører til at altfor mange hunder blir avlivet. Det er og skremmende å se/lese/oppleve hvor mange som kaller seg hundeinstruktører som ikke har det spøtt greie på hund og hundeadferd. Godbiter og klikker hjelper - som flere her har nevnt - lite på en hund som ikke er i forhandlingsmodus, men har overtatt styringen. I hundeverden driver man ikke med forhandling og lokking. Altfor mange hundeeiere behandler hundene sine som babyene sine, men samtidig forventer at de skal forstå forhandlende setninger. Det er til å bli kvalm av. Jeg ser hvert program Cesar har på TV Norge og er glad for at de sender det!!!! Lærer noe hele tiden, og ser at mitt siste hundehold med 40 kilo schäfer som var redd folk og andre hunder og derav aggressiv, ville vært mye mindre problematisk om jeg hadde blitt kjent med Cesar og hans metoder tidligere. Litt ydmykhet for at andre enn en selv faktisk kan ha metoder som har noe for seg, hadde vært på sin plass her. Alle må finne sin vei, men gå ikke ut og beskyld mannen for noe han IKKE gjør. Jeg har ALDRI sett i alle de episodene jeg har sett - og det er mange - at han har gjort noe stygt eller unødvendig. Det er hele cluet - å vite hvordan du skal gå frem - og ikke minst - når du skal avslutte.
  Stå på, Cesar.

  SvarSlett
 76. Når jeg leste hovedinnlegget bestemte jeg meg for at Her må jeg si noe, men det viser seg at det meste heldigvis er sagt. Synes Cesar Milan får meget god kontroll både på mennesket og dyret. Har møtt mange hundeeiere som har skyldt på hunden for dens oppførsel, men som har glemt at det er mennesket som setter grenser. Har fått med meg alle programmene med Hundeviskeren og ønsker mange ganger at noen kunne hatt samme evne til å sette seg inn i menneskets natur for å hjelpe mange på en lettere vei.Det å være direkte og klar betyr ikke at mann er mannevond og utøver vold. Det betyr i de fleste tilfeller at en ønsker trygghet og mindre rom for misforståelser.

  SvarSlett
 77. Du burde skamme deg! Enkelte av de hundene trenger slik "oppstramming", og velger da Cesar da de ikke har noen andre å henvende seg til, for at trenere har gitt opp. Å det er faktisk verdt å prøve han istede for og avlive hunden! Kan ikke se for meg at du hadde fått det til. En tanke sjalu kanskje?

  SvarSlett
 78. Hvem er Du? som anonym 2 september 2009 snakker om?
  Artikkelforfatter eller en av innleggene

  SvarSlett
 79. Jeg sikter til det hun har skrevet om Cesar Millan.

  SvarSlett
 80. I LOVE CECAR MILLAN!!
  HE LOVES DOGS!!
  DOGS LOVES HIM!!
  HE WHISPERS THE TRUTH!!

  DerMedBasta!
  ;-)

  SvarSlett
 81. Jeg har aldri hørt at Cesar Millan brøler !

  Hundene elsker Cesar. Kan man drive med dyremisshandling og få logrende og tillitsfulle glade hunder som elsker en?

  Jeg er fasinert over hvordan han veileder hundeeierne slik at de kan få en trygg hund.

  Jeg forstår ikke kritikken. Og mye av kritikken er direkte løgn.

  SvarSlett
 82. Takk da skjønte jeg innlegget ditt og er veldig enig med dine komentarer. God helg! (Du)

  SvarSlett
 83. Er det ikke underlig: i Norge har vi alltid noen som vet bedre enn andre. Det var mer kvalmende å lese Tillung og Løbergs innleg enn å se videoen som de i sin ondskap har tatt ut av en sammenheng. Alltid er det noen i dette landet som higer etter å bli sett/hørt. Om det så er bare rap som kommer ut spiller ingen rolle; vi er best i hele verden. Har deres metode vært brøkdelen av Milans så hadde også Tillung og Løberg høstet ære og berømmelse, men de har ikke den innsikt i hundeatferd som trenges for å bli kjent. Derfor deres angstbitersk og lett infantile "brev".
  Ja, er det ikke underlig; noen blir kjent for å ha gjort noe, andre blir "kjent" fordi de kritiserer de som har gjort noe.

  Kåre

  SvarSlett
 84. Veldig interresant å se argumentene til tilhengerne til CM. De samme beskyldningene har andre enn Løberg og Tillung også fått. Så dette er vel mer en klassisk måte å forsvare noen på enn å se det faglige i dette.
  http://www.4pawsu.com/cesarfans.htm

  Så langt er det ingen faglige argumenter fra CMs tilhengere, kun personangrep.

  Det er mange fagpersoner der ute som er bekymret for hva Cesar Millan gjør. Løberg og Tillung er ikke alene.
  http://www.avsabonline.org/avsabonline/images/stories/Current_Events/merialletter6-10.pdf

  http://www.avsabonline.org/avsabonline/images/stories/Position_Statements/dominance%20statement.pdf

  http://www.askdryin.com/dominance.php

  http://www.4pawsu.com/dogpsychology.htm

  Til tilhengere av CM: Les og lær

  SvarSlett
 85. Helt enig med forrige innlegg. De som er tilhengere av Millan ser ikke hva han gjør og de har ikke forståelse for atferd og læring.
  Skaff dere kunnskap, så vil dere nok se verden med helt andre øyne.

  Den kritikken dere kommer med er på linje med å støtte kjerringråd og kvakksalveri og gå til personangrep på medisinere fordi de har fagkunnskap.

  SvarSlett
 86. Godt at du har kunnskapen og forståelsen for atferd og læring da!
  Medisinere har 7 års utdanning i medisinsk lære, men mange har ikke utdanning i livets lære.Det kan en ikke lese seg til. Det må oppleves. Tror nok teori og praksis må settes sammen for å lage gode læringsforhold. Det kan være noe bra i begge lærestiler

  SvarSlett
 87. En nyutdannet medisiner er akkurat klar for å lære videre, men har en helt annen base å lære ut fra enn en uten medisinerutdanning.

  Som medisiner fortsetter læringen med å sette kunnskapen ut i praksis.

  På meg virker det som om flere av tilhengerne av Cesar Millan mener at de som har teoretisk kunnskap ikke kan noen ting fordi de ikke har praksis. Det er ikke slik at man enten har det ene eller det andre.

  SvarSlett
 88. Morsomt at dere "eksperter" ikke har peiling på hund. Dere er latterlige som refser verdens mest annerkjente hundeekspert.
  Trangsynte snobber...

  SvarSlett
 89. Jeg er en stor CM fan, og følger med på tv serien om hundeviskeren. Jeg har selv en såkalt problemhund, og kan bare si at du kommer bare så langt med kun ros og godbiter. Etter at jeg har begynt å korrigere mer og være strengere til hunden min har vi hatt enormt stor framgang. Sorry, men jeg synes at det er mye bedre for hunden at den blir stoppet og korrigert med shhhh lyd og litt stramming i båndet enn at den skal frese rundt meg og bjeffe som en gal og uansett strupe seg bare fordi den ser en hund. Blir litt oppgitt over alle forståsegpåere i dette land, misunnelse kaller jeg det.

  Mye bedre at vi samarbeider for å finne metoder som fungererenn at vi skal kaste dritt om hverandre etter min mening. Og nei jeg er overhodet ikke en førstegangs hundeeier, har hatt hund i snart 20 år og trent aktivt i alle år.........
  Hønemor

  SvarSlett
 90. I Amerika har vi en utrykk, "bleeding heart liberal", jeg tror at disse artikel er en eksempel.
  Jeg har min Ph.D. i pedagogikk og har også oppdret hunder i 30 år. Cesar er "right on".

  SvarSlett
 91. Jeg vil ikke kritisere verken den ene eller den andre metoden, og siden det var noen her som hadde nevnt at alle CM-tilhengere kun gikk til personangrep, så skal jeg vokte meg vel for det, men jeg MÅ si at dette var en svært farget og ensidig artikkel, hvor det virker som kun det som KAN brukes til den undertegnedes fordel er tatt med - og i tillegg satt på spissen.
  Men nok om det.

  Jeg er virkelig oppriktig en dyreelsker av hele mitt hjerte, det må jeg understreke først av alt. Jeg har i mange år drevet med hest, som er min store lidenskap. Når jeg driver med hest er det en ting som har vært viktig for meg: å lære å kommunisere med hestene på DERES språk, og med deres psykologi som bakgrunn. Utrolig spennende. dette fordi hester er hester, og ikke mennesker, og siden hestene ikke kan lære seg mitt språk, så må jeg prøve så godt jeg kan å lære meg deres. Det er viktig når man håndterer dyr som veier 5-600 kilo, at man har klare grenser, og at man er helt sikker på at hesten vet at det er du som er sjefen til enhver tid - ellers blir det fort farlig.
  Jeg sier ifra om dette til mine hester, og de skjønner det. Går de over grensen, så blir de satt på plass. Hestene mine er ikke redd meg av den grunn, akkurat som de ikke er redd lederen i flokken selv om HAN sier ifra - og han sier da også ifra så det riktig smeller noen ganger.

  Så over til hund. Jeg har reagert litt på at dette skal være så annerledes med hund. Da skal vi lokke og oppmuntre og gi godbiter. (misforstå meg rett, jeg bruker også godbiter i treningen når jeg TRENER, altså når det skal læres nye øvelser etc. Men ikke i den daglige omgangen med hunden) Hvorfor? er det ikke viktig at hunden ser på oss som en leder selv om den ikke veier 600 kilo? Kan det ikke oppstå farlige situasjoner med dem også? Jo, det vet vi jo at det kan.

  Jeg fikk for en tid tilbake en tidligere hjemløs hund via en omplasseringsorganisasjon. Hunden var da ca 6 mnd gammel, og jeg aner ikke hva han har opplevd i livet. Da jeg først fikk ham hjem var han verdens gladeste og søteste hund, og jeg tenkte at dette lovet jo godt!
  Men han hadde nok sine ting han slet med, skulle det vise seg. Han var utrygg på folk, reagerte gjerne med aggresjon, han var urolig inne, straks på beina hvis jeg så mye som rørte på en fot hvis han lå på siden av meg, han bjeffet krakilsk på lyder fra naboene utenfor inngangsdøra, han hylte hysterisk hvis jeg bandt ham fast eller noen andre holdt ham og jeg beveget meg noen meter unna.

  Etterhvert ble jeg ganske fortvilet, for jeg har aldri hatt en hund med slike "problemer" før, og jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle angripe det. Jeg fikk mange råd fra flere old, og prøvde de fleste av dem (inkl. positiv forsterkning), men jeg følte at jeg kom bare "så langt". Så tenkte jeg: jeg må få til å legge samme tankegangen bak som jeg gjør med hestene. Jeg endte opp med en bunke bøker om hundetrening og psykologi, og i Cesars bøker fant jeg akkurat det jeg følte at jeg lette etter. Jeg fikk da lånt programmene hans på DVD og sett dem, og jeg bare følte at dette var det rette og satte det i arbeid. Jeg strammet meg opp og prøvde å "si" til hunden min: jeg er rolig og trygg, men jeg er bestemt, og jeg er lederen i dette forholdet!
  Det meste av treningen foregår faktisk når vi går på tur - og gjett hva? Etter kun kort tid har jeg nå en hund som slapper av inne, selv når naboene bråker uten for er det ikke en lyd, han ligger rolig og avslappet og venter ute mens jeg går inn på butikken, og han reagerer stadig mindre med utrygghet og aggresjon på folk. Han er likevel den samme glade, hengivne og kosete hunden som JEG alltid har kjent ham som. Og i tillegg er han tryggere, noe som MÅ forbedre livskvaliteten hans betraktelig!

  Mine siste ord her blir:
  Takk, Cesar!!!

  SvarSlett
 92. Fatter ikke hva som er problemet til "verdensmestrene" her i lille norge!!
  Cesar er en dyktig person, både med hunder og ikke minst eierne av hundene. Her kommer de norske "ekspertene" og uttaler seg, for de ser at Millan har suksess med metoder DE selv mener er feil. Skjønner ikke hvorfor dere bryr dere egentlig. Tror ikke dere at det er en grunn til at Millan er så populer blant hundeeiere verden over? Cesar Millan har tidligare (lenge før tv showet Dog Whisperer kom) hatt STOR suksess med å rehabilitere forlatte og mishandlede hunder. Han startet som hundefrisør. Han hadde en unik evne til å ta imot og frisere "problemhundene" som andre frisører ikke ville ta på seg. Deretter ballet det på seg. Folk ble oppmerksome på hvor flink han var. Han har med stort hell, rehabilitert massevis av problemhunder som tidligere har hatt ustabile/uskikkede eiere..ofte raser (som uvitende hundehatere mener er farlige)..Pitbull/Amstaff, Rottweiler, Doberman, Dogo Argentino, Presa/Dogo Canario osv..osv. Tror det sier sitt når han gang på gang klarte å rehabiliterte hund etter hund og fikk dem tilogmed til å fungere godt sammen med hverandre. Deretter fattet produsenter interesse for Millan og startet programmet "Dog Whisperer". Syns ikke dere det er rart at folk, lenge etter at de har fått "skikk" på hunden sin av Millan, skryter av måten han har skikket både de selv og hunden. Jeg sier ikke jeg er enig i absolutt alt han gjør, men han har jammen rett i det meste mener jeg (og millioner av folk verden over).. Stå på Cesar Millan

  SvarSlett
 93. Gry Løberg og Randi Helene Tillung fremstår her som meget useriøse når de går frem på denne måten og rakker ned på Cesar Millan.
  Selv om dere har meninger om hundeatferd og hvordan man skal takle problemhunder, burde dere jammen holde dere for gode til å skrive slike negative artikler og prøve å spre "budskap" om at det Millan gjør er feil og farlig. Det er tull. Alle hunder og dyr generelt, er forskjellige individer og må ofte håndteres forskjellig for å takle og forbedre atferdsvansker. Derfor syns både jeg og millioner av andre, at Cesar Millan er inne på noe når han behandler både mennesker og hunder på måten han gjør. Og til alle dere Millan kritikere: En person med medisinsk utdanning, som en veterinær, har noe ikke forutsetninger for å forstå seg bedre på hundepsykologi en Millan som har bred erfaring med problemhunder. Denne mexicaneren har et naturtalent når det kommer til å takle problemhunder og ikke minst deres eiere. Godta det folkens.. Punktum!

  SvarSlett
 94. Alvorlig talt, denne artikkelen er rett og slett direkte latterlig! Å rakke ned på andres sukkesfulle metoder, sett fra en side slik som dette, er forkastelig. Sett dere ned å se ikke bare noen youtube klipp, men flere episoder - UTEN å være forhåndsinnstilt på at dette er feil fordi det ikke er samme fremgangsmåte som deres egen! Da burde dere(med litt sunt vett)oppdage at deres fremstilling av Millan er så langt fra sannheten som overhode mulig. Enhver person(som ikke forhåndsdømmer) kan se at Millans metoder resulterer i trygge og fornøyde hunder så godt som deres eiere.

