Jeg pleier til vanlig å tenke på hjernen min som ett organ. Men det er egentlig slik at hjernen består av millioner av celler, og alle disse til sammen er det som legger basisen for atferd.
I en hjerne vil nevroner "samarbeide" om å finne en løsning. Ved hjelp av hverandre kan de komme til felles avgjørelser. Nå mener forskere at bier i en sverm virker på samme måte som nevroner i en hjerne:
Forskerne kaller bisvermer for "superorganismer" og sier at demokratiske avgjørelser tas gjennom en prosess som involverer tusenvis av arbeiderbier. Dette skjer på samme måten som nevroner kommuniserer i en hjerne. "Summen av en bisverm vet mer enn hver enkelt bie" sier Kevin Passino ved Ohio State University, Columbus.
Jeg vil anta at teorien er den samme for en maurkoloni. Neste gang du roter i en maurtue, så kan du nærmest tenke på det som en "hjerneskade". Maurene som reparerer skaden er kirurger som overgår alt det vi mennesker hittil har oppnådd.
Forskerene har sikkert en hel del ubesvarte spørsmål enda. Jeg spør meg selv hva som er likhetene og hva er forskjellene? Finnes det en dronning i hjernen min? Kan man i fremtiden tenke seg at hjernen kan reparere seg på samme måte som en maurtue, selv når den er blitt voksen? Barns og spesielt spedbarns hjerner har jo en forbløffende evne til å reparere seg selv. Er det slik også med maurtuer eller biekolonier, at unge kolonier reparerer seg selv best?
Hvordan er oppbygningen av en koloni? Er det lag ytterst som beskytter mot skade? Finnes det deler som tilsvarer hypothalamus eller amygdala? Er abeiderbiene en representasjon av cortex? Finnes det bier som styrer basisfunksjonene som tilsvarer lillehjernen?
Fasinerende er det at forskeren som fremlegger denne teorien ikke er atferdsforsker, men elektro- og dataingeniør. Han jobber med beslutningssystemer i matematiske modeller, og sammenligner dem med atferdsbiologi og -økologi. Har du lyst til å lese mer kan du finne info på Kevin Passinos hjemmeside.
tirsdag 12. februar 2008
Bisvermer oppfører seg som hjerner
Etiketter:
atferd,
atferdsbiologi,
atferdsøkologi,
bier,
biologi,
bisverm,
etologi,
evolusjon,
hjerne,
kolonier,
maur,
maurtue,
spillteori
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar