mandag 25. januar 2010

Ubehag i hundetrening og Cesar Millan. Ordskiftet fortsetter.

Jeg følger opp ordskiftet i forrige innlegg her, istedet for kommentarfeltet ettersom det var så "trangt" der og ikke mulig å embedde video. Her kommer mine svar til Roger Solliens innspill.

Roger Sollien skriver: Igjen vil jeg si at sparket du referer til er ikke værre en om noen hadde tatt deg på skuldern for å fange din oppmerksomhet. Det er overhodet ikke noe hardt spark. Akkurat som når vi legger hånden på skuldern til noe for å få oppmerksomheten dems. Anser overhodet ikke dette som vold

Å bortforklare gjentatte spark med å si at det kan sammenlignes med å ta noen på skulderen er i beste fall unnvikende. Et spark er et spark og skal kalles for det. Man får stå for det man gjør og ikke kalle det noe annet.

Hvis man ikke klarer å skaffe seg kontakt med hunder uten å sparke dem, mener jeg man bør revurdere hva man kan om kommunikasjon. Det at enkelte tror at dette er en god måte å kommunisere med hunder på, viser at de ikke har erfaring med store, aggressive hunder. Hunder med utageringsproblematikk starter oftest aggressjonen idet båndet blir strammet – det er ikke da de slutter med aggressjon.

Ta en titt på dette klippet med Cesar Millan. Her kan man klart og tydelig se at det er sparket som starter aggresjonen:Legg merke til at Millan forklarer det at hunden kollapser som at ”he wants to relax”. Det som faktisk skjer er at arteria carotis, dvs åren som frakter oksygen til hjernen, blir innsnevret av renneløkken hunden blir heist opp etter. Les mer her. Aggresjonen man ser før den nærmest besvimer skyldes samme grunn. Man vil vanligvis se merker etter kamp når man finner mennesker som er drept eller nesten drept ved kveling. Det som forundrer meg er at Millan ikke blir bitt hver gang han henger en hund. Hunder er snillere enn vi mennesker fortjener, tenker jeg i mørke øyeblikk.

Det er en hel verden der ute med fasinerende og supereffektive tiltak. Hvis man er interessert i atferdsmodifisering og teknikker, er en god start å skaffe seg kunnskap.

Roger Sollien skriver: Det er sjelden Cesar tar i bruk så aggresive metoder som feks strøm eller pigghalsbånd. Men ja det skjer. Dette er som regel på store hunder som dette er eneste måten og få kontroll på.
Når du har en la oss si en rottweiler på 60 kg er det ikke mye du kan gjøre om den først får opp et moment og har bestemt seg for å ta livet av fyren på andre siden av gaten eller hunden på andre siden av gaten. Du kan ikke sette deg ned og snakke fornuft med den.
Den hunden har der og da kokt over som det kalles på fagspråket om den først får det momente den trenger. Pigghalsbånd er da en effektiv måte og hindre at den når det punktet på og gir deg mulighet til å gå et raskt lite klyp for å få oppmerksomheten dens rettet på noe annet før kokepunktet skjer.
Når alternativet av hunden er avlivning så er jeg ikke i tvil om hva jeg mener er best.
Så over til strøm. Har kun sett han bruke strøm et par ganger iløpet av rimelig mange sesonger. Og stort sett har det vært ekstrem adferder. Som feks og jage forann et traktordekk! Det er livsfarlig adferd og plent umulig og korrigere om du ikke kan gjøre det fra avstand. Når valget står mellom og få en hund som blir overkjørt av en traktor eller et raskt lite støt i halsen for å la være denne adferden. Hva tror du hunden lider minst last av?

Det er banalt, uerfarent og kunnskapsløst å tro at man kun har valget mellom strøm og avliving. Jeg vil oppfordre folk til å ta et lite tankeeksperiment. Tenk bare et lite øyeblikk at det finnes humane måter å hindre hunder i å jage bildekk. Innrøm, om enn bare for deg selv, at du har hørt at andre klarer det uten strøm.

Hvilket valg er du da forpliktet til å ta? Kan du fremdeles med samvittigheten i behold si at ”jeg har kun to alternativer - strøm og avliving”? Eller blir du i innrømmelsens øyeblikk konfrontert med at du må prøve andre teknikker først? La de som mestrer og har erfaring med andre teknikker få slippe til?

Poenget mitt er at Millan og andre ikke er villig til å utforske andre måter, og derfor står de, og kun de, igjen med valget mellom strøm og avlivning. Vi andre har flere tangenter å spille på.

Roger Sollien skriver: Ja Cesar blir bitt. Men han jobber alltid med ekstrem situasjoner. Men han klandrer aldri hunden! Hunder biter såkalte varselbitt når de blir usikre om de ikke er ordentlig oppdratt. Usikkerhet blir fort aggresjon. Det er sjelden du ser hunden biter seg fast i cesar og blir hengende fordi den er sint på han.

Millan blir bitt – igjen og igjen. Millan jobber ikke med mer ekstreme hunder enn jeg møter på ukentlig basis. Han skaper ekstremsituasjoner. Ved sin egen atferd. Og ved å overse rad på rad med tydelige språksignaler fra hunden om at den er livredd for Millan.

Hunden blir verre i hans hender enn den noen gang har vært før. Det er ikke sjelden at hundeeierne blir sjokkert over den voldsomme aggressjonen som Millan provoserer den til å vise. Når hunden er utmattet (aka ”kurert”) anbefaler han familien og barna deres å gjøre det samme. Etter slik ”trening” kan hunden bli langt verre og barn kan bli alvorlig skadet.

Roger Sollien skriver: Han har også ca 30 såkalte tidligere problemhunder som bor sammen og lever fredfullt i harmoni som en flokk. Dette er neppe basert på vold, undertrykkelse, smertepåføring osv.
Det er en hundeflokk. Ikke en konsentrasjonsleier.

Jeg er helt enig. Hunder bruker ikke vold, undertrykkelse og smertepåføring for å leve sammen harmonisk. Argumentene om at ”slik gjør hunder mot hverandre” som jeg ofte hører om metodene kvelning, strøm, nakketak, spark og pigg faller på sin egen urimelighet. Hunder trenger ikke folk for å leve fredfullt. Det klarer disse fantastisk fleksible dyrene helt på egenhånd.

Roger Sollien skriver: I tillegg vil jeg også si at Cesar også utrykket veldig klart at verken strøm eller pigghalsbånd skal brukes om det ikke er i samråd med profesjonelle! Så jeg vil si han gjør alt riktig. Vi må også ta høyde for at programmet var i hovedmål basert på usa via national geographic channel. Der lovene er annerledes. Så alt han gjør er innenfor lovverket.

Hyggelig av ham å henvise til oss profesjonelle og takk for at du tok kontakt. I samråd meg meg og resten av de som driver profesjonelt med atferdsproblemer og alvorlig aggresjon vil vi anbefale at ubehag ikke brukes. USA har svært mangelfulle og til tider fraværende dyrevelferdslover. Selv politiet mishandler hunder etter råd fra sine trenere. Ta en titt her:Folk har blitt dømt for mindre ting enn å kvele hunder til de nesten besvimer. I Norge har vi kommet lenger. Ingen grunn for å forherlige eller forsvare en slik kultur.

Roger Sollien skriver: Grunnen til at han er så populær og at dette sprer seg over landegrenser er jo at det fungerer. Selv der andre profesjonelle hundetrenere har gitt opp lykkes han.
Dog tror jeg det er lite sjangs for at noen her til lands går og kjøper et strømbånd og zapper hundene sine i hytt og pine. Tror neppe det blir noe fenomen. De fleste har tatt med seg det som er lov og bruke her til lands som meg.
Et kjapt lite nykk i båndet og en skarp Tssssst! lyd når adferden ikke er ønsket. Og et lite tap på bakparten med beinet om du ikke får oppmerksomheten med en gang.

Jeg skulle ønske at du hadde rett. Men vi som jobber med dette, vet at strømhalsbånd o.l brukes i stor grad på hunder med atferdsproblemer, med det resultat at hunden blir verre. Problemet er voksende etter at Hundehviskeren startet å sende. Jeg fikk tre telefoner bare siste uken hvor folk lurte på hvordan de skulle bruke strømhalsbånd. Hvis strømhalsbånd ikke solgte i dyrebutikkene, hadde de tatt det ut av sortimentet. Strømhalsbånd er fremdeles lov å selge, men ikke lov å bruke. Folk flest har ikke fått dette med seg.

Angående at du sier at Millan har suksess og får resultater, kan jeg opplyse om at utdannede hundetrenerne som arbeider i hans område er fortvilet. De får flere kunder enn før; flere enn de kan håndtere, etter at hunder har blitt kvalt, sparket og ydmyket under hans veiledning.

Dette er TV. Og folk har lett for å tro at dette er klippet i riktig rekkefølge, at musikken ikke lurer dem og at når hunden blir passiv av frykt eller utmattet så er det et bra resultat. Men vi som jobber med dette, gjenkjenner at tiltakene ikke har den ønskede effekten. Derfor informerer vi om at dette er farlig og skadelig. Skulle jeg være likegyldig til dette når jeg har denne kunnskapen og erfaringen?

Jeg regner med at siden du er så engasjert i å beholde Millans treningsmetoder, så kjenner du til rettssaken rundt at en hund ble svært alvorlig skadet av kvelning med renneløkke på hans treningssenter? Hunden blødde fra munn og nese og måtte legges i oksygentelt. Den kastet etter pusten, eierne fikk 25.000 dollar i veterinærregninger og det var før hunden måtte opereres for indre skader i halsregionen. Millan betalte seg ut av rettssaken og lukket den for videre innsyn. Dette er en mulighet rikfolk har i USA.

Til slutt:


La oss ta ett tankeeksperiment til hvor vi tar utgangspunkt i at du hadde rett i at Millan fikk gode resulater. Tenk deg at du hadde rett i at det var effektivt å kvele, bruke pigghalsbånd og sparke hunder. Deretter: Les lovteksten en gang til. Fant du noen åpning for at hvis en metode var effektiv kunne du bruke den hvis den ellers var i strid med dyrevelferdsloven? Ikke det? Nettopp.

Tenk over dette: Det finnes mange effektive og enkle måter å drepe dyr på. Avlivingsmetoder er likevel regulert fordi dyrevelferden er truet ved å f.eks kvele eller drukne dyr til døde. Fagpersonell eller andre med ansvar for dyr kan ikke velge fritt mellom metoder; veterinærer kan ikke velge å amputere hundens fot dersom den skader en tå, hvis tåen kan fikses på en annen måte. Vi må og skal stilles til ansvar for våre valg.

Å argumentere med at et tiltak virker er altså ikke relevant, uansett om det var sant eller ikke. Vi er alle forpliktet til å ha kompetanse og å velge den metoden er best for hundens velferd og helse på kort og lang sikt.

38 kommentarer:

 1. Kjempebra skrevet!

  SvarSlett
 2. Det du kaller et spark er og blir det jeg kaller et rask lite tapp på bakparten for å få hundens oppmerksomhet. Det er ikke som cesar sparker den så den triller bortover.
  For å gjøre et lite eksperiment her. Still deg opp mot veggen og spark 3-4 cm ut til siden. Se hvor mye kraft du får opp. Spesielt når du treffer med siden av foten. Det er absolutt ikke mye. Og ikke noe værre en når jeg feks klapper hunden min på siden når kosen avsluttes.

  Her er allerede hunden såpass opphisset som vi ser i klippet. Øynene begynner og fokusere. Hodet senkes. Hunden gjør seg klar til kamp.Det Cesar faktisk lykkes i å gjøre er å få hunden til å angripe han selv isteden for hund nr 2.

  Dette utvikler seg nå til en kamp. Denne hunden vil ta Cesar. Den vil bite han! Ingen tvil om det!
  Om hunden evt vil drepe han har jeg ikke kunnskap nok til å uttale meg om.
  Men når hunden først har begynt og angripe et menneske så har man selv i norge rett til å drepe hunden om man finner det nødvendig for å stoppe angrepet.
  Faktisk om den så mye som jager vilt eller kuer eller sauer så kan bonden ta og skyte den med loven i hånd.
  Hadde en hund angrepet meg så ville jeg nok prøvd og fått den til å stoppe fortest mulig jeg og. Dette er en relativt stor hund han har med å gjøre. Du ser Cesar streves med å få kontroll. Det er helt klart at ting er ute av kontroll.
  Vil du si denne hunden er redd for Cesar? Neppe. Han får først etter en god stund enten man skal kalle det kveling eller innsnevring av årer osv. Kan kalle det hva man vil men her handler det kun om å få kontroll over situasjonen. Det faktumet at hunden faktisk kan reise seg 10 sekunder etterpå tyder ikke på noen alvorlig skader. Men som du ser hunden har stoppet angrepet på Cesar men det er helt klart at man må jobbe mer med passering av andre hunder der for det der var ikke et ønsket resultat men situasjonen kokte rett og slett over.

  Kan du som profesjonell hundetrener si at ALDRI har vært i en situasjon du mistet kontroll over? Om hunden angrep deg skulle du da prøvd med en godbit og godpratet? Tror jeg neppe du vil hatt tid til for å si det sånn.

  SvarSlett
 3. Så igjen tilbake til hunden som jager dekk. Vi har en plikt ifølge loven til å se til at hunden ikke utsettes for unødig fare.

  Her er scenarioet sånn som jeg ser det.

  1. Hunden skal stoppe og jage dette dekket umiddelbart da det er en farlig adferd.
  2. Den må ikke bli redd for den traktoren/treskern hva nå en det er. Da den bor på en gård ville ikke det vært særlig heldig da den ville vært stort sett konstant redd i innhøstningsperioden.
  3. Korreksjonen må kunne utføres mens eier sitter i traktor saken sin.

  Åssen vil du angripe dette uten strøm? Dette er jeg meget interessert i å høre om. Ja hunden blir påført ubehag men ubehaget med å bli knust under dekket til en traktor tror jeg er betraktlig værre.

  Så til rettsaken. Denne fulgte jeg med stor interesse.
  Legg merke til at her er det en av hans ansatte som har satt en hund på en tredemølle med kvele lenke og tydeligvis uten oppsyn. Noe jeg aldri har sett cesar anbefale!
  Han er som regel med å jogger med hundene eller står rett ved siden av.
  Men om en hund snubler på en sånn greie, med kvele halsbånd, og ingen ved siden av som passer på sier resultatet seg selv. Men jeg vil igjen påpeke. Cesar var ikke til stede!
  Hunden snublet antakeligvis eller datt på en eller annen måte. Da ville den få skrapemerker og såklart bli kveld med hele kroppsvekten sin. Og nå vet jeg ikke helt vekten på en labrador men den veier jo litt og mere en nok til å kvele seg selv.
  Men igjen er ikke Cesar som gjorde dette. Det sier tilogmed artikkelen klart.
  På den daværende tiden var cesar i en annen stat og spilte inn en annen episode av hundehviskeren.

  Så til lovteksten.
  Den sier vi har en plikt til å påse at hunder ikke blir utsatt for fare. Mener du at det og løpe og jage et traktordekk i bevegelse ikke er å utsette hunden for fare?

  Det og angripe en annen hund? Det kan føre til alvorlig skader på begge hunder.

  Om den jager feks vilt eller buskap kan bonden skyte hunden.
  Er ikke det og da utsette den for fare?

  Tror vi er stort sett enige der.
  Derfor vil jeg sette fokusen over på straffelovens paragraf 48.
  Nødverge. Når en hund overfaller deg og biter har du uten unntak rett til å ta livet av denne hunden.
  Du har rett til å bruke ellers ulovelig metoder for å få bukt med problemet. Hadde en hund hoppet opp på meg og bitt meg så selfølgelig ville jeg reagert. Nå er det lite hensiktsmessig og prøve og løpe fra en hund så mitt eneste våpen ville være og forsvare meg... Derav du ser hvor jeg går hen. Det finnes lover som opphever andre lover.

  Og til slutt vil jeg si at om noen følger rådene til cesar til punkt og prikke så sies det først på hver show.

  IKKE PRØV DISSE TEKNIKKENE SELV, TA KONTAKT MED EN PROFESJONELL.
  Så hadde de fulgt alle rådene hans hadde de gjort det.

  Vises en episode av cops hver kveld også. Men ser ikke at mening mann i gata løper rundt og leker politi vel?

  SvarSlett
 4. Det er tydelig hvor hundefagkompetansen finnes her... Takk til Randi Helene for et solid og gjennomtenkt innlegg. Det setter på plass problematikken rundt TV-underholderen og sjarlatanen Millan.

  SvarSlett
 5. Takk til Randi Helene for at du fortsetter å svare på innlegg, vi som trener hunder ser vel ofte både jaging av traktor og biler uten at det er nødvendig med hverken strøm eller avlivning for å stoppe- og endre atferden?
  Hilsen Linn

  SvarSlett
 6. Tusen takk Randi. Jeg la ut en kobling på facebook om risikoen for nakkeskade på grunn av halsbånd. Dette førte til en debatt om
  Cesar Milan og hans spesialhalsbånd, som du tilogmed får kjøpt her i landet, samt hans metoder for å trene hund. Det er så trist at de som har så sterke meninger om dette ikke skaffer seg saklig informasjon. Det som viser at disse metodene ikke virker, men heller virker mot sin hensikt og øker hundens atferdsproblem. Med vennlig hilsen Sissel Johansen

  SvarSlett
 7. Hei Randi! Takker for flott og saklig argumentering. Det er herlig å lese en slik seriøs kommentering som viser høy profesjonalitet og kompetanse på hundetrening. Har sett noen av Cesars programmer og har reagert på at han aldri roser hunden, når den tilsynelatende følger hans kommandoer. Syns også det er trist å se kritikken eieren får. Alle vet jo at positiv respons øker resultatene for den adferden vi ønsker hos hunden. Vennlig hundehilsen fra Eva Frantzen

  SvarSlett
 8. Ser det ble gitt et eksempel på nødverge i kommentarfeltet her, som ikke er rett.
  At man uten unntak har rett til å ta livet av en hund som du mener angriper deg har ikke hjemmel i lov.
  Nødverge skal gjennomføres på en slik måte at faren for skader (på begge) minimaliseres og forsvaret må stå til angrepet.
  Er du i en posisjon at man kan ta livet av en hund, var du også i en posisjon hvor du kunne anholde den og dermed gjør du deg selv erstatningsansvarlig ovenfor eier gjennom å ha handlet med culpa hvis du tar livet av den.
  Med det var en digresjon.
  At Milan klart og tydelig både utløser angrepet og løser situasjonen meget inkompetent fremstår som tydelig. Vil mene dette vil klassifisere som dyreplageri i Norsk rett og det uten rimelig tvil.
  Stå på Tillung! Vi trenger tydeligvis flere som deg!

  SvarSlett
 9. Har du sett den nye hundeloven mr jurist?
  En hund som biter per idag blir uten unntak avlivet! Enten det er på stedet eller i ettertid av politiet. Les opp på den nye hundeloven så ser du hvor strengt det er blitt. Tilogmed en Grand danois som tilfeldigvis veltet et småbarn holdt på og bli avlivet det var ikke engang et bitt men han veltet barnet.
  Du er tydeligvis ikke oppdatert på hundeloven i det hele tatt

  SvarSlett
 10. til Mr Sollien, Odin ble selvfølgelig frikjent, han ble i første omgang anmeldt for å ha bitt et barn av en politijurist. I følge den"nye" hundeloven er det ikke en selvfølge at en hund som virkelig har bitt skal avlives. Ang traktoren, må du absolutt bruke "korreksjon" som du sier for å stoppe atferden og hindre hunden i å bli skadet? Selv 6 åringen min løste det enkelt med alle kriteriene uten å bruke straff..Men la oss holde oss saklige og bruke faglige argumenter,som Randi Helene.

  SvarSlett
 11. Hmm - vanskelig å be om faglige argumenter, når det Millan driver med fullstendig mangler fundament i hundefaglig forskning...

  SvarSlett
 12. Roger Sollien; du er voldsomt bombastisk i dine utalelser, noe som er greit hvis man om ikke annet har rett!
  Er særdeles godt bevandret i lovverket og for å gjenta meg selv; du tar feil.
  Lovene fungerer i symbiose, du kan ikke ta en lov og skille den fra de andre. Men det er også en av grunnene til at man går på skole i fem år, det er ikke bare å sitte å slå opp i en bok.

  SvarSlett
 13. Mange gode argumenter, men er det ikke sånn at lovene i USA er veldig forskjellige fra de i norge?
  Og hadde en hundetrener i Norge dratt rundt og hjulpet folk med adferds-problematiske hunder hadde vi ikke trengt å se på hundeviskeren med Cesar Millan, for da hadde de garantert fått et eget tv program som hadde gjort at vi kunne sett en profesjonell bruke de "rette" metodene som vi kunne lært av og de som ikke får det til selv kunne fått den hjelpen de trenger uten å måtte jobbe overtid i en måned for å få tår til å bedre hundens adferd. Har selv en hund som er agressiv mot voksne folk i kjeledress, som jeg ikke har råd til å få kurert, så må gå på de mest øde stedene for og unngå slike situasjoner, er ganske trist med tanke på at det er verdens flotteste hund, men blir hun ikke kurert blir hun avlivet, da hun har blitt flyttet så mye rundt.

  SvarSlett
 14. Vanvittig bra skrevet! Skal huske på dette neste gang "vanlig mann i gaten" skal diskutere CM med meg!

  SvarSlett
 15. Jag beundrar dig Randi Helene för att du orkar diskutera med folk som inte vet vad de pratar om!

  SvarSlett
 16. Heldigvis finnes det i Norge mange kompetente, erfarne og dyktige hundetrenere, etologer og atferdskonsulenter. Noen treffer man på deres hjemsted, andre reiser endel rundt i landet.Dersverre kan de ikke som vanelige folk ikke jobbe gratis, en seriøs og langvarig utdannelse og et vanlig liv i Norge krever at man har inntekt...Lykke til med behandling av problematferd, og igjen tusen takk til Randi Helene for en seriøs måte å møte hundeeiere og Cmtilhengere på.

  SvarSlett
 17. Roger Sollien, jeg oppfatter det sånn at du mener du innehar endel kompetanse på å oppdra hund og jobbe med utfordrende atferd. Jobber du med dette? Hvilken hundeskole/hvor i landet jobber du?
  Jeg ønsker å forsikre meg mot at jeg aldri, aldri deltar på ett av dine kurs....

  Randi Helene, veldig bra innlegg du har skrevet!

  SvarSlett
 18. godt skrevet! mye bra her

  SvarSlett
 19. vil bare si en ting litt utenom tema!!!hvis du tror dyrevelferden her i Norge er så enormt bra,tror jeg du bør ta en titt på alle tilfeller av dyremishandling som går alle hus forbi.vi bor i et land hvor du kan gjøre stort sett hva du vil med et dyr uten å bli straffet HARDT for det.det er liten eller ingen form for håndheving av lovene som skal beskytte dyrene våre.uten håndheving er dyrevelferdsloven NULL verdt!!

  SvarSlett
 20. Takk for flotte innlegg Randi. Jeg beundrer både dem, og din vilje til å forsøke å få folk til å forstå,på tross av stahet og uvitenhet.

  SvarSlett
 21. Hej!
  Vilken fin blogg och vilket bra och viktigt inlägg i debatten om inlärningsteori och hur vi bäst kan relatera till våra fyrbenta vänner. Jag kan glädja dig Randi och er andra med att American Veterinary Society of Animal Behavior helt följer din linje och har utverkat riktlinjer för hur inlärning ska ske och vilka metoder som anses lämpliga för hund och djur i allmänbet. Man kan ju undra vad bakgrunden till det är....
  artikeln finns på denna adress:
  http://www.avsabonline.org/avsabonline/images/stories/Position_Statements/dominance%20statement.pdf
  Det finns också en mycket intressant artikel om Cesar Milans motsats: Ian Dunbar, som är etolog tillika hundtränare på denna adress:
  http://dogtime.com/cesar-millan-and-ian-dunbar.html.

  Jag arbetar själv med hästar, men principen verkar helt densamma och etologisk kunskap och insikt behöver ligga till grund för ett säkert, roligt och utvecklande samarbete oavsett om vi talar häst eller hund. Jag undrar vad den som här kommenterade om att en hund som väger 60 kg måste tas i med hårdhanskarna gör för att tygla en häst på 600 kg??????? Då gäller det verkligen att få hästen att vilja samarbeta, och inte stressa upp den så att den blir livsfarlig... Just för att de är stora, blir vikten än större att vi finner ett gott samarbete.

  HÄlsningar
  Helena NOrrby
  http://busenkelt.wordpress.com

  SvarSlett
 22. Kjempe flott Randi Helene! Du er fantastisk flink! Jeg beundrer deg og din kunnskap!

  Stå på!!! Du gjør en forskjell!

  SvarSlett
 23. Seriøst Randi.. du er sikkert flink, men du har ikke peiling på hva Cesar driver med.
  Du snakker om trening... men han TRENER IKKE hunder! Han REHABILITERER hunder, hunder som slike hundetrenere som deg har gitt opp.
  Det er helt latterlig å sitte å lese innleggene dine, fordi du bare antar hva Cesar gjør og ikke gjør.
  Og at Cesar ikke lærer noe av andre som jobber med hund er bullshit!

  Bruk tiden på faktisk dyremishandling.. herregud, jeg blir sliten av snobbete hundetrenere som tror de kan alt.

  SvarSlett
 24. Kjempe bra at noen faktisk setter et kritisk blikk på Cesar Milan sine metoder. Synes egentig det er litt merkelig at mange sier at du ikke har noen som helst anelse av hva Cesar driver med, og at du bare antar hva han gjør, mens de da liksom vet det så mye bedre hva han gjør. Hvordan vet de det tro? Har de reist over tilstatene, fotfulgt Cesar over en periode for å se hva han gjør, for så å ta en utdannelse som hundetrener ol sån at de har de rette kunskapene? Jeg tviler sterkt! Det er nok tv som har (sorry uttrykket, nå blir nok flere sinte på meg men) nærmest hjernevasket dem. Folk glemmer at det DET VARER KUN 30 MINUTTER OG ER PÅ TV!!! Trenger ikke ha doktorgrad for å skjønne at det ikke tar 30 minutter å bli kvitt et problem hos en hund, eller rehabilitere den. Hele programmet er klipt sån at det skal se så rosenrødt og fint og flott ut!

  Det skulle vært flere som Randi Helene som faktisk sto opp mot tv "heltene" og opplyser folk om fakta!
  Jeg har selv opplevd at noen skulle hjulpet meg med hunden min "a-la Cesar" og som bare har resultert i at adferden har blitt værre. Nå er vi super kritiske på hvem vi lar komme i nærheten av hunden vår, fordi vi ikke vil ha noe forværring av de små problemene hun allerede har.

  Stå på Randi Helene! Forhåpentlig hvis vil flere "ta til fornuften" takket være deg!

  SvarSlett
 25. Etter litt frem og tilbake fant jeg artikkelen på canis.no
  Denne typen svartmaling og usannheter kan folk spare seg for.
  At du personlig skribler ned noen meninger på din egen blogg får være greit, men at du publiserer artikler og går ut i media med sånne ting er for meg helt uforståelig.

  Synes det er litt komisk dette med "spark" du nevner. Et spark er et spark? NEI, det er det da ikke. Jeg har selv valgt å bruke den metoden da jeg har en veldig liten hund. Med å dytte såvidt borti bakparten hans vil korrigeringen komme mye fortere, og hunden forstår med en gang hva som skjer.
  Hvis du setter deg litt tilbake og tenker deg om, må du vel forstå at dette er litt i overkant?
  Det samme gjelder denne påståtte kvelningen som fører til at hunden blir apatisk og lider av luftmangel. Hvor kommer dette fra? Skummer fra munnen? Er dette et forsøk på å komme i rampelyset?

  Når det gjelder bruk av strømhalsbånd og lignende er jeg ikke enig i Millans metode. MEN dersom alt annet er utprøvd og dette er, etter hans bedømmelse, den siste utvei ser jeg ikke noe i veien for å prøve dette.

  Du og andre nevner også noe om at alt det sinnsyke denne mannen gjør mot hundene er klippet bort.
  Hva om mange andre metoder, gjerne mer humane metoder om du vil kalle det, er blitt utprøvd bak kamera, og feilet?

  Det er nok mange av millans metoder som kan settes spørsmålstegn til, men kom nå for all del med noe fakta som faktisk har litt hold i seg, istedet for å publisere usannheter.

  SvarSlett
 26. I Norge også var det en som etterlyste hunder med diverse problemer, som vedkommende skulle løse. De valgte selvfølgelig å presentere hunder, som de klarte å trene.
  Sånn er det helt sikkert med CM. Jeg også kan bli positivt overrasket når jeg ser CM trener en hund som er veldig redd, endre seg til en mindre redd hund. Når det gjelder hans treningsmetoder, så blir de adoptert av høyst oppegående hundefolk... Jeg blir faktisk skremt!!

  Fortsett med det gode arbeid med å dokumentere og diskutere!! Dere har kvalitet i deres kunnskap og objektivitet. Veldig bra!!

  SvarSlett
 27. FLOTT skrevet!

  Jeg har tidligere referert til dine artikler når jeg skal forklare bredden av i problematikken rundt Cecars metoder, og denne var kronen på verket.

  Det er slitsomt og tungt å forsøke å nå fram, når tilhengere av denne hunde-nazien gjerne er av det slaget som tviholder på hans argumentasjoner.

  Fortsett med den gode jobben du gjør!
  Ja til glade, trygge hunder!

  SvarSlett
 28. Jeez. Får det til å høres ut som han mishandler dyra jo. Det har hvertfall aldri jeg sett. Jeg syns det virker som han er ganske glad i dyr.

  SvarSlett
 29. For tretten år siden leste jeg alt jeg kom over av hundebøker, bla av Järverud og Geir Nordenstam, som jo i all hovedsak har samme grunntanke som Millan, at hunder er underdanige vesener som bare er lykkelig om de kan underkaste seg en riktig alfahann (!) som leder "flokken". Forbildet var "ulveflokken", som jo bare er sludder ettersom hunder ikke er ulver, og stort sett opptrer som gjenger eller bander uten noen særlig imponerende struktur. Dette er jo feil. Hunden er et superegoistisk vesen som ikke gjør som du vil for å please deg, men fordi det er slik den "lurer" deg til å gi den oppmerksomhet, godbiter, klapp, kos og skryt.

  Nordenstam skriver i "Full kontroll" at man ikke skal klappe og kose med hunden sin umotivert, heller knurre til den når man går forbi sin sovende venn, ettersom dette i hans øyne er en underdaning hendelse som gjør hunden til en utfordrer til "tronen". Med moderne etologisk forskning vet vi heldigvis bedre, og det å bøye seg ned og gi sin sovende hund en liten oppmerksomhet faktisk medvirker til å stimulere nettopp denne adferden, og vi får en hund som tar det med ro og slapper av inne, og dermed blir langt lettere å ha i hus.

  Det er med fryd jeg nå gjør enorme fremskritt hver dag med min valp vha positiv forsterkning og ingen (vel, i hvertfall så godt jeg klarer) ubehagspåførende metoder. Hvis alle hundeeiere hadde giddet å sette seg bare bitte litt inn i denne grunnleggende kompetansen, hadde slike som Millan fort blitt arbeidsledige.

  Fortsatt gjelder regelen om at "det finnes ikke dårlige hunder, bare dårlige hundeeiere".

  Takk til Randi Helene og alle som engasjerer seg og deler av sin kunnskap.

  Hilsen Bjarne og Bob.

  SvarSlett
 30. http://news.nationalgeographic.com/news/2006/07/060731-dog-whisperer.html

  hadde váért kjekt om dere hadde giddet á ta dere tid til á lese dette.. Der kommmer det frem anngáende hunden som ble skadet pá hannes rehab center..

  SvarSlett
 31. Cæsar hjelper mange mennesker, og ikke minst hunder hver dag og har gjort det i mange år. Det som fungerer for noen gjør ikke det for andre. Og si at hunder ikke bruker vold iblant seg er helt hysteriskt.
  Du har aldri sett dominante hunder? Nervøse hunder? De har jo personligheter, lik som mennesker. Cæsar sparker ikke slik du fremstiller det med strak fot og slag fra hoftekammen. Det er uskyldige hælklakk, og de gjør ikke hunden mer vondt enn om du stryker i den. Det er en uventet bevegelse på en uventet plass.
  Cæsar bruker belønning for positiv adferd som alle andre hundetrenere. Men han går mer fysisk til verks enn de fleste andre. Men har vi noen gang virkelig sett han Skade en hund? På ordentlig? Dessuten sier ikke cæsar primært at eiere må være mer dominant, men rolig og bestemt.

  Hundeoppdragelse og hundehold er likt som for barn. Ingen måte passer for alle.

  SvarSlett
 32. Leser innlegget ditt Randi. Ser at du ikke liker metodene til Cesar, og nevner noen eksempler og sier at dette og dette ville ikke du gjort. MEN hvorfor forteller du ikke ivrige lesere hva DU ville gjort? Finner ingenting om det.
  Nytter ikke å lese om alt det du mener er feil uten å få noe annet fasitsvar fra deg.

  SvarSlett
 33. Den siste kritikken fra "anonym" er i beste fall fra en uambisiøs dyreier, som ikke er i stand til å finne kunnskap. I verste fall reflekterer det skremmende holdninger fra en som har funnet frem til kunnskapen, men ikke vil ha den.

  Bloggen inneholder mye informasjon om atferd, trening og dyrevelferd. Faktisk er det hovedtema for bloggen. Det finnes også en rekke artikler av andre og meg. Se f.eks på sidene jeg linker til - begynn med www.fjellanger.net. Der er det enkle innføringer i f.eks hvordan man kan trene hund. Bøker om trening av hund uten ubehag finnes på rad og rekke på biblioteket og i bokhandler. Videoer på YouTube. Det mangler ikke på tilgang på informasjon.

  Hver enkelt av oss har en plikt til å ha kompetanse på det man driver med, jmf dyrevelferdsloven. Ikke bare vi som engasjerer oss og deler fagstoff og meninger, men også hver enkelt dyreeier. Dersom man ikke vet hvordan man skal løse et problem uten å påføre hunden ubehag har man en plikt til å oppsøke hjelp og kunnskap.

  Jeg anbefaler anonym å starte med å finne frem til et godt og praktisk kurs i trening av hund uten ubehag. Deretter kan det være lurt å lese artikler og bøker og se videoer for å få inspirasjon i praksisen med egen hund. Oppsøk også miljøer og klubber med kompetanse på dette. At man er pliktig til å skaffe seg denne kunnskapen er en ting, en annen og mer positiv ting er at hund og eier vil få det bedre sammen og i hverdagen. Lykke til!

  SvarSlett
 34. Anonym igjen. (Siste innlegget)
  Jeg er ute for å finne den beste metoden for dyret, derfor jeg lurte på om du hadde noen "motargumenter" "motmetoder" Slik at vi kunne få et innblikk hva du ville gjort annerledes enn CM. Slik at vi slipper å bruke hans metoder.
  Hadde satt pris på om du kunne postet et innlegg med det du ville gjort?
  Ser veldig mange diskusjoner på det han gjør er feil, men uansett hvor mye jeg leter så finner jeg ikke svar på hvordan du skal gjøre motsatt.
  Så jeg sier det igjen, hadde satt pris på om du kunne kommet med fasiten, eller hvertfall noen råd? :)

  SvarSlett
 35. Så flott at du er ute etter å finne den beste metoden for ditt dyr. Det virket ikke slik i din kommentar. At jeg kunne ta så feil.