  Mvh,
  Stor fan av Cesar Millan og hans vetige metoder

  SvarSlett
 95. Jeg har sett en del på Hundehviskeren, og tenkte jeg skulle sjekke andres syn på metodene hans. Da jeg begynte å lese brevet deres ble jeg først skyldbetynget over å ha vært så positivt innstilt til Millans filosofi om hundetrening. Det var før jeg hadde lest begrunnelsene for kritikken. Det kommer tydelig frem at forfatterne ikke har sett stort av programmet, men bestemt seg på forhånd for å være motstandere av metodene. For det første forhører Millan seg alltid om hundens fortid, og mulige medisinske årsaker til problemene. For det andre kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i påstandene om at metodene er voldelige. Den såkalte "kvelningen" er ikke annet enn korte rykk sidelengs i båndet. "Sparking" er en sterk overdrivelse; jeg har aldri sett annet enn at han har dyttet lett til hundene med foten. Men nok om forfatternes meget begrensede innsikt i programmet de kritiserer, la meg heller komme med en kort kommentar om hunder og kommunikasjon. Hunder har ikke språk på samme måte som mennesker. Det er derfor logisk at kommunikasjon på tvers av raser foregår best ved hjelp av tydelig kroppsspråk. Hunder har det best når de er klar over sin egen rang i flokken de blir slept inn i når de havner hos sin eier. Selv om kos og klapp selvfølgelig er viktig, kan ikke dette hjelpe en stresset og aggressiv hund til å finne seg tilrette. Vold er selvfølgelig heller ikke løsningen, men vold og fysisk berøring er ikke det samme. Til sist vil jeg kommentere det hånlige utsagnet om Millans mangel på utdanning. Mange kan studere atferdsbiologi i årevis uten å tilegne seg evnen til å tolke dyrs signaler, på samme måte som man kan studere psykologi i mange år, og samtidig være blottet for sosiale antenner. Slike ting er medfødt. Jeg tar selv en svært lang utdanning som har med dyr å gjøre, men vet også at jeg aldri ville ha valgt den retningen uten å ha et visst håndlag med dyr. Det irriterer meg kraftig å lese så mange fjerne kommentarer fra folk som tror de har peiling.

  SvarSlett
 96. Jeg skal ikke gå inn på forfatternes manglende kunnskap om programmet som kritiseres, da denne er åpenbar. Jeg bet meg merke i kommentaren om Caesar Millans manglende utdanning, og måtte le litt for meg selv. Jeg er veterinærstudent, og det mest verdifulle jeg får ut av kritikken deres er påminnelsen om at jeg aldri skal være så arrogant at jeg setter mine år på en skolebenk foran andres erfaringer og medfødte evner. Det er ikke alt man kan lære seg ved å lese bøker.

  SvarSlett
 97. Ganske artig å lese mye av det som står her. Feks du som lot deg forvirre av utsagn om at hunder ikke er mennesker, men at mennesker kan være lederhund. Det finnes et fiffig begrep som heter "sammenligning", tror det er dette du bør sette deg inn i. Vi har alfor lett for å tillegge hunden menneskelige egenskaper som de ikke har. Siden vi mennesker har tilgang på alle slags flotte oppslagsverk, artikler og studier av hunder, blir det også vår oppgave å gå ned på hundens nivå i kommunikasjon med dem, for å få dem til å forstå hva vi vil ha dem til å gjøre. Sier ikke at Millan har monopol på kunnskap om hund, men han er mer på sporet enn mange andre.

  SvarSlett
 98. Hei dere!

  Jeg synes dere gir urettferdig kritikk av Millan. Han har hjulpet mange, og jeg synes det er befriende å se hans metoder i en tid hvor det er vel mye dikkedikk i hundeoppdragelsen.

  Vi har ytringsfrihet her i landet og det må være lov å komme til orde med ulike tanker og ideer om hundeoppdragelse. Det blir feil å sensurere dem som ikke mener det samme som dere.

  SvarSlett
 99. Er det noen som har studert læringspsykologi her? Er det noen som har hørt om de klassiske måtene man lærer på og fordeler/ulemper? Er det også noen som har studert ulver i det fri? Det virker ikke sånn, nei... Jeg blir oppgitt når folk tyr til Cesar når den andre (men mye bedre) metoden blir litt for komplisert og vanskelig å skjønne uten litt teoretisk kunnskap. Har dere som roser Cesar opp i skyene virkelig prøvd noe annet? Og da mener jeg ikke i én uke altså, men over tid...

  Det er også utrolig rart at mange ikke klarer å følge med i tida, men fortsatt tviholder på denne lederskapsteorien. Sjekk ut nyere forskning og få opp øynene! Mye som før var akseptabelt (som å slå barn feks) er gått ut på dato, og det samme gjelder for lederskapsteorien. Jeg sier ikke at hunden ikke skal ha grenser, men det kan brukes andre metoder enn tvang og straff. Hvis du ikke ville gjort det med ungen din, ikke gjør det med hunden.

  SvarSlett
 100. For det første virker det ikke som du kan så mye om lærings psykologi. Hvis du ikke har fått det med deg, er hunder faktsik dyr og unger er faktisk mennesker. Det tror jeg vi alle kan være enig i. Jeg sier ikke at du skal slå hunden eller være voldelig, for det vil den ikke forstå hvorfor du gjør. For da skremmer du hunden, og det eneste den vil tenke på er å flykte eller komme seg unna. Dermed har du ikke fått igjenom det du prøver å lære den. Men på samme måte som du må forstå et barn, må du forstå hunden din. De tenker ikke som oss, og oppfører seg deretter ikke. Det Cesar Millan lærer oss er å forstå hunden og hvordan den tenker.

  Mesteparten av hundene Cesar hjelper er hunder som er/kan bli farlige for seg selv, andre hunder, og mennesker. Jeg synes det er topp at endelig er det en person som tørr å hjelpe disse tilfellene. Istede for at de blir avlivet. Som vi hører er det nesten ingen hundetrenere som vil hjelpe eller ha noen annet råd en avlivelse.

  Ros og belønning funker fram til hunden er fiksert på noe helt annet, som f.eks. en annen hund. Da hjelper det ikke å stå å vifte med en pølse.

  Jeg sier bare tusen takk for en person som Cesar Millan. Som lærer oss de grunnleggende tingene som aldri vil forandre seg, uansett hvilken tid vi lever i. Som naturen og dyr og hvordan de tenker og oppfører seg mot hverandre.

  SvarSlett
 101. Tillung kaller seg "adtferdsbiolog".....? har du noen gang studert en ulveflokk?? Hvordan trer en alfahund seg mot de andre?
  Akkurat på samme måte som Cæsar gjør-dominerende.

  Helt latterlig at folk som syntes dette er dyremishandling kan undervise andre.

  Gleder meg hvertfall til neste sesong av Hundehviskeren- han har hvertfall lært meg utrolig mye!
  .

  SvarSlett
 102. Til dere som vil lære om Cesar Millan
  http://beyondcesarmillan.weebly.com/index.html

  SvarSlett
 103. Hvis cesar milan er så fantastisk flik som folk sier. Hvorfor vil da nkk, hundeklubber o.l ha han av kanalen. Og hvorfor har han da blitt saksøkt for det han gjør?

  Det har også blitt vist videoer som ikke er vist på tv, hvor hundene blir, klypi, sparket og kvelt. Hvor du tydelig ser at hunden er redd. Eller eksempler på at han trenger hunden opp i et hjørne, så den ikke har noe annet valg.

  Jeg var og en periode tilhenger av det han gjorde, og syntes det virka som noen av metodene hans var bra. Helt til jeg så de videoene. og helt til jeg satte meg mer inn i hundeadferd.
  Jeg har selv to hunder, hvor den ene er omplasseingshund, som slet meget psykisk, min hun var så kua under av mennesker at hun lå panne flat på gulvet og tissa på seg bare du heva stemmen, eller trampa hardt i gulvet. Jeg viste helt erlig ikke hvordan jeg skulle kurere henne, men jeg brukte possetive ord, gofbiter og prøvde og få henne til og forstå at mennesker ikke er farlig eller vil påføre henne smerte. Min hund er per dags dato en overlykkelig hund, som elsker mennesker, folk som så henne før, og har sett henne igjen nå, tror meg ikke når jeg sier det er samme hunden :) possetiv læring, får en lykkelig og sammarbeidsvillig hund, man må selfølgelig sette grenser for hunden også, men da på en riktig måte, og natulig måte. Og gjøre det på en måte så den skjønner det.

  Jeg sier ikke at det er galt og straffe hunden hvis den gjør noe galt, og fra tidelig stadie lærer også moren valpen og oppføre seg. En hund leser kropsråk og tonefall veldig godt. Noen ganger er det nok og bare vær sint i stemmen, eller ta den forsiktig i nakke skinnet og fortelle den at dette ikke er lov.

  Nå er jeg ignen fag person og veit kansje ikke hva jeg prater om. Men posetiv trening, og vissse grenser har hjulpet meg mye.
  Det er mennesker som gjør hundene sine agressive, de er ikke født slik, men hvis hunden har adferdsproblemet hjelper det mye og gå til bunns i hvorfor den har blitt sånn, og jobbe ut i fra det. Og heller gjøre det som har skremt den til noe possetivt, så den ikke lenger har noen grunn til og hisse seg opp neste gang den ser problemet. Og agressivitet oppstår som regel av redsel. Prøv og sett deg selv i samme posisjon, hvis du selv hadde blitt øla opp, eller blitt angrepet av noe, og du selv var vetta skremt, tror du det hadde hjulpet hvis noen forsøkte og kvele, eller la deg i bakken neste gang du så det som skremte deg? du ville antageligvis blitt enda mer skremt, og blitt enda mer usikker. Hvis det heller hadde blitt gjort om til noe possetivt, ville ting blitt mye enkelere og mindre skremmene neste gang. Det er hvartfall min oppfatning. Jeg vil heller ha en glad lykkelig og lydig hund som vil gjøre alt for meg, enn en ulykkelig, redd og usikker hund, som frykter hva slags smerte den blir påført neste gang. Hundene mine går løse hele tiden, og har alldri stukket av på de 5 åra jeg har hatt dem. og går times lange turer hver dag. Bør ikke alle hunder ha det slik egentlig?

  SvarSlett
 104. Med forbehold om at jeg bare har sett to episoder av hundehviskeren så må jeg si jeg er ganske overrasket over den ensidige og tendensiøse kritikk forfatterene komme med over Millans holdninger og metoder. Jeg har mange års erfaring med flere hunderaser, deriblant også en hund som medførte behov for eksperthjelp.

  Jeg er sikker på at mange som har fulgt med på denne serien har fått mange ahaopplevelser, og som bedre har kunnet forstå sin hund, og hvorfor den reagerer som den gjør. Uøsket adferd kan selvsagt også ha sin årsak i medisinske forhold, og da fikk også eieren beskjed av Millan om å kontakte veterinær for nærmere medisinsk sjekk.

  Som sagt har jeg bare sett to episoder, men basert på det som der ble vist vil jeg påstå at innlegget til de "norske ekspertene" ikke er annet enn vrøvl fra ende til annen. Jeg tror jeg vil foreslå å bytte hobby, en syklubb kanskje?

  SvarSlett
 105. Ja dette er det dummeste innlegget jeg har lest på lenge! Snakk om å ikke ha fått med seg cæsars holdninger- EXERCICE er jo han nr 1 tips, og dessuten presiserer han hele tiden at "sparket" som dere kaller dte, bare skal være "a light tap", altså et lett pirk. Dere burde virkelig gå på engelskkurs.. samt innse at det kan være flere metoder som fungerer, ikke bare deres.. Skulle likt å se dere hatt orden på en flokk lik den Milan har hos seg, han har tydeligvis skjønt hunders atferdsmønster korrekt. Enig med de som sa "tror du hunder holder orden i flokken sin ved å klikkertrene hverandre?".. Skam dere for ikke bare å angripe en dyktig hundetrener som Milan, men faktisk også feilsitere hva han gjør og hvilke fokus han har. Dere som selv skrev at dere var opptatt av å bli korrekt sitert..Herlighet! Nei..dere har nok akkurat gjort dere en bjørnetjeneste ved å legge ut dette. Jeg skal aldri komme til dere ihvertfall.

  SvarSlett
 106. kort kommentar til løberg & tilling; av og til
  er det bedre å holde kjeft og la folk lure på
  om en er idiot;enn å åpne kjeften og fjerne
  all tvil.....

  SvarSlett
 107. Jeg har selv jobbet med rehabilitering av rødsonehunder, kamphunder, i Guatemala og den dagen man tar inn hunder av dette kaliberet på Fjellanger hundeskole og kommer noen vei med klikketrening, da skal jeg ta dette innlegget seriøst.

  Til den tid tror jeg mitt beste råd til dere er å sette dere ned en time hver dag og lytte til Cesar Millan. (Ikke at jeg har noen fordommer mot klikketrening, jeg bruker dette til stadighet selv. Men dette er hundetrening og ikke hundepsykologi som Millan ofte påpeker.)

  Jeg vil også få frem at jeg tror dette må være den desidert dårligste reklamen noen kunne lagt ut for sin egen hundeskole. Folk som åpenbart ikke har fått med seg leksjonene under hundeutdanningen sin, burde for all del sjekke pensum før de kritiserer hundepsykologi slik den skal være i følge dyrets adferd. Men det har jo forfatteren av innlegget allerede gjort, så hvordan du kan se noe galt i dette kan jeg ikke skjønne.

  Jeg vil forøvrig poengtere den syrlige undertonen i teksten hvor dere nevner at
  "Cesar Millan selv har overhodet ingen utdannelse i hunde- eller atferdsfag" hvilket er sant. Cesar Millan har vokst opp rundt hunder og arbeider med hunder hver eneste dag. Dette vil jeg påstå er en MINST like god utdanning som den noen av forfatterne har.

  Om jeg fikk velge mellom en som forstår seg på hunder og en som har sittet noen år på skolebenken og lest seg til en grad i hundeatferd, så finnes det ingen tvil hvem jeg ville gitt ansvaret til.

  Hadde det enda vært et snev av sannhet i teksten deres, skulle jeg tatt dette seriøst. I mellomtiden foreslår jeg at dere fjerner denne tåpeligheten så ingen flere ser det og dere ødelegger ryktet deres enda mer.

  SvarSlett
 108. Hei..
  Kan ikke fatte alt idiotisk som kommer frem her av "forståsegpåere"

  For mange år siden var det Nordenstam sine metoder som var så diskuterte, nå er det Hundeviskeren CM

  Etter å ha lest øverst her virker det som om dere virkelig TROR at han fikser dyret på den halvtimen vi ser. Vi ser start og resultat, og metoden, så ikke kall han kvikk fiks. Alle hunde eiere vet at trening tar tid.

  Jeg har sett utrolig mange episoder og ALDRI sett dyremishandling. Vi ser her en mann som kan adferd (noe mange av hundeeiere driter i)og bruker den, så hunden skal skjønne hvor på stigen den skal være. Og det er nederst. Når hunden vet hvilken plass den har, og regler som må følges, blir det en trygg hund.

  Skal vi snakke om dyremishandling må det jo være de som kler hundene sine i hjemmestrikkede gensere eller blondebluser, strikk i håret og BÆRER de rundt....

  Jeg har sett nok av hundeeiere, med urolige hunder og dårlig dressur. Og hva skjer... de får verbal kjeft, eieren haler og drar i båndet osv. Bikkja går tur med eier på slep. Har man noen lykkelig hund da? Eller eier for den saks skyld?

  .... selvfølgelig er det vi hunde eiere som i størst grad har skyld i feil adferd, helt enig med Cæsar der.
  Selvfølgelig er det raser med medfødt instinkt og adferd, men det går bra hvis det er rett eier som kjøper hunden.

  At noen har mastergrad i ditt og datt betyr ikke alltid mest. Erfaring teller.

  Man kan bli lærer, uten å ha evne til å lære bort....
  Man kan bli barnepsykolog, uten å noen gang ha hatt erfaring med barn...
  Og man kan lese seg til adferd... men må erfare den for å skjønne den....

  Og til slutt...veldig fint med advarselen føre programmet, har man en problemhund med upassende adferd man ikke har klart å gjøre noe med, så trenger man hjelp.

  Og hvis dere er redd voksne eller barn skal ta helt av på egenhånd, burde vi kanskje være mer redd for Fear factor og andre realityshow

  SvarSlett
 109. Cesar Millan er en stor inspirasjon og jeg ser på hundeviskeren hver dag. Og har lest alle bøkene hans.
  Min hund er ballansert og velloppdragen pga. hans råd og tips.

  Dere andre som er så negative til denne mannen og hans teknikker får bare skru av tven og holde kjeft.
  Dere trenger ikke å spre så mye negativitet rundt , det er ingen som har lyst å høre på den slags idioti...

  SvarSlett
 110. sikke noe tull dere kommer med!
  Jeg har hatt hund i snart 50 år og det er sånn noen som dere og deres utalelser som har gjort at jeg aldrihar deltat på dressur kurs og lignende fordi etter min mening så er hunden et flokk dyr og en flokks struktur krever en leder og det er det vi skal være for våre hunder.C.Millan bennytter bare de metoder som hundene bruker seg imellom og oppfører seg som flokklederen gjør!
  en ting er sikkert at ved åruke millans filosofi i oppdragelsen får man mer lydige og avbalanseerte hunder ,familiemedlem,og kjæledyr!
  Hans metoder virker og har virket for meg med alle mine hunder!

  SvarSlett
 111. www.dogwelfarecampaign.org

  SvarSlett
 112. Hadde vært interesangt å sett deg tillung i akksjon med hunden som er filmsnutt av.
  jeg er 110 prosent sikker på at du ikke hadde klart å håndtere hunden. syns jeg hører får meg kommentaren du sier etter at du har prøvd å håndtere den "denne hunden er ikke mulig å rehabilitere og det beste er at hunden blir avlivet." å det er så utrolig latterlig at fagfolk sier det når det faktisk er mulig å rehabilitere de. å det skal vi takk ceasar millan får. om du har sett på programmet hans så ser du faktisk at det ER mulig! jeg er sikker på at millan har reddet 100talls av slike hunder. i programmet sier eierne som har rødsone hunder at millan er deres siste håp og de hundene er blitt flotte familiehunder. Han gir ikke opp en hund, om det er nødvendig så har han en hund på senteret hannes i mange månder. har heller aldri hørt at han sier at det beste er å avlive hunden. måten han rehabiliterer rødsone hunder er helt nødvendig får å nå gjennom til slike hunder. å han slår eller sparker aldri. legg ut et filmsnutt dær han slår å sparker en hund, før du slenger ut slike kommentarer.

  Skaff dæ et liv og kanskje studere hundepyskologi litt nøyere.

  har selv en hund som var vanskelig å gå med i bånd når vi møtte andre hunder, men jeg begynte å bruke millan sin metode å sette strupebåndet helt opp + rolig å bestemt energi å d funger kjempe bra å nu kan æ bruke vanlige halsbånd igjen :)
  Du burde takke millan får at han redder disse hundene som alle andre har gitt opp.
  blir ganske frustret å sitt.
  EN HUND ER IKKE SØPPEL SOM MAN BARE KAN KVITTE SÆ MED SELVOM DEN HAR ADFERDSPROBLEMER!

  STÅ PÅ CEASAR!

  SvarSlett
 113. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 114. Det er ikke bare mulig, men også mer effektivt og tryggere å rehabilitere hunder uten å kvele, slå, sparke og strømme dem. Vi som arbeider som atferdskonsulenter lever av det og håndterer aggressive hunder daglig.

  De som bruker disse teknikkene bryter den norske dyrevelferdsloven. USA på sin side har svært mangelfulle dyrevelferdslover.

  Her er et klipp der Millan sparker en hund ved tre anledninger mens han har rollerblades på. Kalt "Cesar tames Ali" ved kl 03.11 og ved 02.51 og ved 02.43. Han lar en umosjonert hund trekke ham på rollerblades mens den har renneløkke rundt halsen og det er varmt i været. Ali har ikke lært å slappe av slik ingressen sier - han er utslitt.

  http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/feeds/cv-seo/Dog-Whisperer/All-Videos/Ali-Learns-to-Calm-Down.html

  Jeg gjør også oppmerksom på at en hund døde av kvelning under trening hos Millan i fjor:

  http://www.usatoday.com/life/people/2006-05-05-dog-whisperer_x.htm

  SvarSlett
 115. Jeg ser de fleste av CM sine progam, og ville forøvrig aldri finne på å bruke hans metoder! Men jeg synes det er betenkelig at det er så mange sterke meninger FOR Milan her, og som legger ut kommentarene under "Anonym".... En sammenheng? Bare lurer...

  SvarSlett
 116. har jeg lest gjennom de fleste kommentarene, og blir litt forundret
  over at det synes som om man enten er "teoretiker" - eller så har man
  masse praktisk erfaring. De jeg kjenner som har studert et fag som har
  relasjon til dette temaet, har alle vokst opp med hunder og andre dyr
  rundt seg. De har fått praktisk erfaring og en brennende interesse for
  hund "inn med morsmelken". Det store engasjementet for hund,
  hundetrening, dyr, dyrevelferd e.l har ført til at det har vært
  naturlig å ta en utdannelse innen et fagområde som er relatert til
  dette: veterinærmedisin, etologi, psykologi, biologi eller andre fag
  som innebærer lære om hund og/eller andre dyr, deres atferd, liv,
  læring, fysiologi, anatomi, helse, medisin osv.
  Dette fører til at man har høyt utdannete fagfolk med lang praktisk erfaring.
  Jeg tror liksom ikke at folk som ikke har vokst opp med hund eller
  andre dyr - eller som har praktisk erfaring med hund har noen
  motivasjon for utdannelser innen disse områdene. Så langt har jeg ikke
  truffet noen rene "teoretikere" uten stor praktisk erfaring. Finnes
  det slike?
  Eller er det slik at alle år med praktisk erfaring mister sin verdi
  med en gang man i tillegg får kunnskap om teorien bak?

  SvarSlett
 117. Si meg: Hvorfor er Millans tilhengere gjennomgående elendige i norsk rettskriving?

  SvarSlett
 118. Å HERREGUD!!
  Går det at ?
  Her er folk som ikkje har noe kunnskap om hunder, Cesar er den beste hundetreneren.
  Ka er gale med metodene hans? Jævla Normenn.
  Bruk dine metoder til å sette sammen en hel flokk, virker det da kansje?

  SvarSlett
 119. Selvfølgelig virker det å la være å bruke kvelning, spark, strømhalsbånd og andre ydmykelser. Man står igjen med en hel masse andre tiltak!


  Ta en titt på en film fra hundeflokken vår. Ingen aggresjon eller frykt - bare en masse glade og oppmerksomme hunder.

  http://www.youtube.com/watch?v=6IG4IlvO9QY&feature=player_embedded

  SvarSlett
 120. HERREGUD! Fu vet så lite om hva du snakker om at det blir bare DUMT!! Du skulle fått låne min Presa Canrio EN dag, så skulle jeg passa den tafatte fuglehunden din. Ja du kan ikke sammenligne den lamme hunden du har med med mastiffer og dogoer og terriere vet du vel! Er du dum?? En PitBull, noe flere jeg kjenner har hatt, ser ut som snille smånervøse eller likegyldige til de er nærme nok den andre hunden de møter og da smeller det.. SKIKKELIG! Har du mye erfaring når det gjelder disse rasene du? Gikk du fra Presa Canario og PitBull til Fuglehund???? Nei tenkte meg det.. Jeg har en Presa, vis han EN gang at du er underdanig eller det minste nervøs om han skulle knurre eller prøve seg med et stygt blikk bare a.. Du hadde ligge på legevakta... Du kan gå hjem å leke med lille Fido og stappe en plast and i ræva på han og tygge på dildoen din! Tufs... En Pit KOSER seg når han får tak i en annen hund.. Ikke alle.. men de aller aller fleste..Har du sett en PitBull elle Dogo få tak i en annen hund? Det er IKKE mye pent!!! En Presa/Dogo Canario bare venter på å få muligheten til og rive i filler en som er dum nok til og heve sin hånd eller bare stemmen for den saks skyld.. Har du ikke til ENHVER TID full dominans og kontroll på VELDIG mange av disse hundene vil du fort være skyldig i ALVORLIG skade eller det som verre er på annen hund eller et stakkars menneske! Hold deg til det du vet du.. Noe jeg tror er veldig lite, kanskje lage mat??? Ikke sitt der å uttal deg om kamphunder du som ALDRI har hatt en i hele ditt liv! TOSK! Cæsar Millan er en FANTASTISK mann og reddet meg en venn av meg fra og måtte avlive en annen Dogo Canario fordi han ikke taklet en slik hunderase, NEI det er ikke alltid eiers grunn, enkelte raser har et VOLDSOMT kamp eller vokter innstinkt og mange raser er nærmest ukjent for nordmenn flest! Du burde kvitte deg med bikkja di og skaffe deg en katt eller endaa bedre en gullfisk og fortsett og knask på de lykkepillene dine og lev i din lille eventyrverden du prinsesse på erta..... Du må vite hva du snakker om ikke sitte og FLÅSE villt som du gjør nå, det er patetisk og lese og egentlig ikke verdt en kommentar engang..... Gå og stek VAFLER neste gang du føler for og søple ned nettet mitt med de toskete kommentarene dine. MVH!

  SvarSlett
 121. Hahahaha! Kunne ikke sagt det bedre selv! Damen har jo ikke peiling! Hun satt sikkert hjemme og ventet på Julenissen i år også. Bevares! Er hun ikke riktig bevart? Naboen vår har en
  ganske så omgjengelig Bordeaux Dogge, hun skulle f komme en tur til ham og vist ham hennes egne "teknikker" da skulle jeg stått klar i vinduet mitt å tatt bilder av damen på vei ned i gapet haha. Den hunden ville nok vist hva den gjorde med deg om du tok på silkehanskene ja. Uff, er nok en annen virklighet noen få av oss lever i ser det ut til. Hun må også fortelle Presidenten at man kan ikke skyte og og slippe bomber på terroristene,men man burde heller be de med hjem på hjemmelagde boller og te. Nei faktisk er det en del hunderaser som trenger en meget kyndig,streng g dominant hånd som styrer den. Man kan vel neppe sammenligne fuglehunder og retrivere med Mollosere, Terriere, Bulldoger, Dogoeer, Mastiffer og Bully kuttaer hehe.

  SvarSlett
 122. C.Milan er min HELT. Mishandling er det ihvertfall IKKE, men respekt. Enden på hvert program er jo at eier og hund får gjensidig respekt fot hverandre, og da er alt som det skal være. Ikke sant? Og hvis hundene hadde fått juling, så hadde de vel vært redde og engstelige? Min hund hadde blitt engstelig hvis hun hadde fått kjeft og juling, men ikke hvis hun hadde blitt behandla med respekt. Jeg gikk på valpekurs, og der lærte vi at vi skulle kjefte og knurre og være idioter. Det likte ikke min lille valp. Hun blei vrang, sta og ville ikke gå dit. Likte seg helt klart ikke. Heller ikke jeg. Nei, jeg vil heller lære meg den rolige metoden til Cæsar. det passer oss best. Men selvfølgelig ikke den tøffe metoden til de tøffe bikkjene, for den trengs ikke hos oss. Han er tøff mot de tøffe, og mild tøff mot de mindre tøffe. Rolig og avbalansert og respekt er viktig regel. DA kan vi alle komme langt, og det gjelder jo både to-beinte og fir-beinte...eller?

  SvarSlett
 123. Snodig at så mange ufaglærte (Cesar tilhengerne) har så ufattelit mye bedre greie på ting enn faglærte.

  SvarSlett
 124. Har sett en del episoder av hundeviskeren og det slår meg at Cesar har en utrolig innsikt når det gjelder hunder.

  Har lest gjennom denne bloggen og alle kommentarene, ser det snakkes om av enkelte at å ha utdannelse for å uttale seg om alt fra hunde-adferd til medisinsk utdannelse er viktigere enn å kun ha erfaring. Når alt kommer til alt så har jo opphavet til all utdannelse og lære oppstått av at noen en gang brukte "Prøv og feil-metoden" og gjorde forskjellige ERFARINGER for deretter å "undervise/lære" ifra seg kunnskapen de hadde tilegnet seg. Så faktum er at erfaring kan bety vel så mye som skolering.

  Har selv ikke hund men katt, har studert menesklig psykologi samt kattens psykologi og ser at Cesar's metoder er ingenting annet enn ren hunde-psykologi og genialt som basic/grunnlegende forståelse av hunden som det den er, en hund.

  Klikke-trening og snop-taktikk er sikkert vel og bra ved trening og øvelser av en balansert hund, men Cesar driver ikke med trening av triks og øvelser. Han driver med grunnlegende tilreteleging og rehabilitering med hensyn til hundens natur.

  Angående advarselen i begynnelsen av hver episode, er det nok riktig som enkelte har kommentert at den er rettet til de som etter å ha sett Cesar på tv, og tar i bruk metodene og eventuelt gjør dem feil eller ukorrekt. For at de da ikke skal komme å si at " jammen jeg så det på tv og jeg fikk det ikke til, så da kan vi saksøke Cesar..." Og selfølgelig er det lurt å kontakte en ekspert om man er ukompetent, eventuelt vetrinær om det skulle trenges. I USA må enhver som gir råd eller underviser noen i hva som helst ordlegge seg slik at en ikke blir saksøkt, da man kan bli saksøkt for alt og ingenting i USA.

  Har sett flere av disse klippene som artikkel-forfatteren viser til om spark, kveling...etc på NAT GEO DOGS siden til National Geographic Channel, bl.a. Cesar tames Ali og Emily og Nikki.
  Det finnes ingen tilfeller der hundene blir mishandlet, det eneste som skjer er at de enkelte situasjonene blir håndtert/konfrontert på en rolig og bestemt og fornuftig måte. Det artikkel-forfatter kaller spark f.eks med roller-blades kan tydelig sees at er en lett kontakt/berøring av dyret, han sparker ikke av all kraft akkurat heller, heller ikke middels kraftig. kun lett berøring, ingen problem å se. Når han legger Emily og Nikki i bakken slipper han taket raskt, det er ikke som om han legger hele sin kroppstyngde på/over hunden heller.

  Slik artikkel-forfatter beskriver sin oppfatelse av håndteringen Cesar bruker på hundene, kan man lett anta at artikkel-forfatteren skriker om voltekt og vold om noen tar forsiktig på skulderen hennes for å spørre om hva klokken er eller hilser god dag ved å ta henne i hånden. Det er enorm forskjell på berøring og slag/spark.

  SvarSlett
 125. Av Tom E Henriksen
  Det kan virke som om forfatterne av denne artikkelen ikke ser de samme programmene som jeg på TVN.
  Jeg har full respekt for at artikkelforfatterne har et annet syn på hva som er god og moderne (teoretisk) hundeoppdragelse enn det som vises i CM’s programmer, og at de ikke har sans for dominans og ’alfa’ teorier. Men i denne serien gjelder det stort sett hunder som over (lang) tid har vist problemadferd og hvor ’klikk & snop’ metoder har blitt brukt uten hell, OGSÅ av profesjonelle (med utdannelse ;-). Neste stopp er omplassering eller avlivning. Det blir gang på gang framhevet av CM at:
  - dette ikke er hundedressur, men ’rehabilitering’ av problemhunder der andre metoder har sviktet
  - det er stort sett hos hundeeier problemet ligger (’train people’), og ja, som oftest pga manglende lederskap mhp retning og regler (kall det dominans, flokkleder, alpha, eller hva du vil)
  - det er ingen ’quick fixes’, det blir lagt opp til treningsprogram og advart om at dette er 100% innsats så lenge man er rundt hunden (’from the moment you wake up’)

  Jeg stusser også over hvordan artikkelforfatterne ikke har fått med seg basisinformasjon som gis regelmessig i serien.

  Sitat: Millan diskuterer ikke viktige forklaringer som manglende sosialisering, sykdom, helse, genetikk, tidlige erfaringer, traumatiske opplevelser, aktivisering eller boforhold. Sitat slutt.

  Det nevnes utallige ganger av CM viktigheten av:
  - undersøkelse av veterinær mhp sykdom, genetikk (spør om adferd på kullsøsken) og andre forhold som for eksempel viktigheten av å sterilisere ’kamphunder’. Hadde problemet vært medisinsk hadde episoden vært bedre behandlet av TV-Mostue
  - aktivisering er en av nøklene i CM’s filosofi, og han kan være ganske ’skarp’ mot hundeiere som ikke aktiviserer hundene sine. Så kan man synes at bruk av tredemølle er veldig ’amerikansk’, men dem om det.
  - og når det gjelder sosialisering, erfaringer og tidligere traumatiske forhold tror jeg CM og artikkelforfatterne har ulikt syn. CM forfekter at hunder lettere ’kommer over’ slike ting, de lever i nuet og er alltid klar for å legge ting bak seg og ’begynne på nytt’. Problemet er oftest at deres eiere ikke er det.

  Og så kan man diskutere om de metodene som benyttes er de riktige:

  Sitat: Tiltakene er basert på at Millan bruker sterke ubehag som kvelning med renneløkke, spark, klyp, truende gester, rykk i strupelenke og å tvinge hunden inn i unaturlige positurer. Nesten-besvimelser og utmattelse er også noen av metodene. Sitat slutt.

  I hvilken grad den beskrivelsen er ’riktig’ er nok opp til øynene som ser, jeg registrer bare at mange av metodene ligger tett opp til det jeg observerer foregår blant hunder selv, dette er jo grunntanken, ja selve fundamentet i CM’s filosofi (ja, jeg har hatt egen hund, en terrier uten problemer). Det som nevnes om spark (’light touch’) og klyp (’simulated bite’) kan jeg ikke med min beste vilje se som ’mishandling’ under paragraf 8 og 25 som det refereres til. Struping og nesten-besvimelser er det vanskeligere å uttale seg om, fordi dette tross alt er formidlet gjennom TV. Men CM gjør (som oftest) et stort poeng at strupebåndet er løst og at ’rykkene’ er til for å få hunden ut av ’fiksering’ (ikke påføre smerte av en sint og/eller frustrert hundeier). Unaturlige posisjoner og frykt går tilbake til dominans teorien, og ser ut til å fungere godt (i alle fall på TV), hvor hunden er veldig hengivende ovenfor CM etterpå og hvor eierne er overrasket over hvor raskt hunden er ’rehabilitert’ (i alle fall til å leve med, noe som må være bedre enn at den er død?)

  Til slutt: 'arrogant' og 'ikke utdannelse' synes jeg kanskje ikke hører med til diskusjonen, CM har aldri lagt skjul at han er en enkel ’farmboy’, til og med Mexicansk må vite, og av yrke ’dog groomer’. Antagelig så langt ned på rangstigen som akademiske hundetrenere med Master kan tenke seg. Men det funker, ’watch and see’… og arroganse synes jeg syder ut av denne artikkelen og de (få) støtte innleggene på denne siden…

  SvarSlett
 126. Det er lenge siden jeg har lest noe så fordømmende som dette. Trist er det, å lese.

  SvarSlett
 127. det er et viktig poeng her som veldig mange glemmer! Hundetrening er noe helt annet enn hva CM holder på med! CM prøver å lære mennesker om en rolig og avbalansert livsstil som det beste for hunden. mens i trening inngår klikking og å lære hunden å sitte! Dere har tydeligvis ikke peiling på hva det er å ha en skikkelig vanskeligstilt hund!

  SvarSlett
 128. Fantastisk! CM sier selv at man ikke skal etterape hans metoder uten hjelp av fagperson, å så kommenteres det flittig her at folk tydelig uten peiling bruker hans metoder selv! God grunn til å fjerne programmet hans og spikeren i kista for de som debatterte med at programmet ikke var skadelig.

  Folk må bruke hodet litt selv, artikkelforfatteren sier jo ikke at alt CM gjør er galt. Noe har han helt rett i, problemet er at han av og til bruker metoder som er forbudt ved lov. Og som igjen etterapes av (se flerfoldige kommentarer over) mindre oppegående personer.

  Og nå er det vel ikke veldig mange i dette landet i alle fall som har mer kompetanse på hund enn artikkelforfatter heller. Rene lakmus testen; er du uenig med Tillung trenger du å lese mer :)

  Selv om en fyr er karismatisk og har hvite tenner trenger man faktisk ikke tro på alt han sier. Men hadde folk fulgt det rådet hadde vel de fleste sekter og menigheter i verden gått konk og...

  SvarSlett
 129. Disse folk som ikke skjønner hva cesar holder på med er enten helt blåste eller så skjønneer de apsolut ikke en ting hvordan det fungere i en flokk, ikke glem dette er dyr og ikke mennesker, de tenker ikke som oss og forstår bare det som skjer i nuet...

  SvarSlett
 130. Veldig tidlig i teksten uttaler forfatteren at: "Millan diskuterer ikke viktige forklaringer som manglende sosialisering, sykdom, helse, genetikk, tidlige erfaringer, traumatiske opplevelser, aktivisering eller boforhold."
  Dette viser bare at forfatter ikke har fulgt med i timen, og at hun blankt og uvitende avviser noe uten å ha fordypet seg i det.
  Milans tilfeller på tv, har alltid,under alle forhold, blitt veterinærsjekket på forhånd. Dette har produsentene sørget for før Millan ankommer stedet. Dette gjør de for å sjekke at det ikke er noe fysiologisk eller mentalt galt med hunden, som kan være grunnen til hundens atferdsmønster.

  Når det gjelder manglende sosialisering, tidlige erfaringer og traumatiske opplevelser, tenker hunder helt annerledes enn mennesker. Mennesker har evnen til å tenke logisk og kan derfor kommunisere på en slik måte at et annet menneske kan motta informasjon og omdanne dette til kunnskap og dermed endre sin tankemåte, sine handlinger, sine følelser og/eller sin livsstil, om det må til. Dette kan ikke hunder. Hunder opplever noe kanskje negativt 1 gang. I stedet for å tenke logisk, som et menneske kanskje ville ha gjort, og tenkt årsak-sammenheng, vil en hund kanskje i ettertid ikke huske hvorfor dette var så negativt, men de vil assosiere hendelsen eller objektet med det negative og derfor bare handle instinktivt. Det er dette man må jobbe med, og det kan vi gjøre på forskjellige måter. CM sin måte bør være grunnleggende, med at menneske viser riktig energi og at dette ikke er noe å være redd for eller lage oppstyr rundt. Her kan vi også bruke trening som forsterkende middel, og der er vi raske til å ta i bruk go'bit og evt. klikker. Og dette er en av de beste "forsterkende" verktøyene vi har!!

  Når det gjelder aktivisering, så er dette en av hovedtingene CM er interessert i. Hunder med forskjllige energinivå og behov i forhold til instinkter hunden er i besittelse av, er ofte en av hoved forholdene CM er opptatt av. Han mener disse må til en viss grad oppfylles, slik at ikke hunden lider av understimulering. Det er her aktivisering kommer inn. "The power of the walk", et av de 3 aller viktigste elementene i en hunds liv! og her har jeg etter hvert personlig lært at ufattelig mange nordmenn svikter! Og det er så ufatelig synd! og derfor er CM en av de første som er ute med å informere hvor viktig en strukturert tur er, som har en begynnelse, en midten og en slutt!
  Når det gjelder boforhold, så er dette også viktig når CM undersøker og evaluerer problematferd. De fleste i USA som CM som "hundehviskeren" besøker, har anstendige og gode boforhold, og det er derfor ikke et så elementært forhold som blir tatt fram i serien. Men han vil alltid påpeke hvis en hund blir urettmessig behandlet, ved for eksempel å bli stengt inne/ute, hvordan tilgang på avkjøling/varme er og hvordan mat og vann blir lagt opp.

  Dessuten er CM den første til å ta i bruk ekstern hjelp, som psykologer, trenere og veterinærer hvis det er noe han mener ligger klart utenfor hans område og som han mener tilfører viktige elementer i hunde oppdragelse.

  Med dette regner jeg iallefall forfatters argumentene som søppel og skittkasting. Bør ikke folk begynne å åpne øynene og se at det er behov for et så informativt program. Det har også noe med å gjøre at folk kjenner seg igjen i situasjonene og at folk begynner og interessere seg for hundehold og for å innse at dyrene har et liv og en sjel og at mennesker kan engasjere seg og gi dyr et bedre og lykkeligere liv, hvis man bare bryr seg. Jeg vet om så mange som bare skaffer seg hund, uten å egentlig vite noen ting! og ikke har interesse for å lære noe heller!

  Dette er bare noen av grunnene til at CMs engasjement, karisma og kunnskaper er så viktige for at folk skal involvere seg!

  SvarSlett
 131. Virker som at en del tror at en hjerne ikke er en hjerne... En menneskehjerne fungerer overhodet ikke annerledes enn en hundehjerne, vi har bare en utrolig mye høyere kapasitet.

  Ellers er det jo interessant at det gjerne argumenteres med ting som er for lengst avskrevet som uten hold i virkeligheten, som f.eks leder i flokken osv.

  Veldig mange har det for seg at man kan mene alt mulig rart uten å måtte ha hold i underbyggende fakta. Er vel samme gjengen som ser spøkelser i mørket og ringer spåkone når de får vondt i foten i stedet for legen. Kunnskap oppstår ikke i vakum var det en som sa til meg en gang. Ikke viste han hvor rett han hadde...

  SvarSlett
 132. Dere kan jo ikke skylde på Cesar for at folk her i Norge som aldri har vært i kontakt med han, kommer til dere med hunder med nakkebrudd, farlig agresjon osv som dere skriver. De må da selv ta ansvaret for hva de gjør med hundene sine, ikke han!? Dette synes jeg var usaklig.. Teksten deres mister troverdighet..

  SvarSlett
 133. I am a great lover and animal rights activist. I would never Condon cruelty two animals. Cesar Millan is a great Mon and does much much good for the cause against ill-treatment of animals - including bad leadership and action. I support him 100% and am fed up with people unfairly promo thing a bad image of his work. Do not be mislead by this type of Biased scaremongering, watch the program, read his books and make up your own mind, do not just Rely on Biased propaganda such as the above article.

  SvarSlett
 134. Beskrivelsen i overnevnte tekst har jo ikke forankring i virkeligheten i det hele tatt.
  Kjempeflott program jeg finner utrolig interessant og lærerikt. Veldig bra og med metoder som går på hundens eget språk uten bruk av metoder som gir fysisk smerte for hunden.

  Takk for et flott program TV-Norge

  SvarSlett
 135. Etter å ha lest Tillung og Løbergs innledende artikkel og deretter alle innleggene,er det en ting som slår meg - alle er så skråsikre på at de har rett! Jeg savner toleranse,en åpning for at begge parter har gode poeng. Etter 40 år med hundehold, med en rase som er stemplet som problemhund,(schäfer)har jeg i det minste lært at hunder er forskjellig av temperament, og det som passer for den ene vil kanskje ikke fungere for en annen. Ingen av inseratene her tar høyde for dette. For uerfarne hundeeiere må dette være frustrerende lesning - hvem sitter inne med sannheten? Dessuten er språkbruket ganske skremmende, burde ikke vi hundeeiere hjelpe hverandre, slik at den at den "walk"-en som både Cesar-tilhengere og de "andre" legger slik vekt på, kan bli en god opplevelse både for hund og eier? Hvordan vi oppdrar vår hund er privat, men i det øyeblikk vi går utenfor stuedøren blir den offentlig, med alt det ansvar det innebærer. Så det ultimate målet må være å ha en hund som ikke sjenerer omgivelsene, enten vi sverger til Cesar eller klikker-metoder.

  SvarSlett
 136. jeg vil først si at jeg er en stor tilhenger av hundeviskeren .Der etter vil jeg poengtere at jeg ikke er noen hunde ekspert .Men jeg har hatt hund i nesten 20 år .Jeg tror for det første at artikkel forfatterene gry løberg og randi helene tillung har gode kunnskaper om hund og hundehold .Men i dette tilfellet har de nok desverre etter min mening ikke hatt en grundig bakgrunns sjekk for sine uttalelser .Det virker også desverre som om de har misforstått hele essensen i budskapet til milan .Det finnes utvilsomt mange dyktige hundeeksperter i norge også ,både blant fagfolk og vanlige hunde eiere .Milan er på ingen måte den eneste i verden som kan noe om hund,men å så totalt forkaste alt hva han sier og gjør kan i beste fall kalles utrolig arrogant .Når forfatterene er så opptatt selv av å bli korrekt sitert,må det faktisk være ganske flaut å til de grader selv ha feilsitert og samtidig ha gjort ett så slett bakgrunnsarbeid for artikelen .Som de fleste av oss vet har ett problem mer enn en løsning og som fagperson burde man være interesert i å utvide sin horrisont for bedre å kunne utøve sitt fag .Så lenge det gåes så hardt ut som dere gjør og total fordømmer alt hva milan sier og gjør uten noen form for åpenhet på at det faktisk finnes flere metoder i verden enn deres,så blir det hele desverre for usakelig til å bli tatt seriøst .Det undergraver mer deres sak enn hva det gavner den .Desverre for dere .
  Jeg vil gjerne få frem litt av hva min og sikkert andres forståelse av hva som er hoedbudskapet i hundeviskeren .
  -økt forståelse og respekt for din hund
  -viktigheten av trening,mosjon og disiplin
  -være en god flokkleder
  -hundeoppdragelse skal være rolig men bestemt
  -respekter at hunden er en hund og ikke ett meneske
  -han snakker aldri om straff men viktigheten av belønning på rett tidspunkt
  Finnes det en hunde ekspert i verden som mener dette er feil ?
  følger man dette trenger man ikke tiltak for å rette på en hund som har kommet på galt spor .Da har man hund og eier på samme spor og i harmoni .Denne debatten er desverre svekket av usaklige argumenter,mangelfull toleranse for andres meninger og personangrep .Personangrep som rammer både forfattere,milan og andre som har skrevet innlegg .Når noen trekker frem norsk rettskriving og anonymitet som poenger i diskusjonen så når man et latterlig lavmål .
  det har også blitt nevnt skader som har blitt påført hunder pga milans metoder .De meneskene som på denne måten har skadet hunden sin har ikke fulgt hans metoder emn der i mot totalt misforstått .Milan poengterer gang på gang at man skal være rolig men bestemt .En rolig hunde eier skader ikke hunden sin .Det er en eier i ubalanse .Følger man milans anvisninger skal korrigeringen ikke være kraftigere enn at et barn kan utføre det .Det er snakk om lette korrigeringer og ikke slag,spark,klyping eller kveling .Advarselen i begynnelsen av programmet er ment for å unngå misforståelser og feiltolkninger av metodene .Man skal ikke tro at man kan alt etter en time i tv stolen .Derfor bør man praktisere dem i samråd med fagfolk .Det bør være et greit og fornuftig råd og ingen rød varsel lampe...
  Jeg selv mener at man i sin hundeoppdragelse skal bruke sunn fornuft,tilegne seg nødvendig kunnskap om sin hunds rase og lytte til folk med erfaring for gode råd,for så å komme frem til hva som passer deg og din hund .Det finnes ingen fasit .Det er flere veier til målet .
  jeg syns alle burde lese innlegget over mitt av 14 februar .Helt enig med ham . 100% .
  Det er viktig å huske at det å ha hund er ett ansvar,det krever arbeid men er fremfor alt en stor glede og berikelse i livet .

  frode

  SvarSlett
 137. Jeg søkte på nettet etter Cecar Millan og fikk opp denne siden. Så gøy å se slikt stort engasjement for hundeoppdragelse/-adferd på begge sider. Tydelig at dette drar igang mange følelser.

  Mye er sagt allerede, og jeg har ikke fått tid til å lese alle kommentarene ennå. Men jeg ville bare anbefale å lese bøkene til Cecar Millan for å få et grundigere helhetsbilde av hans tankegang. Serien har jeg bare sett bittelitt på, og det er fascinerende. Men kan jo også skjønne at enkeltepisoder kan bli skjevt eller for lettvint fremstilt og slik misforstått. Ved å lese bøkene, får man grundig forklart hva han tenker, og det gir faktisk mer mening enn å bare se disse utvalgte eksemplene på tv. Jeg holder på med min første Millan bok, "Be the packleader", og den har gjort meg så nysgjerrig at jeg har bestilt boka "How to raise the perfect puppy" nå i forkant av at jeg får valp i hus igjen :)

  Hilsen Elin i Kristiansand

  SvarSlett
 138. Skal tro dette har vert synet til de instruktørene som er brukt før eierne har blitt nødd å koble inn hundehviskeren, da skjønner jeg hvorfor de har mislykkes så fatalt og noen av hundene er kommet tilbake til eierne i en adskillig verre forfatning enn da de kom under instruktørs "ledelse".

  De som har i mot hundehviskerens metoder forstår veldig lite om sinnstemninger/energi hos mennesker og dyr.

  Å se den respekt Millan har for alle typer mennesker og for dyrene burde får folk til å tenke. Han rehabiliterer ikke bare hunder, men også mange mennesker har fått et bedre liv etter møte med ham, ikke minst økt selvtillit og selvrespekt.

  En ting er sikkert, Millan har reddet mange hunder fra å bli avlivet, men det teller kanskje ikke.... eller.....?

  Jeg så episode nr.100, mange takknemlige hundeeiere med hunder var samlet der. Mennesker både jublet og gråt i glede og takknemlighet. Tidligere rødsone-, dominante, vettskremte, bortskjemte hunder var balanserte, harmoniske og avslappet, og så var deres eiere.

  Ikke tillegg hunder mennesketanker, la dem være det de er, nemlig hunder.

  Jeg har gått på mange kurs med ulike instruktører, jeg har også vert observatør i flere av dem, så erfaring om hva som er kvalitet og ikke vet jeg litt om.

  Kun en av instruktørene hadde kunnskaper om de ulike raser og dens egenskaper og det burde være et ufravikelig krav at alle instruktører burde kunne. Det å kunne lese hunden må også selvsagt høre til pensum.

  Hundeeier i over 30år.

  SvarSlett
 139. Her var det mange meninger.
  Vil bare si at jeg ikke liker metodene til Millan i det hele tatt! Jeg sleit med å få hunden min til å gå fint i bånd, og fikk som tips at jeg kunne kjøpe et kjetting bånd, og fikk forklaring på hvordan dette skulle brukes, Millan brukte det jo i sin trening! Det gikk ikke mange dagene før hunden min var nesten værre enn før og har nå et veldig annstrengt forhold til å gå i bånd (takket være Millan´s kvele bånd metode) Ta på hunden min en sele å få fokuset bort fra halsen hennes og hun er en helt annen hund å gå tur med! Dette er bare et eksempel på tips og hjelp vi har fått fra folk som "trener på samme måte som Millan" som bare har gjort vondt værre og vi nå må slite enda mer for å få bort unoter som bare har blitt forsterket av de negative treningsmetodene!
  Så jeg synes det er kjempeflott at noen har tatt tak i dette å prøver å gjøre noe med det! Kom heller med treningsmetoder som er POSITIVT retta, ikke negativt!
  (har slutta å høre på tips og råd fra folk som sier at Millan gjør sån, eller har negative treningsmåter)

  SvarSlett
 140. Åjåjåj, her er det mange som slenger meninger i alle retninger uten å vite hva de snakker om! Det provoserer meg å se at etter alt det positive Cesar Millan har gjort for så mange hunder er det fortsatt huleboer-meninger å spore hos det norske folk. Personelig er Cesar min store helt når det gjelder hundetrening. Og det er IKKE fordi han mishandler hunder, men fordi han hjelper dem.
  Hans budskap er alltid at hvis du er rolig og bestemt vil du få en lykkelig hund som kjenner sin plass. Etter å ha sett flere sesonger med "dog whisperer" er det ingen tvil om hans kjærlighet og engasjement til hundene, og hvordan noen kan mene noe annet er for meg helt uforståelig. Hans metoder fokuserer på ro, tolmodighet, tillit og på hvordan din egen sinnstilstad smitter over på hunden. Jeg har aldri sett han mishandle en hund på noe vis. Det han gjør er å tillate hunden å være hund, heller enn å bære rundt på menneskets bekyringer. Klippet ovenfor lar seg ikke vise lenger, men utifra beskrivelsene jeg får høres det ikke ut som at han mishandler hunden, men som at han leser hunden fra et rase-perspetkiv. Cesar Millan er ALLTID rolig, ALLTID tolmodig. Jeg har aldri sett ham sint eller hardhendt, eller som skadelig for en hund på noe vis.

  Jeg mener norske hundeeiere har mye å lære når det gjelder å forstå og respektere hunden. Man må la hunden være hund, og da finnes det ingen bedre metode enn hunden egene. Både når det gjelder trening og generell oppdragelse, er det viktig at man har kunnskap om- og forståelse for hundens natur.

  Når det gjelder advarslene på begynnelsen av showet er det jo en ganske logsk forklaring: Mange av hundene Cesar jobber med har store aggresjonsproblemer, fryktproblemer ol. Mange av hundene er store og sterke, og metodene hans forbeholder at du vet nøyaktig hva du gjør, og at du hele tiden har kontroll over situasjonen. Hvis man ikke gjør ting riktig risikerer man å skade både seg selv og hunden. DERFOR er advarslene der. De er ikke en advarsel mot teknikkene hans, men heller en påminnelse om at du må gå forsiktig fram, og sørge for at metodene blir tilpasset din hund.

  SvarSlett
 141. Syns det virkelig merkelig at han har kommet så langt som cezar har gjort viss han er så fæl som alle skal ha det til.

  SvarSlett
 142. Jeg er enig med alle andre som STØTTER cesar milan. Han er jo på INGEN som helst måte voldelig mot hundene, han bruker jo nesten kun psykologi. Det dere skriver med "kvelning med renneløkke, spark, klyp, truende gester, rykk i strupelenke og å tvinge hunden inn i unaturlige positurer" er jo så langt på bærtur som det går ann å komme. Alle som faktisk SER TV-programmet VET at dette er oppspinn. De som driver med hundetrening i Norge burde ikke fått lov til å uttale seg engang. Cesar har jo bevist til hele verden at han KAN det han driver på med. Uten bruk av vold. Hvis noen sier noe annet er det KUNN pga sjalusi, og ingenting annet. Denne artikkelen er helt latterlig. Går det ikke ann å være flink til noe her i verden UTEN at noen reagerer negativt? Skjerp dere.

  SvarSlett
 143. Jeg er stolt av at så mange hundeeiere forsvarer Cesar Milan ,mot rørete kritikk.
  Viser meg at det finnes mange hundeeiere som bryr seg om hundene sine, og prøver å beskytte dem, ved å følge med på programmene til CM.
  Til de som har startet kritikken her, på et helt feil grunnlag. Som, hvis de ikke vet det, trenger beskyttelse mot sine argumenter, fordi de i det hele tatt ikke har satt seg inn i programmene. Har de ingen som kan rettlede dem?.. En ektefelle eller noe sånt. Slik at de får slettet hele innholdet her, før enda flere leser dette? ;)

  SvarSlett
 144. Tror artikkelforfatterene har er litt misunnelige på Millian. Han får mye (velfortjent) kreditt for RESULATENE han får til. Disse damene som har fine doktorgrader og mastergrader og kanskje ikke har lykkes så godt som de skulle ønske. De prøver så å skaffe seg ekstra oppmerksomhet ved å rakke ned på en som noen ganger må bruke harde midler for å avverge at de hundene han jobber med skal bli avlivet. For det er jo alternativet. De har prøvd alt, og Millan er siste utvei før de vurderer avliving. Han har reddet mange hundeliv han Millan. Tenker disse hundene glatt hadde blitt avlivet etter mislykket behandling av disse diplomheltene (artikkelforfatterene). Selv har jeg sett mange episoder. Det er jo helt opplagt at han tar utgangspunkt i rasen før han foretar seg noe. Har sett mange ganger at han oppnår akkurat det resultatet han vil ha, UTEN Å RØRE hunden engang! Er dette uetisk og forkastelig også??? Det er kommet svært lite fra disse artikkelforfatterene etter dette innlegget. Lurer på hvor de gjemmer seg.....(for de burde de)...

  SvarSlett
 145. Vi har ikke gjemt oss. Tvert i mot er vi mer synlige enn noensinne, med hundeverdenen i ryggen. Husk på at man godt kan få "resultater" ved å bryte loven og skade andre. Det betyr ikke at det er verken riktig eller nødvendig.

  Les 6 andre oppfølgerinnlegg om Millans svært hardhente metoder her: http://www.etologi.no/search/label/hundehviskeren

  SvarSlett
 146. Cecar Milan er min helt. Har hatt hund stort sett hele mitt 48 årige liv og lært tilsvarende, som CM, måte å oppdra hund på av min far og farfar. De har hatt en mengde Pointere som alle strot sett har fungert svært godt både på jakt og sosialt. Da vi fikk vår siste valp på sensommeren i fjor forsto jeg at noe hadde skjedd på oppdragerfronten siden vi sist hadde valp; nå var det klikk og godbit som gjaldt. Vi leste og observerte på valpekurs men forsto ingenting, det man oppnådde var ikke en lydig og hengiven hund men en hund som ikke gjorde noe før den fikk godbit. Respekten for eieren, dvs mennesket, var der ikke. Jeg er hellig overbevist om at mennesket er sjef og at har man en sterk hun MÅ man markere sjefsforholdet. Har man en valp som eks tygger på et teppe eller en sko, skal man da la uønsket adferd fortsette (altså la den bite i stykker teppet/skoen) for så å rose den når den slutter? Jeg fatter det ikke. Jeg korrigerer uønsket adferd; fjerner skoen og gir klar beskjed at dette er forbudt. Da vi skulle lære valpen å gå pent i bånd burkte jeg CM metode: "tjs" lyden hans (så godt jeg fikk det til) når hun begynte å trekke. Etter et par minutter etterfulgte denne lyden en berøring (merk, jeg var så vidt bort i henne, det var knapt kontakt mellom sko og pels, men det kunne anes for henne) med benet. Det tok AKKURAT 10 minutter fra jeg startet til hun gikk som en engel.

  Hva er dyremishandling med dette?
  For meg er det fantastisk, og jeg nyter hvert program med CM som jeg synes har en respektfull tilnærming til både mennesker og hunder i sine program. Aldri har jeg sett han mishandle, bare være trygg, rolig og sterk.

  Jeg blir mattt av alle uoppdragne hunder jeg møter, med usikre eiere som ikke klarer å sette seg i respekt. En veloppdragen hund er en lykkelig hund og det klarer man fint å oppnå uten å mishandle, men med å markere at man er sjef. Innebærer det at man må ta tak i en sterk og ulydig valp så må man det. Det er foskjell på slag, spark osv, som selvfølgelig ALDRI må forekomme, og å ta en stri valp i nakken når den ikke responderer på korreksjon. I 99 % av tilfellene holde det med den ene gangen.

  SvarSlett
 147. synd folk skriver sånn som cesar faktiske metoder som virker, å man kan jo se han elsker og gjør alt for hundene sine..andre hundemennesker osv er vell redd for konkuranse..for han har reddet mange hunder fra en sikker avliving grunnet menneskers feil somregel er det vi mennesker som gjør feil med hundene våre og da må vi stå til ansvar og tåle å høre det også.. Ps alle kan gjøre feil men det er aldri for sent å gjøre noe med det..

  SvarSlett
 148. Ser ikke noe annet her enn noen underinformerte
  hundeentusiaster som virkelig ikke har peil på hundeoppførsel, psykologi eller "pack behaviour".

  Har ikke tid eller ork til å klippe og lime inn og rette alle feilene dere har skrevet. Tro meg, dere treffer ikke en eneste note.
  Full skivebom, man skal aldri være redd for å si sin mening. Men nå man ikke treffer engang låven...

  Alt er på hundensprinsipper. Dette her er så
  til kjernen AKKURAT som hunder fungerer og tenker.

  Tabbe å ha skrevet navn og arbeidssted...
  denne artikkelen er jo overhode ikke noe god reklame for:

  MSc Companion Animal Behaviour Counselling
  Manimal, Akershus og Randi Helene Tillung
  av Gry Løberg, MSc Companion Animal, atferdsbiologi eller Fjellanger Hundeskole AS.

  Så flaut.

  SvarSlett
 149. "Vi har ikke gjemt oss. Tvert i mot er vi mer synlige enn noensinne, med hundeverdenen i ryggen. Husk på at man godt kan få "resultater" ved å bryte loven og skade andre. Det betyr ikke at det er verken riktig eller nødvendig".

  Eneste jeg ser her er at dere bare kjører på med samme poeng uten å forklare eller oppklare noe.

  Med Hundeverden i ryggen? Dette her er ikke noe annet enn hva som skjer mellom de gamle skolemedisin legene som enda ikke har teknologien til å bevise eller motbevise noe alternativt. Derfor feil...

  Kos dere med bøkene deres, har nok lest dem alle selv, men jeg var ihvertfall ikke dum nok til å ikke forstå hva det var jeg egentlig nå så. En ny, og mer riktig metode å trene hunden din på.
  Kan ikke tro dere virkelig trakk inn "klype", for jeg vet hva dere referer til når dere nevner kvelning (ikke enig med dere), og sparking (heller ikke enig med dere). Men når dere trekker inn klype, så tror jeg dere selv skjønner dere var litt for desperate bare for å ha en mening.
  Klypa ja, far fetched. Jeg har hatt hund i alle år, og ingen metode har gjort hundren min mer stabil, lykkelig og balansert enn Millan's Metoder.

  SvarSlett
 150. Har sett en del programmer med Hundeviskeren, og kjenner meg ikke helt igjen i artikkel forfatterens synspunkter. Synes hun har ovverdrevet og satt ting litt vel på spissen( for å provosere?? )

  Alle kjenner vel til rettsvesenet i USA, hvor man nær sagt kan bli saksøkt for alt og ingenting, der av advarselen i begynnelsen av programmet. Kjøper du et amerikansk produsert produkt følger det jo med en instruksjonsbok på størrelse med Telefonkatalogen på hvordan man ikke skal bruke produktet, F.eks ikke tørke katten i microen o.l

  Har selv ingen formel utdanning innfor dette fagfeltet, men regner meg selv som en normalt opppegående person. Og som på alle andre områder kommer man langt med litt sunn fornuft. Har vært hunde eier i 20 år, og hatt mange forskjellige raser. Har nå en flokk på 7 velfungerende hunder ( hadde 3 selv, før jeg traff min samboer som hadde 4 så da ble vi 7 )
  Men er det noe som virkelig imponere meg med hundeviskeren så er det jo Flokken hannes og ikke minst Pittbullen Daddy.

  Det finnes alltd flere løsninger på et problem, og kan ikke se annet enn at Cesar klarer å løse problemene på sin måte, uten at det er snakk om misshandling på noen måte. At andre framgangs måter også kunne fungert betviler jeg ikke.

  Tror artikkelforfatteren sikkert kunne lært noe av Cesar og omvendt.

  SvarSlett
 151. Unskyld meg, Randig Helene T: Leser du i det hele tatt linkene du legger ut og refererer til over her? Du sier at en hund døde hos Cesar, men det står det da ingenting om i det hele tatt i skrivet du linka til. Den ble skadet og kjørt til veterinær, men den overlevde. Jeg må bare tillegge (og ja jeg veit at jeg også nå blir usaklig, men ett sted får grensa gå) at jeg synes igjen artikkelen din her er noe av det mest usakelige og desperate jeg har lest. vitner om en uvitende person som ikke har peiling, klarer ikke engang observere fakta, og ikke forsvarer du deg eller svarer realt på spørsmål stilt til deg i kommentarer til artikkelen din heller. Fryktelig uproffesjonelt!! Det er ingen skam å snu heller vet du, hvis du vil gjenopprette litt troverdighet...

  SvarSlett
 152. Go Cesar!!! :-)Du gjør en super jobb, leonbergern min og jeg har hatt masse nytte av dine metoder, får spørsmål hele tiden av folk som møter oss om hvordan jeg har fått til en så glad, rolig og harmonisk hund. Da svarer jeg : Cesar Millan!!! :-)

  SvarSlett
 153. Ville bare si: Randi Helen Tillung. Du kommenterer at en hund døde på Cesars rehab senter og viser til en link. Nr 1: Dette er en av hvor mange hunder som har vært gjennom senteret? Nr 2: Om du frisker opp engelsken din og leser gjennom artikkelen du selv linker til 17.12.2009 0909, så finner du fort ut at hunden ikke døde, men måtte gjennom en del tøffe opperasjoner. Nr 3: Cesar var aldri til stede på senteret den dagen. Det var derimot den saksøkende produserens egen hundetrener. Nr4: Hunden var der på produserens eget ønske og fikk bruke senteret gratis som en personlig tjeneste for å trene sosialisering. Om du finner fram google og googler litt finner du ut at dette stemmer. Og istedet for å angripe en stakkers mann som bare er flink med det han driver med og som også helt sikkert synes deres metoder å er helt fantastiske, skriv litt om deres egne metoder og hvorfor dette er bedre. Er villig til å prøve andre metoder. Og please se en sesong eller to med Millan, og se at han ikke på død og liv ikke må dominere. At han og ønsker hundene skal ha positive opplevelser gjennom positiv trening. Han sammarbeider med folk som driver med klikk trening og andre typer trening ,og elsker å lære nye ting selv. Så må vi heller ikke glemme at de hundene Cesar jobber med ofte er hunder der fageksperter har vært inne og erklært en tapt sak. Og at han legger hundene i bakken. Han poengterer så ofte at dette er bare en ytterste konsekvens ved biting og så aggressive tilfeller der hunden er drapsklar. Og dominans er jo bare med for å forklare at hunden trenger en leder, eller så vil den ta possisjonen selv. Den trenger ett menneske som bestemmer. Og så må vi ikke glemme at en annen måte å si disiplin på er selvkontroll. Og selvkontroll lærer man hunden ved og enten ta borti hunden eller lokke med snop. Jeg personlig elsker lokkemetoden for det er positivt, men sjelden tilstrekkelig med en agressiv hund. Men mener du godbit metoden fungerer mot raseri, så lær meg hvordan, så lover jeg å bruke din metode.

  SvarSlett
 154. Håper ikke dette er en felles mening blandt alle fagfolk her i landet, dette er skremmende..

  Først vil jeg bare kommentere dette latterlige argumentet:
  "I dette programmet er det før hver treningsomgang en tekst som advarer mot å bruke metodene på egenhånd, men heller søke profesjonell hjelp. Dette alene kunne tjene som et rødt lys for TV-selskapene som vurderer å kjøpe inn dette programmet."

  Unnskyld meg men HALLO?? Er det noen som har hørt uttrykket "do not try this at home"?
  Teksten i starten av hundeviskeren er der fordi at i USA kan man bli saksøkt ræven av seg hvis man ikke er umenneskelig forsiktig. Vet ikke folk dette? Hvis denne teksten ikke hadde stått der så kunne Millan blitt stilt til ansvar for ALT som skjer med hunder i USA så lenge eieren sier "jamen, Cesar Millan gjor jo sånn!" Og det er mange idioter der ute så det hadde ikke tatt lang tid. Det at dere prøvde å vrenge dette om til et argument mot programmet er helt lavmål.

  Og cesar skader ikke dyrene han jobber med. Denne klypingen og sparkingen dere snakker om er ikke hardt og gjør ikke vondt, det er bare en markering. Disse markeringene og kroppspråket som han bruker er en kommunikasjonsmetode som hunder har i sin egen natur og som funker veldig bra. Å være fast og bestemt får hunden til å høre på deg og respektere deg, uten at du skader hunden eller at hunden blir redd for eieren sin.
  Og kroppspråk har alt og si for hunder, noe dere burde vite og annerkjenne som "profesjonelle". Jeg var faktisk på besøk hos en hund idag som er litt usikker og redd rundt menn spesielt, og da også meg ettersom jeg er mann. Sansynligvis har den noen dårlige erfaringer fra tidligere eiere. Når jeg stod rett opp og ned mot hunden med hendene i lommen, så stod hunden og voffet usikkert og holdt god avstand. Når jeg snudde siden til og satt meg ned på huk, kom den bort og snuste på meg. Kroppspråk! Og det er dette cesar bruker. Og hunden har ikke vondt av det han gjør, den logrer og ser mye mer avslappet og lykkelig ut når Cesar er ferdig. Han jobber for å gi hunder lykkelige liv, og han hjelper mange. Jeg sier ikke at hans metode er den eneste, men det at dere prøver å gjøre han til svartepetter med helt usaklige argumenter blir for dumt.

  Så vil jeg legge til at det er lite her i verden som kan provosere meg mer enn dyreplageri. Jeg blir så sint og fortvilet over hvor mye grusomt som skjer med dyr her i verden at dere faktisk bare provoserer med disse patetiske problemene. Det at cesar millan knuffer litt i skulderen til en hund er bokstavelig talt INGENTING i forhold til hva annet som skjer i verden. Dyr blir slaktet, flådd levende, banket opp, sultet ut, pint, kastet fra broer, dumpet i havet levende, og måtte de BRENNE disse menneskene som gjør slikt! kanskje man skal tenke mer på det enn å bekymre seg over en amerikaner som kanskje gjør at dere får ferre oppdrag! Og vi har nok av dyreplageri i Norge å ta fatt i, dyr blir dumpet i kontainere hele tiden, dyr blir holdt innestengt i bur av hønsenetting og får store sår og til og med mister lemmer uten å få noen hjelp takket være pelsindustrien selv i norge.
  Hvis dere ikke ennå har skjønt hvor mye dyreplageri som skjer der ute så kan dere bare sette i gang å lete på for eksempel youtube. Men jeg anbefaler det ikke...

  SvarSlett
 155. Hei hei
  Jeg vet ikke hvor mye du har sett av Cesar Millan sitt arbeid. Dette er hunder der eierne og andre fagpersoner har gitt opp.Ser du på programer som Animal Cops Houston (og tilsvarende) da vil du se at hunder med så store adferdsproblemer blir avlivet pga at de ansees som farlige og kan da ikke omplasseres.Det er gammelt uttrykk som sier du får den hunden du fortjener.Du skriver om at det kommer hunder inn til veterinær med skader etter bruk av "cesar"metoden det er nok feil bruk av metoden ifra eierens side. Når vi hunde eiere skal korrigere hundens oppførsel ja da har vel vi en tendens med å overreagere i forhold til den korreks som hunden vet vil komme så sant den er sosialisert og er vant med andre hunder.Jeg er nok av den uansvarlige hunde eier som lar hunden gå uten bånd 90% av tiden den er ute og det går helt fint ingen konflikter verken med mennesker eller andre dyr (hunden er 10år).Alle dyr som lever i flokker trenger en en sterk/tydelig leder enten det gjelder hunder,kuer,elefanter osv det er den rollen vi har påtatt oss ved anskaffelse av hund.En hund som ikke vet hvor i hierarkiet den befinner seg blir en usikker hund og kan bli en "problem hund" og det er en av feilene vi mennesker gjør ovenfor hunden. Er nok en tilhenger av denne sympatiske lille mexikaner med "hvitte tenner". Her har du en hel episode og da vil jeg gjerne ha din mening om hva han gjør feil i disse to tilfellene.

  http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/feeds/cv-seo/Dog-Whisperer/Full-Episodes/Dog-Whisperer-Tobi-and-Riley-3.html

  http://channel.nationalgeographic.com/channel/videos/feeds/cv-seo/Dog-Whisperer/All-Videos/Taming-the-Canine-Horse-Attacker-2.html

  Det er nok ikke alle ansatte på Fjellanger Hundeskole AS som er enige med med deg i dine uttalelser ang Cesar Millan sine metoder.

  SvarSlett
 156. Hei!
  syns cesar millan er utrolig flink med hunder og hundehold. hvis det han gjorde skada hunder, ville nok ikke hans trofaste daddy igjennom utrolige 16 år godtatt han som flokkleder!
  syns innlegge er helt utpå viddene. det går faktisk ikke ann å bruke menneskepsykologi på hunder. akkurat som om det ville vært mye rare mennesker her hvis vi hadde brukt hundepsykologi på mennesker.

  nå er det hans søte junior som har tatt over jobben som daddy hadde, og jeg ønsker cesar lykke til med en fantastisk vakker rase, bare man vet hvordan man skal dessere dem.

  dere må skjerpe dere! ikke skriv om ting dere tydligvis ikke vet noen ting om.

  og takk til dere som har lagt inn mange flott innlegg om denne saken! :)

  det er så mye mer jeg skulle gjerne ha sagt, men folka over sier alt jeg har tenkt! bra!

  ~janne

  SvarSlett
 157. Okey, fant denne artikkelen nå for å researche Norsk holdning til Cesar Millan.

  Og akkurat som forventet finner jeg en artikkel som er veldig norsk og skylapp betont.
  Selv bruker jeg Cesars hundePSYKOLOGI.. fordi det er det er.
  Du som har skrevet denne artikkelen burde faktisk lære metodene til Cesar og vite hva han driver med før du uttaler deg om denne
  type rehabilitering av hund.

  Også sitter du å fortelle detaljert om hva som skjer med Emily, pit bullen.. rasen som hundeeiere her til lands ikke har klart å holde balanserte og under kontroll til det punktet at rasen er blitt forbudt.
  Hvis du, Randi Helene Tillund, hadde sett hele episoden om Emily, slik jeg har gjort.. hadde du sett Emily frisk og fin og i harmoni på slutten av episoden. Emily var en helt spesiell "case" og jeg må nesten spørre deg.. tror du bare en klikker og litt godbiter hadde vært løsningen på en aggressiv pit bull? En av verdens sterkeste hunderaser? Fordi hvis det er så enkelt forstår ikke jeg hvorfor i all verden hunderasen er forbudt i flere stater i USA og flere land her i Europa.. inkludert Norge.

  Du skriver også at aggressjonen var rettet mot Millan, akkurat i det øyeblikket var den nok det også.. fordi som Cesar alltid sier, de vil kjempe i mot til et punkt, også overgir de seg. Det som du ikke tar med i artikkelen din, var at hunden hadde et aggressjonsproblem før Cesar kom inn i bildet. Så sammenhengen med virkeligheten i det du skriver er litt "off" vil jeg si.

  Helt på slutten der så ramser du opp en hel masse lover og regler.
  Og en bekymringsmelding til TVNorge... ærlig talt, du som hundetrener er sikkert flink, men det er kritikkverdig at du bagatelliserer en situasjon hvor en pit bull er aggressiv hvor man viser hvordan man kan håndtere situasjonen.
  Synes du utviser en meget liten kunnskap om hundehold når du skriver dette.
  Uansett hvilken tittel du har og hvilket firma du driver.

  Jeg vil veldig gjerne ha Cesar's metoder inn i bildet og jeg jobber hardt for det.
  Med:

  1.Trening (turer)
  2.Disiplin (regler, grenser)
  3.Kjærlighet (kos)
  ...i den rekkefølgen...

  i kombinasjon med klikkertrening er fantastisk og jeg har en veloppdragen Staffordshire Bull Terrier og en Chihuahua som lever i harmoni sammen og den engelske staffen min finnes ikke aggressiv mot andre hunder..

  Komisk hvordan Cesar ikke har blitt drept av hundeflokken sin på 50 stk hunder, hvis metodene hans er så banale som Randi skal ha det til.

  Hilsen Cecilie

  SvarSlett
 158. hei
  når jeg leste dette fikk jeg bakoversveis!
  det er utrolig at mennesker uttaler seg som om de har peiling, og så klart viser de ikke vet noenting om atferd!
  jeg har jobbet i mange år med atferdsterapi, eller atferdspsykologi, og cesar milan vet hva han gjør på, i motsetning til mange som skriver her.
  han forstår at en hund, er en hund, og ikke ett menneske, og derfor må behandles deretter.
  metodene han bruker er ikke vonde, voldelige på noen som helst måte, men metoder andre hunder ville brukt på hundene med problemer i det ville.
  jeg mener helt klart at hundeeiere som behandler hundene sine som annet enn hunder, og ikke holder klare grenser for dem, er på kanten av dyremishandlig!
  tenk dere om, og les og lær dere noe om hunder før dere uttaler dere, så kanskje dere vil bli tatt på alvor av mennesker som forstår disse tingene!

  alfi

  SvarSlett
 159. Her var det mye negativ kritikk til dere som har skrevet artikkelen. Tydelig at Millan har mange fans, noe som for meg er uforståelig.

  Jeg personlig vil heller ha en hund som lar vær å gjøre en uønsket handling fordi den vet at da blir jeg glad, gir den ros osv enn en hund som lar vær å gjøre en uønsket handling fordi den er pissredd for at jeg skal banke dritten ut av den.

  Hva som er det beste for hunden bør vel ikke være et spm en gang!

  SvarSlett
 160. Savner svar på innlegg som jeg hadde den 15.april.
  Du skriver at Cesar bruker strøm (liker det ikke)men hva med at vi her i Norge bruker strøm i forbindelse saue-avvenning det må jo være like ille det da.Hva ville du ha gjort for å få en hund til ikke å angripe sauer.
  Er enig med innlegg 6.april at du tar ting vrir litt på sannheten og bruker det i mot han. Vis en hund blir skadet hos deg og det er en ansatt som er skyld i det av ulike årsaker ja da er det du som daglig leder som må fronte den saken utad.Og så kan det ikke gjentaes for ofte Cesar Milan driver ikke med lydighetstrening,agility,klikktrening for at hunden skal sitte.Det er rehabilitering av hunder som de fleste eksperter har gitt opp eller hunder som går på medisin for å takle sine problemer.Det er vi mennesker som ødelegger hundene med at hunden ikke får være hund da tenker jeg på valper som ikke får hilse på andre hunder pga hunde eier mener at hunden er for ung til det,en chihuahua er for liten til å hilse på en buhund osv.Da jeg fikk hunden min i hus "en liten labbeline" ja da brukte jeg veldig mye tid på hunden det første året.(bruker tid i dag også)De fem-seks første mnd hadde jeg henne med på jobb ja stort sett over alt sånn at hun fikk oppleve verden i forskjellige ulike situasjoner.Hun fikk hilse på de hundene som hun ville hilse på og det har til den dag ikke vært noe problem.Og nå etter 10år så har vi litt repetering på de forskjellige ting som hun lærte som valp kom-sitt-bli osv dette gjør jeg ett par ganger i halvåret.Så dette med sosialisering av hund er vel det viktigste man gjør for å få en hund som er sikker på seg selv og andre.Når vi er ute så skal hun få være hund snuse,pisse,dritte der det passer hun(tar selvfølgelig opp hunde dritten),hilse på andre hunder og leke.
  Og en annen ting er at det er vi mennesker som overfører våres frykt for hva som kan skje når to hunder møttes ved å stramme kobbelet så hardt at hunden oppfatter det å møtte en annen hund at det er farlig.Og da får vi aggressive hunder.Det er vertfall min erfaring.
  Dette med klikktrening har jeg ikke helt skjønt for med et klikk så skal hunden sitte,legge seg,gå fot osv for meg blir det å ha en "robot hund". Brukte en pakke hundesjokolade til å lære henne sitt-kom-bli så satt det.
  Så er det en ting jeg lurte på føler du deg truet av metodene som Cesar Milan bruker de er forsåvidt enkle at Fjellanger Hundeskole AS skal få mindre å gjøre på.Dette gjelder også Canis for da har de mindre produkter å selge.Så da venter jeg på svar på hvilke metoder du ville ha brukt (og tone ned disse faglige utrykkene) sånn at vi dødelige forstår det.

  SvarSlett
 161. Tror jeg har sett snart alle programmene til Milan. Men jeg har enda ikke sett en eneste gang at han har brukt vold mot en hund.
  Jeg har selv brukt noen av metodene til Milan på min hund, noe som har fungert 100%, mot en metode på samme problemet som en instruktør som er utdannet ved NKK fortalte meg.

  Dere som ikke liker metodene til Milan se på en annen kanal når programmet går på tv-en.
  Mannen har hjulpet mange millioner hundeeiere til å få kontakt og et samspill med hundene deres.

  Men jeg ønsker dere masse lykke til med å fjerne programmet fra tvskjermen.. :) Tipper dere ikke får det til..

  SvarSlett
 162. Er jo 2 år siden dere skrev dette.. Var tilfeldigvis Hundeviskeren på Tvnorge da jeg slo på tven i sted..
  Dere misslyktes :) Noe jeg vil påstå er veldig bra for alle hundeeiere i norge.

  SvarSlett
 163. Som Cesar selv har sagt det mange ganger: "It is all about making the brain move forward". Det er psykologi som passer godt på oss mennesker også.
  Utrolig inspirerende å se hvordan han trener hundeeierene og hvordan psyken til hundeføreren har på hunden.

  SvarSlett
 164. en latterlig artikkel. Hovedargumentene deres er at millan bruker vold: slag, spark, klyping, trusler, kvelning osv. Og at dette er forbudt ved lov. Millan gjør jo ikke NOEN av delene! I videoklippet med schäferen Ali sier du han sparker hunden 3 ganger. Feil. Han "tapper" den med foten. Han understreker opptil flere ganger at det skal være en "light touch" som ikke skal gjøre vondt i det hele tatt og at man må være ekstra forsiktig dersom man har rulleskøyter på. Du sier at hunden er umosjonert. Hva vet du om det?
  Argumentet om "vold" er jo omtrent det eneste som går igjen blant millan-motstanderne. Og det stemmer jo ikkje i det hele tatt.
  Ærlig talt, det er jo ikke hold i noe av det du skriver.
  Gjør deg selv og alle andre en tjeneste og se hele programmet til CM, og du vil nok endre mening..
  Jonas

  SvarSlett
 165. Dette er bull shit... Tydelig at du bare vil se det negative i det CM gjør.

  Dette er skrevet av en tpis SV'er. Blir kvalm av dere som mener ting etter å ha sett ett minutt av en episode.

  Sjerp dere!!!!

  SvarSlett
 166. Du er vel bare misunnelig for at det ikke er deg som er så flink som Cesar Millan.

  SvarSlett
 167. Skjønner at folk engasjerer seg, men ser ovenfor at det er mange som rett og slett blir usaklige og går til personlig angrep. Det blir ikke rett å sitte å rakke ned på innlegg med skrivefeil, og manglende kunnskap. Saken er ikke hvem som er smartest her.Må innrømme at slike innlegg mister troverdigheten for min del. Delte meninger er det om absolutt alt, og slik vil det alltid være. Det jeg tror mange hundeeiere gjør feil i, (både faglærte og de som ikke er det) er å menneskeliggjøre hundene sine. En hund føler ikke skam. En hund ber ikke om unnskyldning. En hund vil alltid være en hund uansett hvor mange "menneskelige" triks den kan. Jeg er absolutt for treningsmetoden som kaller positiv forsterkning da jeg utelukkende har brukt det i min trening av alle mine hester og hunder. Det funker! Og for trente øyne er det akkurat det CM driver med. Prinsippet med denne treningen er press og ettergivning. Uønsket adferd skal til en viss grad være ubehagelig (IKKE SKADELIG) for dyret. Dvs et dytt/skarp lyd, en korreksjon med båndet. Med en gang denne adferden stanses og erstattes med ønsket, gir man etter for presset, og dyret føler velbehag.Dette kalles vel egentlig logisk tankegang..? Enkelt og greit. En hund trenger en flokkleder, og det er vel i hovedsak det som er CM sitt budskap er det ikke?

  SvarSlett
 168. hvis noen er interessert...en bok som ble utgitt for en del år siden,og som siden ble filmatisert med bl.a. robert redford..den heter hestehviskeren..her ble de samme metodene som cm viser beskrevet i minste detalj,med suksess.hester og hunder er dyr.ikke mennesker.

  SvarSlett
 169. Er det mulig å være så på tryne?!!!!
  Gry Løberg, har du i det heletatt sett på Hundehviskeren? Jeg er så i mot misshandling av dyr at jeg nesten ikke klarer å drepe en flue en gang, så hadde jeg sett noen tendenser til misshandling av hunden i Hundehviskeren hadde jeg aldri i verden sett på! Og jeg har sett ALLE episodene og ikke en eneste gang har jeg sett han sparke hunden! Ja, han gir en liten snap med helen, men ikke hardt! Kveler hunder? Eh, nei! Et lite rykk i båndet for å spore dem av, ja. Og klypingen vil jeg heller si imiterer tennene til en hund. Det er forskjell på å klype og å ta fingrene rett inn. Har du noen gang sett hunder sette andre på plass? Da gjør de nettopp dette, de er borti med tennene uten å bite. Å fremstille Cesar som en dyremisshandler er virkelig det dummeste jeg har hørt! Skulle likt å se deg med en flokk på 40-50 hunder, mesteparten av dem "skrekk"-hunder som går fint sammen og er balansert. Du får starte et eget show med hvordan få hundene balanser på din måte så får vi se hvor bra DU gjør det! Og til informasjon: Alle varer og program i USA har wanings for å ikke bli saksøkt dersom noe går galt for forbruker. Til og med mikrobølgeovner står det at man ikke må tørke hunden i den. Og de fleste filmer står det at produsenten ikke nødvendigvis deler synspunktene i filmen. Dette er for å ha ryggen fri. Og selvfølgelig når man trener agressive hunder kan ting gå galt, det er derfor de advarer å hundeeiere mot å prøve på egenhånd. Ellers hadde vel alle prøvd å takle sin agressive hund og i enkelte tilfeller ville det gått galt og dermed adde Hundehviskeren blitt saksøkt. Jeg tror rett og slett andre hundetrenere, som deg selv, ikke takler at en mann som Cesar er flinkere og forstår seg bedre på hunder enn dere! Cesar Millan er den beste hundetreneren PUNKTUM!!!!!
  ak

  SvarSlett
 170. Og til Kristin!
  Når har man sett at Cesar har banket dritten ut av hunder????? ALDRI!!!!!!
  Fatter ikke hvor enkelte av dere får dette fra!?!
  Jeg har brukt Cesar sine metoder på min hund, masse ros og godbiter når han gjør det jeg ønsker(noe Cesar også gjør!), og jeg setter han på plass UTEN VOLD, bare markeringer(akkurat som Cesar og balanserte hunder gjør). Og jeg har verdens snilleste, beste hund!!!! Han sover trygt og god sammen med meg i senga, vi leker og har det gøy, og han vet han blir elsket og behandlet med gjensidig respekt. Ved å være rolig og ha slakt bånd vil ikke hunden fly på andre, nettopp som han sier. Cesar mener at dersom psyken er i orden hos oss, at vi ikke blir nervøse og ser for oss at ting går galt vil alt gå helt fint, og det stemmer!!!!
  Jeg synes han er helt fantastisk! Stor beundring til den mannen!!!!!
  AT

  SvarSlett
 171. Jeg har også brukt endel cesar-triks på våres familiehund. Fungerer utmerket! Hunden er like glad, om ikk eenda mer glad så som han vet hvordan han skal gå i bånd OG hvordan han skal gå løs uten bånd:) Hunden forstår meg og mine behov bedre og jeg forstår hans. Er veldig glad for å se Hundeviskeren på tv:)

  SvarSlett
 172. Kan forstá at dette ser ganske gale ut hvis du bare ser dette klippet og ikke selve programmet. Det er litt som om á tolke Clawfinger som rasistisk hvis du bare ser pá navnet pá en av sangene deres som heter ni..a, men hvis du leser teksten pá sangen sá ser du at det er tvert om. Jeg ber dere om á se alle episodene főr du uttaler deg sá sterkt. Dere har veldig mange tilhengere som er sikkert fan av dere og CM, og det skader deres kredibilitet nár dere skriver en artikkel som dette.
  CM tar veldig ekstreme tilfeller som de fleste andre hunde trener gir opp pá. Han korrigerer holdninger hos mennesker, han láérer at du aldri skal váére aggressiv eller redd, men avbalanser og rolig.

  Har selv to hunder, den ene hunder er veldig rolig og alltid snill (schaefer mix) mens den andre er veldig hyper og kan bli aggressiv (schaefer). Cesars trening fungerer veldig bra iforhold til den sist nevnte. Jeg gikk til en av Ungarns fremste og europas beste rottweiler og schaefer trener, for á fá det beste rádet jeg kunne. Han var veldig lik CM, men han bruker ogsá lignende trening som dere gjőr, han sa at du má tilpasse treningen til hundens behov, ikke bare főlge slavisk en máte som noen sier er best.

  Tusen takk CM for at du har laget et flott program som desverre misstolkes av mange, og tusen takk til Happydog.hu og Benke Andras!

  Synes btw at det er veldig dárlig av dere á ikke svare kommentarene som folk skriver. Det hadde váért kjekt á lese hva dere har á si til de som stőtter CM og om dere kan kommme med nyanserte svar.

  SvarSlett
 173. Her er mange svar på kommentarer: http://www.etologi.no/search/label/hundehviskeren

  SvarSlett
 174. Hvor mange av de som kritiserer Cesar Millan har fulgt med i serien eller lest noen av bøkene hans? Tror ikke det er mange. Virker mest som det er en gjeng som hisser seg opp over ting de ikke forstår (psykologi etc.)
  Bjørn

  SvarSlett
 175. Selvsagt har de som kritiserer CM på faglig basis satt seg inn i metodene hans. Det er jo derfor man reagerer. Jeg synes det blir mest morsomt, egentlig, at de som "tilber" CM beskylder kritikerne hans for ikke å forstå (psykologi etc) - når man ser på den hundefaglige tyngden til alle dem som internasjonalt advarer mot det som CM driver med.

  SvarSlett
 176. Den må du lenger på landet med! Hvor mange filmer/bøker har du sett/lest? Det vil du vel ikke svare på. . Det virker mer som ren misunnelse at han får til noe mange ikke klarer, selv etter lang tids trening.

  SvarSlett
 177. Det at CM får til noe som andre ikke klarer, er en myte. Mange av de tyngste kritikerne hans er selv mennesker med lang erfaring og stor suksess med trening og rehabilitering av problemhunder. Og en viktig forskjell er at CM i det alt vesentlige bare undertrykker symptomene, mens trenere med kunnskap om hund gjør noe med det underliggende problemet.

  SvarSlett
 178. Ren misunnelse at han får til noe mange ikke klarer, selv etter lang tids trening.
  Det visses av alle svara de kommer med.

  SvarSlett
 179. Se over. De som kritiserer CMs metoder har ingen grunn til å være misunnelige. CM undertrykker atferd, han løser ikke problemer. I motsetning til f. eks. Løberg og Tillung og alle de internasjonale kapasitetene som advarer mot CMs metoder.
  CM presenterer enkle (tilsynelatende) løsninger for enkle mennesker. Klart han blir populær.

  SvarSlett
 180. Jøss. Vi har visst ikke sett samme program... Jeg kjenner ikke igjen beskrivelsen av Cesar Milan i det hele tatt. Har sett mange programmer. Men skal selvfølgelig ikke si noe sikkert, ettersom jeg ikke har erfart det selv. Regner med at bedreviterne på Fjellanger Hundeskole har direkte erfaring, og ikke bare bygger så klare uttalelser på et tv-program!? Når det er sagt, kan jeg også tilføye at jeg har direkte erfaring med Fjellanger Hundeskole sin kennel på Os utenfor Bergen. Den anbefaler jeg IKKE til noen!!! Har forøvrig selv hatt lykkelige hunder i snart 30 år, både store og små - og det er JEG som er flokkleder.

  SvarSlett
 181. Herregud, forstår ikke engang dene tråden blei lagt, cesar veit hva han gjør! lukter misunnelse her. er faen ikke på tv , og hjelper politi og alt. faen blir erritert av dere som sier sånt om han...strupe bånd, faen det løsner jo om ikke hunden trekker i bånde...god tur folkens ler noe heller før dere leser piss.

  SvarSlett
 182. Etter å ha drevet med "vanskeligstilte" hester i mange år, samt jobbet med hunder i enda flere år - så blir jeg forferdet over at dere kan skrive en sånn artikkel.
  Mine hunder får også en svak "dytt" for å avlede oppmerksomhet, samt et "shhh" - og jeg har derfor miniatyrhunder som ikke gneldrer (!) ..
  Har studert i altfor mange år innenfor dette emnet at jeg orker å lese dette tøvet deres. Jeg blir rett og slett skamfull over nordmenn, er det virkelig bare èn måte å trene hunder på - eller har Millan noe nytt å komme med?
  - Det Millan gjør er det mest naturlige jeg noensinne har sett. Han bruker hundens språk - og når frem med dette.

  SvarSlett
 183. VI ER ADFERDSKONSULENTER SOM BRØLER!
  (Gammel norsk folkevise, melodi:ukjent)

  Hei! Vi er adferdskonsulentene, Trallala!
  Vi helbreder din sinte hund en gang for alle!
  Først et halvt år med gradvis tilnærming-
  så et par måneder med lykkepiller-
  Og til slutt så ber vi deg avlive den!
  Faderullan-dei!

  Det er så fustrerende å se på-
  at andre også kan helbrede din sinte hund-
  på bare en time eller to som Cesar Millan-
  Nei, han må vi kreve SENSURERT vekk fra TV!
  Tenk om hundeeierne fant ut-
  at dyrene kan endre adferd på dagen,-
  da forsvinner jo grunnlaget for-
  hele vår inntekt og virksomhet- buhuu!
  Faderullan-dei!

  Vi vil ha sensur i Norge!
  Vi har ikke hatt en skikkelig sensur-
  av åndsverk i Norge siden 1966-
  ja, Jens Bjørneboe var en skrekkelig fyr!
  Nei, la heller en liten selvutnevnt gruppe-
  få bestemme hva du skal lese og se på TV,-
  For du er ikke smart nok til å velge selv!
  Faderullan-dei!

