onsdag 3. juni 2009

Hunder - nå også dominante mot laserpenner...Kan vi vennligst spares for mer kvasi-etologi?

En del hundetrenere (og eiere, naboer og familiemedlemmer) synes å være besatt av dominanstanken og bruker den som en universalforklaring på alt hunder gjør rundt mennesker. 

"Han tisser på seg når han er alene hjemme fordi han ikke vet at det er du som er sjefen", "Han trekker seg unna fremmede fordi du ikke fremstår som en leder", "Han jager halen sin fordi han er dominant".

Ikke noe av dette finnes det grunnlag for å påstå innen etologi eller atferdsanalyse. Det er hjemmesnekret etologi.

Men at det går an å trekke det så langt (som i dette videoklippet) å forklare at en hund jager etter laserpennlys med at "med dette lyset ble hunden dominant"? Kjære vene... Hvis ikke dette er mangel på kunnskap, så er det i alle fall mangel på fantasi?Bare for å oppklare hva dominans i dyreverdenen egentlig er:

Dominans er stabile relasjoner mellom individer oppnådd gjennom tvang, aggresjon og underkastelse for å avgjøre hvem som har prioritert tilgang til ressurser (terriorie, mat, liggeplass, seksuelle partnere).

Et dominansforhold er ikke etablert før ett dyr gjennomgående trekker seg for det andre i situasjonene som gjelder ressursene. Hovedsakelig gjelder denne prioriteringen kun når det mer dominante dyret er tilstede. Når katten er borte danser musene på bordet, og man kan ha sex med alle som vil...

7 kommentarer:

 1. Nå har jeg hørt mye rart(fingrene mine ville skrive "myte"..) fra den kanten, men dette tar kaka! Det er det mest fantasifulle jeg har hørt! Eller kanskje det er motsatt, mangel på fantasi og kreativitet som gjør at all atferd har lik årsak?

  SvarSlett
 2. Cesar Millan er en av de få som til stadighet klarer å forudre meg med sine hjemmesnekrede ideer om hvordan hunder bør trenes. Mange ideer har jeg hørt i min levetid, men helst fra mennesker som har eller har hatt en eller flere hunder, og det er helt greit. Når man skal fremstå som seriøs i media, og lage sin eget tv-programserie om trening av hund, bør man i alle tilfeller skaffe seg kunnskap med et faglig godt fundamentert innhold og etiske retningslinjer. Synd at man ennå ikke har klart å stoppe denne programserien. Vi treffer daglig på mennesker som har sett hans tv-serie og bruker hans metoder ukritisk på egne hunder som har tilsvarende problemer, i verste fall brukes metodene på hunder man tror har tilsvarende problemer, men som har helt andre atferdsvansker eller fysiske lidelser.

  Cesar Millan`s tv serie ville neppe kommet på tv skjermene dersom programmet omhandlet behandling av psykisk mistilpassede eller syke mennesker, mennesker med tvangs handlinger eller tvangstanker, og med en slags "hjelp til selvhjelp"-profil.....

  Tenke seg til en tv serie med titteen:
  Menneskehviskeren, en tv serie for deg som sliter.........

  SvarSlett
 3. jeg må bare le av deg.

  SvarSlett
 4. Hva med å se hele episoden, fremfor et 31 sekunders youtube-klipp med en redigert setning fra Millan? Det kan vel ikke sies å være spesielt seriøst å kritisere noen på bakgrunn av en slik kilde?

  Anbefaler at du ser hele episoden, hvis du først skal rette offentlig kritikk.

  SvarSlett
 5. Dominans er et utrykk som kommer av det latinske uttrykket dominari, som betyr å herske eller råde. Det motsatte a dominans er underdanighet. Hundens rangordning er et eksempel på dominans, der alfahannen, som er flokkens leder, er dominant ovenfor de andre medlemmene i flokken, som altså er underdanige.

  Jeg vil tro at det du beskriver som dominans, er noe du har lært av norske profilerte hunde trenere?

  Ordet dominerende er ikke knyttet opp i mot "ressurs". Hunder viser dominanse ved f.eks. å hoppe opp på andre hannhunder, mennesker osv. Dette ikke for å oppnå annet enn underkastelse av den andre hunden.

  Jeg kan nesten ikke tro at dette ikke blir oppfattet av noen som aktivt jobber med adferd.

  SvarSlett
 6. Innen etologi og atferd er dominans knyttet mot en ressurs. Derfor kan man ikke si at en hund er "dominerende" når den hopper opp på noen. Hvis anonym 15 september leser litt om dominans i dyreverdenen vil det kanskje gå opp et lite lys.

  SvarSlett
 7. Dominans handler jo nettopp om ressurser. Dominans finnes for å hindre aggresjon der det finnes en ressurs. Den dominerende hunden har tilgang på en ressurs i en gitt situasjon/miljø.
  Helt utrolig hvor mye så mange "kan" etter å ha sett noen programmer med denne selvutnevnte "Hundehviskeren"...

  SvarSlett