  Som nevnt finner du en rekke tips til å trene inn enkle ting på fjellanger.net. Se f.eks her: http://fjellanger.net/index.php?option=com_content&view=category&id=47&Itemid=128&lang=nb

  Enkle triks og øvelser er det beste stedet å begynne for hundeeiere som har lite erfaring med å trene uten ubehag.

  Når det gjelder trening ved aggresjon og frykt er det urealistisk å tenke seg at det et "fasitsvar" kan oppsummeres i et kommentarfelt eller i en bloggpost. Dette er et sammensatt og komplekst problem som krever en stor "verktøykasse". På TV liker ofte de å fremstille det enkelt og likefrem. Noen klarer ikke å skille TV fra virkelighet og lever i en villfarelse av at alvorlige emosjonelle problemer kan løses kjapt og enkelt.

  Dersom din hund har disse problemene bør du oppsøke en atferdskonsulent som har erfaring og kompetanse fra etologi, læringsteori, veiledning, nevropsykologi, dyrevelferd og kliniske caser. Det bør være en person som behersker å kommunisere med din veterinær. Du bør forvente historikken gås nøye gjennom og at du får en oversikt over prognosene og hva som spiller inn på dem (arvelighet, helseproblemer, livssituasjon, tidligere erfaringer, sosialisering etc).

  Når man blir enige om det realistiske målet for hund og eier vil du av en slik konsulent få et sett av protokoller (treningsprogram) som helt konkret forteller deg hvordan du skal gå frem for å trene. Du vil også få opplæring i timing av belønning, ignorering etc. Du kan f.eks finne slike konkrete protokoller i Karen Overalls bok Clinical Behavioral Medicine... En protokoll kan se slik ut: http://dogscouts.org/Protocol_for_relaxation.html

  Der står det helt nøyaktig hvordan du skal gjennomføre treningen.

  Ta ellers en titt på filmene til Sophia Yin. Du vil der se en rekke eksempler på trening av aggressive hunder uten bruk av ubehag. http://www.youtube.com/user/SuperBark1

  Hvis du virkelig vil lære teknikker til omgang med også ukjente hunder kan du kjøpe denne boken/DVDen: http://www.amazon.com/Stress-Handling-Restraint-Behavior-Modification/dp/0964151847

  Kildene over er no-nonsense og rett på sak. Ingen bortforklaringer med ulveflokker, hierarki, lederskap og andre diffuse ting. Du vil garantert finne det du lurer på og en oversikt over teknikkene jeg har i verktøykassen i ressursene over :)

  SvarSlett
 36. Randi:
  Litt dårlig til å formulere meg kanskje, siden du ikke forstod det :P

  Takk skal du ha :) Skal prøve å lese meg opp på dette! Vil være godt forberedt til min neste hund, og forbedre den jeg allerede har.

  Fikk hunden da jeg var ganske ung og uerfaren, men han har blitt overraskende snill :)
  Har bare ett problem med han, ser også at det er ganske mange andre som har dette problemet. Lurte på om du kunne svare meg kjapt på dette :)

  Han har ikke blitt nok sosialisert med andre hunder, det var vel første feil. Jeg prøver nå å rette opp i denne feilen, ved å la han møte andre hunder på tur. Velger steder der det er mye hund, slik at han kan se at de ikke er så skumle som han tror de er :P
  Jeg har også en del venner med hund, så jeg har han med på tur med deres hunder. Jeg går fremst med han, mens de andre går litt lengre bak. Lar de bare gå tur sammen, uten kontakt. Er dette feil?

  Han knurrer mot dem, jeg får han til å fokusere på meg, og da skryter jeg og stryker/klapper han over snutepartiet. Da klarer han faktisk å roe seg ned :)

  Problemet hans er at han er så voldsom rett på sak. Ser han en annen hund, kan han finne på å springe rett mot dem og "angripe". Han har aldri bitt eller skadet en annen hund, men det ser jo så voldsomt ut, nå han som er så stor springer over en liten..

  SvarSlett
 37. Hei! Det er vanskelig å svare på om det er rett eller feil her - det avhenger selvfølgelig av hvordan man gjør det og hvordan de andre hundene er. Å svare her hvordan du bør løse denne saken ville være uprofft :) Men siden hunden din ikke er sosialisert godt på andre hunder og i tillegg ikke skaper varige, tette relasjoner kan man i det minste slå fra seg at dette er et dominansproblem.

  For generell kunnskap om disse tingene finnes det en del litteratur:
  F.eks Help for your shy dog.

  Du kan ellers lese litt her: http://www.fjellanger.net/index.php?option=com_content&view=article&catid=47%3Agenerelt-temastoff&id=84%3Aaggresjon-mot-hunder-av-samme-kjonn&Itemid=128&lang=nb

  Til slutt vil jeg be deg kontakte noen som har erfaring og kompetanse på utagering og få spesifikk hjelp :) Send meg en mail dersom du trenger et navn! Lykke til!!

  SvarSlett
 38. Takk! :)
  Har lest meg litt opp på Turid Rugaas sine råd.
  Ser hun svarte på et spørsmål om en hund med samme problem. Fikk en liten pekepinn på at det jeg gjør det rett :)!
  Han er allerede blitt ganske mye roligere med andre hunder! :)

  Skal lese dine linker også! Takk for hjelpen :)

  SvarSlett