mandag 14. mai 2007

Minner om smertefull eller skremmende opplevelse

Kanskje du har opplevd å bli bitt eller skremt av en hund, eller at annet dyr, når du var et barn? Sitter opplevelsen i deg enda? Føler du kanskje et ubehag bare du tenker på dyret eller situasjonen?

Slik har dyr det også - og vi vet mye om hvordan tidlige opplevelser kan prege deres syn på omgivelsene for alltid. Se f.eks denne videoen på Discovery Channel som omtaler et forsøk med kalver. Her tester de hvordan de reagerer på avhorning med og uten bedøvelse, samt at de tester dyrene igjen etter 28 dager for å se hvordan minnene påvirker atferd, hjerterate og kroppstemperatur.

Ved Fjellanger Hundeskole er vi svært nøye på at valper skal ha positive opplevelser på valpekurs. Flere hundetrenere fra andre miljøer ser ikke ut til å ha kjennskap eller tiltro til denne basale kunnskapen og vi har dessverre alt for ofte fått inn valper eller voksne hunder som har hatt skremmende opplevelser på valpekurs. Dette går fra kjeft, rykking i halsbånd, at de blir heist opp i halsbånd (slik at blodkar i øynene sprekker), at de blir lagt i bakken osv. Listen er lang.

Sørg for at når du velger valpekurs til din hund, så er du nøye med å finne ut av hvilken kunnskap og holdning instruktørene har til bruk av straff, "korrigeringer" eller andre begreper som brukes om ubehagelige opplevelser. Her kan du lese mer om hvilke krav du bør stille til en kursarrangør.

Valpekurset er det viktigste kurset du og hunden din kan gå på - så velg kvalitet og kunnskap fremfor alt!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar