lørdag 12. mai 2007

Skinners babyeksperimenter og andre myter

Datteren til atferdsanalytikeren/behaviouristen BF Skinner, Deborah Skinner, gjør i The Guardian et oppgjør med mytene rundt hvordan hun skal ha blitt eksperimentert på som baby. Den berømte faren bygget en seng/krybbe hvor temperatur og luftfuktighet var kontrollert, men i følge datteren var dette et bedre alternativ til den vanlige babysengen. Denne synes hun ligner mer på et bur, og hun fremholder at i den regulerte krybben kunne hun ha friheten fra å ligge påkledt og under tepper eller dyner.

I en bok av Lauren Slater er myten rundt bruken og effekten av krybben omtalt: ." . . caged for two full years, placing within her cramped square space bells and food trays and all manners of mean punishments and bright rewards, and he tracked her progress on a grid. And then, when she was thirty-one and frankly psychotic, she sued him for abuse in a genuine court of law, lost the case, and shot herself in a bowling alley in Billings, Montana. Boom-boom went the gun."

Vel, Deborah var ikke utsatt for merkelige eksperimenter og er hverken psykotisk, død eller sint på sin far. Hun skriver at hun hadde en god barndom. Les artikkelen her...

Som snart spedbarnsmor (igjen) klarer jeg ikke helt å ta stilling til hva jeg tenker om krybben, ettersom jeg ikke har sett den eller opplevd den. Men jeg har jo en klar oppfatning av at babyer liker godt å ligge uten klær og gleder meg over å få baby om sommeren denne gangen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar