torsdag 5. juli 2007

Stig Jorulfs fifteen minutes of fame - geiten som fikk vist hva han var god for

Geitebukken Stig Jorulf havnet på TV etter et lite prosjekt som elevene mine hadde på Stend Jordbruksskule. Elevene kom selv på ideen om å trene skolens geitebukk til å gå agility på samme måte som vi hadde trent hundene. Men kunne vi klare det på bare tre dager?

Geiten var i utgangspunktet tam og vant til folk. Det var en stor fordel, men han var også ganske uredd og rampete! Vi startet på fredag formiddag og elevene testet ut hvilke belønninger som fungerte på geiten. Brokkoli var en favoritt og treningen kunne begynne på agilityapparatene i treningshallen på Fjellanger Hundeskole AS.

Stig Jorulf hadde erfaring med at han kunne slippe unna med å stange elever og få det slik han ville. Dette måtte vi fort få kontroll over fordi elevene ble gul og blå og treningen ble lite effektiv. Jeg foreslo at vi skulle ta time-out på Stig Jorulf - dvs at vi fjernet oppmerksomheten fra ham når han var rampete. Så - når Stig Jorulf stanget bandt vi ham raskt til veggen, gikk utenfor rekkevidde og stod med ryggen til ham.


Det resulterte i mye breking og frustrasjonsatferd, men når han hadde roet seg gikk vi til ham, belønte ham mye for god oppførsel og hvis han prøvde seg igjen gikk vi vår vei igjen. Det var mer effektivt enn jeg hadde ventet og på under et kvarter hadde elevene kontroll på atferden! Elevene var nemlig superflinke til å være konsekvente, slik at det var enkelt for Stig Jorulf å skjønne at det var stangingen som gjorde at han ikke fikk være med oss. Han skjønte også raskt at han måtte gjøre noe bra for å få belønning.


Allerede på fredagen gikk Stig Jorulf over apparatene og jeg skjønte at en telefon til NRK var på sin plass. Vi hadde da mandagen og deler av tirsdagen å trene på, før Norge Rundt kom for å filme. Men hva er det å bekymre seg over når man har slike elever som Solveig, Hanne, Helen og Heidi?

Her kan du se filmen som ble tatt opp av Norge Rundt.

Og har du ikke en geit, kan du vel trene et annet dyr? Kanskje du f.eks har en hund? :)

2 kommentarer:

  1. Får ikke til å se den snutten, jeg...

    SvarSlett
  2. Så synd! Jeg prøvde nettopp, og da gikk det helt greit. Kanskje det hjelper å gå til NRK sine Nett-TV sider? Mulig det er noe gratis registrering hos NRK som skal til?

    SvarSlett