fredag 13. juli 2007

Makaber hundetrening. Kom med eksempler!

Kvel hunden din til den besvimer - så blir den nok lydig og grei!

Hos Leerburg Kennel i USA gis hundeeiere dette rådet. Og har du ikke renneløkke selv, så kan Leerburg selge deg utstyret du trenger for en hundrings.Du blir kanskje bekymret over at hunden din kan synes det er noe ubehagelig å bli kvalt? Vel, da kan folkene på Leerburg Kennel berolige deg med at "det ikke gjør vondt, men bare får oppmerksomheten til hunden". Dessuten vil hunden skjønne at det er du som er sjefen. Du kan forresten slippe unne med å kvele hunden til den bare nesten besvimer hvis hunden ikke er veldig aggressiv mot deg.

Det er naturligvis lett å gjennomskue at dette rådet er i strid med dyrevern og lovgivning. Og folk flest har heldigvis ikke samvittighet til å gjøre slike ting med sin beste venn. Vi som jobber med hund profesjonellt vet også at rådet er farlig og skadelig. Heldigvis er det vel så effektivt og sikkert å trene med metoder basert på bruk av belønning.

Selv barn kan få hunder til å gjøre øvelser med de rette metodene. På et bilde jeg tok tidligere i dag er en liten jente som trener en valp til å sitte, i stedet for å hoppe opp. I hånden holder hun en pølsebit.Likevel sirkulerer det en rekke råd om hundetrening på nettet som er farlige og ødeleggende. Har du noen eksempler?

4 kommentarer:

 1. Tja, jeg synes ikke VELDIG om denne her: http://www.pointer.no/index.php?option=com_content&task=view&id=62&Itemid=235

  Denne her er egentlig ganske lik, men med bilder for å demonstrere litt bedre hva som menes: http://breton.no/index.php/weblog/index_enkeltsak/apportkurs/

  Pluss diverse skrekkelige innlegg på ulike jakthundforum rundtomkring. Direkte sitat fra Pointerforum: "Eg er ingen proff på hunde dresur, men eg har hatt eit par hunder som eg har dressert.
  Det hørest for meg ut til att du har litt problem med lederskapen. Det løser du ikkje med strøm.
  Dette fikser du med lineføring.
  Gå millitært med hunden i eit kort band, komander sitt, og "rykk" bikkje i bakken
  (selfølgelig med måte så du ikkje gjør skade på bikkja) Men nok til att den får seg ein støkk tren på dette slik att bikkje etter hvert detter i bakken fort som f.. når du gir komandoen. Når bikkja kan dette, så går du over til langline. og trener " sitt" gradvis lenger og lenger i fra deg. Gi aldri en komando dersom du er i tvil om att hunden lyder,ta det derfor skate...steg for steg. bruk tid.
  For kva gang du gir en komando og hunden gir blaffen, så lærer du den att den ikkje treng og lyde. Rett og slett "avlæring""

  SvarSlett
 2. Og så kan man lure på hvordan denne hunden har blitt trent apport med tidligere. Det starter 1:21 inn i videoen.

  http://www.pointer.no/images/stories/Otto/Somertrening7.wmv

  SvarSlett
 3. Takk for innlegg! Ja, det var jo temmelig motvillig apportering!

  Tvangsapport forbløffer meg siden det er så lett å få en sikker apport med trening med belønning.

  SvarSlett
 4. Nei gud og bedre :) Jeg tror jeg har funnet min sjelevenn i deg, haha. Jeg har nemlig vært i konfrontasjon med Ed Frawley (eier av Leerburg) selv, skjønt den gang var jeg bare 12 år.

  Så morsomt..den kennelen hadde jeg helt glemt. Jeg sendte nemlig inn en skriftelig klage på et leserinnlegg til Frawley der han ber en dame med en Bichon sparke hunden i magen hvis den bjeffet på folk som kom på besøk. Jeg fikk faktisk svar også.. det tror jeg jeg desverre har slettet, men jeg husker at hovedbudskapet i mailen var at "hvis man ikke hadde basic control over hunden, var man ikke verdig en hund".

  En lettere irritert 12åring klemte da godt om sin lille bichon gutt og svarte aldri på tiltale. Men jeg tror det var den sommern jeg kjøpte min første Karin Pryor bok..

  SvarSlett