mandag 6. oktober 2008

Mennesket - en levende løgndetektor

Hele denne uken har jeg undervisning i atferdsanalyse (læringsteori) for studentene på Fjellanger Hundeskole AS, og da forsøker jeg alltid å krydre litt med videoer, demonstrasjoner og praksis.

En viktig del av atferdsanalyse er å observere. I atferdsanalyse er man veldig streng på at man skal legge bort tolkningen mens man observerer. Dvs man skal ikke legge følelser og vurderinger inn i det man ser. Man skal virkelig trene seg på å bli en god observatør og unngå å gå glipp av viktige observasjoner fordi man er opptatt med å føle, tenke og vurdere.

Til syvende og sist er det å tolke observasjonen korrekt også viktig. Det hjelper ikke at man bare ser og teller og måler uten å forstå hvilken viktig informasjon som har blitt deg til del. Har du blitt løyet til kanskje...?

Den unge damen i filmen har trukket et kort i en kortstokk, sett på det og gjemt det. Hun blir så instruert i å si ja til to motstridende spørsmål: "Er kortet svart?" "Ja" "Er kortet rødt?" "Ja".

Flere spørsmål kommer hvor hun også skal svare vekselvis nei eller ja på begge. Det ene svaret er nødt til å være løgn, mens det andre må være sannhet. I hvilket av tilfellene snakker hun sant og hvilket lyver hun?

Test deg selv og se om du klarer å finne ut hvilket kort denne damen har gjemt under matten.Jeg klarte bare å finne ut de to første med fargen og typen. Der stoppet det... Men god observasjonsevne kan trenes! Er du bedre enn meg??

1 kommentar:

  1. Nej inte bættre æn dig. :-) Klarade bara finna ut att det var spader. Men så spænnande test!!!

    SvarSlett