  Millan har jo ingen forskningsrapporter-
  Bare et par tusen tilfeller av-
  veldokumentert demonstrasjon av metodebruk-
  som alltid ender med ufyselig godt resultat!
  Vi vil ikke diskutere resultatene,-
  bare den ufyselige metodebruken,-
  Han vil jo ikke ha hundene avlivet engang!
  Faderullan-dei!

  Å påføre hunden ubehag er forbudt ved lov,-
  selv om ubehaget påføres-
  for å hjelpe og helbrede hunden, nei fysj!
  Da har vi en bedre oppskrift på dyrevelferd;
  la hunden lide en stund under "behandling"-
  så blir det mere penger i kassa vår-
  og til slutt så ber vi deg avlive den!
  Faderullan-dei!

  Vi forlanger sensur av dem som ikke er enig-
  men det er IKKE en fryktreaksjon-
  for å skjule eller fortrenge-
  vår egen utilstrekkelighet,-
  selv om definisjonen er slik i psykiatrien.
  Faderullan-dei.

  For vi er adferdskonsulentene,
  Vi har gått på landbrukshøyskolen,-
  og lært om kuer, høns, og potetproduksjon,-
  Så gikk vi på 8 ukeseminarer i Southampton,
  og ble Norges fremste eksperter-
  på hundetrening og dyrevelferdsloven!
  Faderullan-dei!

  Vi har 2 konsultasjoner i uka,-
  og bruker hele mandag formiddag på dem!
  resten av uka bruker vi på-
  å lage svertekampanjer mot andre fagfolk,-
  for vi vil ikke bruke tiden på å fortelle-
  om oss selv og våre egne metoder,-
  for resultatene våre er ikke så himla bra.
  faderullan-dullan-dei!

  (teksten kan fritt klippes og limes på
  steder den hører hjemme. -Versågod!)

  SvarSlett
 184. Skjønner at for "etologer" det er snakk om levebrød. Men forstår ikke hvorfor folk flest debaterer akkuratt 2% av metoder Cesar bruker... Først: det er vel ikke til hjemmebruk.Dessuten: HADDE NOEN AV DISSE HUNDENE NOEN SJANSE ellers? SVARET ER NEI.

  Han har utrolig masse små tips og gode råd til folk med hund. + at han er mye engasjert i e.g. kamp mot hvalpemøller - og ikke minst kamphund"sport". Ingen her gjør NOE som helst med dette uten å få betalt ( og ganske godt betalt også) - såvidt jeg vet.

  Det er vel lettere å avlive en hund enn å bruke 3 måneder på rehabilitering.

  Det er MANGE flotte episoder - e.g. med Maxi, Gavin, Apollo.... Hundrehvis av hunder,som faktisk fikk LIVET sitt som gave.

  SvarSlett
 185. For snart tre år siden overtok jeg en overnervøs schæfer hann på ett år. Heldigvis fikk jeg se et av programmene til Millan.
  Og hans hovedbudskap er at vi mennesker skal behandle hunden som en hund og ha en positiv holdning. Ikke stress ikke oppgitthet, ikke sorg og ikke sinne. Men positiv og rolig.
  Ved å følge disse rådene har jeg en kjempe flott, rolig og avbalansert venn idag.
  Jeg er 100% sikker på at du Randi Helene Tillung, aldri ville tatt for deg en "mannevond" Pittbull og reddet den fra avlivning. Slik Millan gjør gang på gang.Ja han har ved noen veldig få anledninger brukt "makt" på nettopp slike "mannvonde hunder".
  Men i min verden er jeg 100% sikker på at en vær hund skapes av eieren. Og at det er eierens skyld alt som skjer.
  Og derfor så gir Millan også i 99% av tilfellene eieren skyld. Og gir de dårlig samvittighet -fy f..n.
  Stakkers det er jo virkelig synd på "dyremisshandleren" at noen tør å plassere ansvarat.

  Jeg tror det er janteloven som plager deg og dine likesinnede. - Kom ikke her å få til noe ikke vi greier.-
  Sett deg ned og se flere av episodene til Hundeviskeren. Ikke plukk ut de mikroskopiseke få tingen, i noen få episoder, du ikke er enig i.
  Jeg har aldri plaget eller kommer til å plage noen av mine hunder.
  MEN jeg er en -packleader - som har en rolig, snill, avbalansert kjempe flott Schæferhann på snart fire år.

  Hvorfor tror du, at så mange Schæfere blir omplassert,bla.til forsvaret, når de blir 1,5 - 2 år?
  I dette flotte Norge hvor alle er så fantastiske med hundene sine :-/
  Og til kommentaren din til innledningen av programmene til Millan. Serien er fra USA. Der står i bruksanvisningen til microovnen, at en ikke må tørke dyr i den.
  MEN det er lov å BRUKE HUET.

  Mvh.
  Øivind Schou
  Horten

  SvarSlett
 186. Jeg vil gjerne kommentere påstanden om at hunden 100% skapes av eieren. Det er synd at flere stiller seg ukritisk til denne påstanden. Hunders atferds styres av en hel rekke ting utover hvem som eier den - genetikk/avl (f.eks fuglehunder jager fugler oftere enn andre), tidlige oppvekstforhold/sosialisering, helse/skader, tilfeldige hendelser m.m. Det er aldri bare en ting som er bakgrunnen for en atferd - det kan vi se ved at ulike hunder responderer helt ulikt på de samme betingelsene.

  Oppdrettere liker ofte å tute folk ørene fulle av at dersom hunden har atferdsproblemer er det valpekjøperens feil. Det kan være fordi de selv ikke vet at det har betydning f.eks hvilke hunder de velger at parrer seg og ikke har nok kunnskap om sosialisering. Kanskje de heller ikke undersøke forekomsten av atferdsproblemer i kullene sine? Eller skjønner sammenhengen mellom helse og atferd? Men det kan også være det at de godt vet at deres ledd i kjeden er av en stor betydning, men de vil ikke selv ta ansvar for det. Da er det svært effektivt å legge skylden på andre. Og siden folk flest går rundt med kronisk dårlig samvittighet for alt de burde og skulle ha gjort for hunden sin, så er det lett å innbille dem at det er dem det er noe galt med.

  Undersøkelser som har tatt for seg hvor mye av atferdsproblemene som skyldes hundeeiere konkluderer med at det er temmelig lite. De fleste hunder blir greie, heldigvis, selv om de blir behandlet dårlig. Jeg er stadig forbløffet over hvor robuste enkelte hunder er. Det er lett å være eplekjekk hundeeier når man har lyktes, men det betyr ikke de metodene man har brukt er i tråd med dyrevelferdsloven eller er det som har gjort at hunden er velfungerende. Her må vi støtte oss på undersøkelser over mer enn noen få hunder.

  SvarSlett
 187. Det er så morsomt å lese slike Innlegg/artikler.

  Det ikke rart at vi er fremst med postive treningsmetoder, når vi alle her i norge vet at agresive hunder skal avlives og med tanke på at vi er et pitte lite land med ferre inbyggere enn det bor folk i New york.
  Det er ikke merkelig at vi da kan slå oss på brystet å i at vi er så flinke med hundetrening? Når vi har en lov som forbyr mange av de "farligste" hundersene.

  Hvordan kan man gå ut offentlig å si at "VI vet bedre" når vi slipper å ha noe med disse agressive og "farige" rasene?
  Vi sitter jo igjen med bare snille og, i mine øyne, kjedelige raser/hunder.
  Hvordan kan man få erfaring med slike hunder når vi ikke har lov å ha de?

  SvarSlett
 188. Det Cesar Millan driver med er hundepsykologi ! Han har gått dypt inn i det mest naturlige som finnes. Han har gått ned til materien, grunnmuren, byggesteinene eller hva enn man vil kalle det, og lært seg det viktigste av alt ! Han kan språket til hundene og han bruker hjelpemidler som ligger så nær det naturlige som mulig.

  Hestehviskeren Monty Roberts studerte en ville mustangflokker og oppdaget at de hadde et språk som var enkelt nok, kroppspråk ! Og med ved å forstå dette, så kan han idag temme hester fra vill tilstand til hester som gjerne vil dele tiden sin med mennesket. Ikke av frykt, men av respekt og tillit. Og er det ikke det vi alle vil ? Vi som er hundeeiere eller dyreeiere i det hele tatt. Vi vil forstå dyrene våre, skjønne hva de prøver å si, gi de en stemme. Hundepsykologi og hundedressur er to helt forskjellige ting. Begge er bra brukt på riktig måte. Men du kan ikke ha den perfekte hund med bare en av delene. Det handler om BALANSE i livet. Det handler om instinkter. Det handler om at vi som mennesker som har valgt å ta dyret, hunden, rasen inn i vårt hjem som kjæledyr, og det gir oss et ansvar. Vi har ingen rett til å påføre hunden våre naturlige instinkter. Vi må samarbeide. Skape balanse !

  Cesar Millan er en fantastisk mann som har reddet utallige hunde- og menneskeliv med sitt bidrag.

  SvarSlett
 189. Cesar er formidabel! Han er et godt forbilde for alle mennesker som vil kommunisere med dyr. og alt som blir skrevet i artikkelen er ren skjær misunnelse. I en flokk, er det dominans og rang som gjelder, de som står øverst, kommer seg dit ved å sloss og/eller den sterkeste psykisk i flokken. Altså det samme som Cesar utøver når han kommuniserer med dyr og trener mennesker..

  Jeg forstår ikke hva som er galt med treningsmetodene hans, er det bedre med alle hundeeierene som går fast med strupehalsbånd og flexibånd, eller halsbånd og flexibånd? Begge påfører kvelning, ubehag og nakkeskader!

  Var en av de heldige som fikk se Cesar i Oslo Spektrum!

  SvarSlett
 190. tullete artikkel!

  Skrev en hel del argumenter, men hva er vitsen.

  SvarSlett
 191. Som så mange andre har kommentert over her:

  Millan bruker HUNDEpsykologi, IKKE menneskepsykologi. Noe som for meg er logisk siden en hund er jo en hund??? Og som vi alle vet: En hund er en del av en flokk, og vil bare finne plassen sin. Visste du at en hund er lykkeligst på bunnen av hierakiet? Fordi der stresser den ikke, der kan den følge flokklederen...

  Fatter bare ikke at dere bedrevitere kan sitter der å utelukkende fremmer positiv forsterkning på dyr, når vi VET at denne metoden ikke alltid fungerer på mennesker(barn) heller?? Hvorfor i ALL VERDEN skal den fungere på hunder hver gang også??
  La det nå for guds skyld være litt rom for varierte metoder, ellers får vi ikke utfordret vanene våres, og livet vil stoppe opp.

  Vil forresten også stille spørsmål til om disse lovgivende politikerne har kyndig personell til å rådføre seg med når de lager lover og regler. Er stygt redd for at den engelske staffen en dag blir ulovlig også fordi lovgiverne ikke tilegner seg nok variert kunnskap om rasen.

  Hilsen frustert barnehagetante som heier på naturlig psykologi og variert kunnskap.

  SvarSlett
 192. La merke til følgende argument som jeg kopierte fra teksten i artikkelen:
  "I dette programmet er det før hver treningsomgang en tekst som advarer mot å bruke metodene på egenhånd, men heller søke profesjonell hjelp. Dette alene kunne tjene som et rødt lys for TV-selskapene som vurderer å kjøpe inn dette programmet."

  Jeg synes det er merkelig at noen reagerer over denne advarselen som kommer først i programmet "Dog whisperer". Programmet produseres og sendes i USA der enhver mulighet til å saksøke blokkeres ved nettopp å benytte slike advarsler. Uten denne ville Cesar Millan blitt saksøkt for hundebitt som ikke har noe med ham å gjøre.

  Et annet argument som jeg reagerte på er følgende:
  "Cesar Millan selv har overhodet ingen utdannelse i hunde- eller atferdsfag, men er yndet for sin forenklede, populistiske og arrogante fremtoning på TV"
  Allt som læres bort innen de fleste fag går ut på dato etterhvert som nye teorier og metoder utvikles. Pensum forandres og det kommer til å hende innen faget "hund" også.

  Er forøvrig blitt stor fan av Cesar Millan og hans metoder. Er ikke lenger frustrert, sint eller har andre former for negativ energi i mitt eget hundehold.

  Jan Petter
  Larvik

  SvarSlett
 193. Jeg har fulgt med på programmet til cecar millan lenge, og jeg har ikke et vondt ord å si om han og hans metoder for å rehabilitere hunder, syns han gjør en utmerket jobb, oig han er nøye på å rette fokuset på det mange hundeeiere har glemt. En hund er ikke et menneske, det har behov for trening HVER dag, disiplin og klare regler, på det viset vil du få en harmonisk hund som du kan kose deg med. Tror de av dere som sitter her å kritiserer får sette dere ned å se gjennom 1 eller 2 sesonger av programmet hans eller lese boka før dere dømmer han opp og ned i mente. Tror han har mer peiling på hundeatferd enn det dere noen gang har hatt.

  SvarSlett
 194. All denne motstanden mot Cesar Millan gjør meg bare trist fordi dere helt klart ikke har flere hunder selv eller studerer deres eget språk slik fllere av oss andre gjør.. Nettopp derfor forstår dere ikke at det som gjøres er å bruke hundens eget språk :-)
  Hva dere ser er for meg helt uforståelig fordi det jeg ser er et enormt stort antall hunder som skulle avlives men med Cesars hjelp og eieres positive tanke for å endre,så får hunden tilbake sin verdige livsstil..
  Dette er vel kluuet forlkens-eiere og mennesker som er villige til å ta imot en dyrenes egen mmetoode og Det er vel der grensen går for dere ;-)
  Jeg har flere hunder selv og andre dyr å har lenge sett at dette med å bruke dyrenes eget språk fungerer best så jeg takker Gud for at Cesar ikke tar seg næær av dere motstandere for med deres hjelp så hadde ihvertfall ikke disse hundene blitt værende i live ;-)

  SvarSlett
 195. Tusen takk Gry og Randi for et veldig klokt, reflektert og saklig innlegg i denne debatten. Bra at mennesker med god utdannelse og mye erfaring tar opp disse programmene med Cesar Milan og hans metoder. Dette handler om dyrevelferd og dyrevern. Beklageligvis kommer alle disse"følelsesutbuddene" i form av sinte innlegg mot artikkelsen deres og taler sin egen sak. Som en av de som ønsker at verden skal gå fremover og bli et bedre sted så ser jeg at dere trengs.
  Noen her mener at fordi en metode funker er den bra? Det funket å slå barna sine når de gjorde noe galt, er det derfor bra?
  Det funker å kjønnslemleste kvinner så de ikke ønsker seg sex, er det derfor bra? Og selv om de fleste hevdet at jorden var flat da Galileo Galilei kunne bevise at den var rund, vil ikke si at flertallet hadde rett. I ettertid vet vi det. Og menneskeheten fornekter seg ikke, når noe nytt kommer som er bra, skal det knekkes fordi det ikke er slik det alltid har vært. Så en reform er høyst på tide. Vi har gode, effktive,nye og svært vennlige metoder å trene hund på så hvorfor ty til 50 år gamle metoder bare fordi det virket når oldefar utførte dem? Det vil ikke si at de er de beste av den grunn. Og lederteorier og alfateorier slik flere her presenterer dem er gamle og helt ute på dato. Fortsett det flotte arbeidet dere gjør ,Gry og Randi. Vi er mange som står bak dere og vi vet hva som funker og hvorfor. for det har vi ikke bare lest, men også prøvd og det gjør oss godt! Både hunder og mennesker! Vi er fremtiden, disse andre er et kaldt gufs fra fortiden som sikkert vil holde fast i mange år fremover, men før eller siden er ikke dette lenger en diskusjon , men en sannhet lik: "selvfølgelig slår vi ikke barna våre"!
  Kristin

  SvarSlett