torsdag 28. mai 2009

Hund sparket til døde i Oslo

Aftenposten skriver at en mann i 50årene sparket en voksen setter til døde i Slottsparken i ettermiddag, etter at hans egen hund (som var i bånd) og setteren havnet i slåsskamp. Jeg er spent på hva rettspraksis blir på dette? Hvordan blir det reagert på en så overdreven aggresjon mot en hund? Og hvordan blir det reagert mot eieren av hunden som ikke hadde sikret den tilstrekkelig?


Følgede paragrafer er spesielt relevante i Hundeloven. "Vesentlig skade" skal vurderes på samme måte som mot mennesker - dvs at det ikke gjelder vanlig legemsfornærmelse eller -beskadigelse så vidt jeg kjenner til.

§ 3. Generelt aktsomhetskrav

En hundeholder skal vise aktsomhet for å unngå at hunden volder skade på folk, dyr, eiendom eller ting. Hundeholderen skal sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Blant annet skal hundeholderen søke å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre.

Den som er berørt, kan kreve overfor hundeholderen at en varig tilstand eller varige forhold som ikke gir tilstrekkelig sikkerhet, eller som volder urimelig ulempe, blir rettet.

§ 4. Alminnelige regler om sikring av hund. Vilkår for å la hund være løs

Hunder kan være løse bare når de

a)blir fulgt og kontrollert på aktsom må

§ 14. Inngrep på stedet mot hund som jager eller angriper mv.

Hundeholderen skal sørge for å holde eller kalle hunden tilbake og gjøre det han kan for å avverge urettmessig fare når en hund jager eller angriper mennesker eller dyr.

Et ellers ulovlig inngrep mot en hund er lovlig når noen gjør det for å avverge at hunden urettmessig jager eller angriper mennesker eller dyr, dersom inngrepet ikke går lenger enn nødvendig for å avverge skade, og dessuten ikke går utover det forsvarlige i betraktning av angrepets farlighet og den angrepnes interesse.

d)Enhver kan på stedet avlive en hund som påtreffes i umiddelbar forbindelse med at den har påført en person vesentlig skade, dersom hunden fortsatt utgjør en klar fare. Det samme gjelder hvis hunden har voldt vesentlig skade på tamrein, husdyr, hunder eller hjortevilt, dersom ikke det skadete dyret urettmessig var kommet inn på eiendom som hundeholderen disponerer.

Oppdatering: VG skriver at også de to hundene til gjerningsmannen var løse, og disse hundene hadde lekt sammen. Hunden som ble drept het Rocky og var en ti år gammel gordon setter.

37 kommentarer:

 1. så du mener det er greit å sparke en hund til døde du ??! tenk om ett menneske angriper deg kan du ta å avlive det å eller?!
  dyr er faen men like mye verdt som mennesker..!

  SvarSlett
 2. Ja, hvem hadde ikke villet redd sin egen hund? Jeg ville ha gjort akkurat det samme!

  SvarSlett
 3. hadde en misshandlet min hund, Hadde jeg nok drept personen so gjorde det. enkelt og greit:)
  faktisk uten og nøle ett sekund, da jeg finner livet til mine hunder vert mere en slike folk 8som er skade dyr)

  SvarSlett
 4. Spennende vinkling dette, men en setter i slåskamp? Her er det noe som ikke stemmer. En setter er avlet opp til og ikke kunne bite engang - så hvilken hund hadde så denne mannen... ..Sanynlighvis en like hissig rase som han selv?

  SvarSlett
 5. Til den første som skreiv:
  ..nå er det vel ikke i det hele tatt slik at forfatteren av innlegget forsvarer den sparkende mannen, så her roter du vel litt.

  Ellers; at ditt liv er omtrent like mye verdt som et hundeliv, skal ikke jeg nekte for, men jeg synes altså at du skal begrense slike generaliseringer til å gjelde nettopp deg selv. Personlig, er jeg verdt mer enn alle røytende, siklende, bæsjende, illeluktende firbeinte dyr som finnes. Jeg er spesielt verdt mye mer enn hunder.

  SvarSlett
 6. no 1: 23:01.....enig en setter er ikke en slåsshund....selvfølgelig hvis provosert så reagerer den... men ellers en rolif hund...

  22:00 : er helt enig med deg, har selv to hunder, store også, irsk ulvehund, og hadde noen prvd seg på de og overlevd(selv om de er snille som dagen er lang trur jeg de vil reagere hvis noen er slemme mot de) så hadde nok jeg gjort ferdig jobben de ikke klarte...

  Mitt poeng er at hvorfor er vi verdt mer enn dyr? mine huner betyr sinnsykt mye, de lever kortere, er alltid der for deg....faktisk så stiller de opp mer enn mennesker.......

  dyr har faktisk mer empati og forståelse for oss enn vbi noen gang vil ha for de.......desverre......

  SvarSlett
 7. "Personlig, er jeg verdt mer enn alle røytende, siklende, bæsjende, illeluktende firbeinte dyr som finnes. Jeg er spesielt verdt mye mer enn hunder."

  Du er ikke det ser du. Tro det eller ei!
  At du selv synes det er en ting, men for de aller aller fleste andre folk betyr du mindre en deres hund gjør for dem.
  Å hadde du misshandlet min hund eller gjort den noe galt, hadde jeg virkelig håpet den hadde angrepet deg=) Eller hadde den ikke reagert naturlig å da hadde noe vært galt med den..
  jeg hadde garantert angrepet deg å prøvd å skade deg mest mulig effektiv, enkelt og greit

  SvarSlett
 8. Hadde noen sparket bikkja mi til døde, hadde jeg helt seriøst sparka mannen til døde. Hadde nok ikke tenkt lenger enn det der og da. Hunden min er som er sønn/bror eller kall det hva du vil! Jeg elsker hunden min, å setter han høyere enn noe annent her i verden! Ett øye for ett øye, en tann for en tann:)

  SvarSlett
 9. ok, jeg merker jeg blir redd av å lese disse kommentarene, mener dere virkelig at hundene deres er verdt mer enn andre mennesker?! det er det sykeste jeg har hørt på lenge

  SvarSlett
 10. Tåpelig diskusjon dette her...

  Håper uansett at vi får et DYREVERN og ikke bare MATTILSYN nå.

  Det finnes så mange groteske historier om dyremishandling, og hva mattilsynet har med katt og hund å gjøre, fatter jeg ikke.

  SvarSlett
 11. Til anonym...Så du bærsjer liksom ikke du da? Er bærsing kun forbeholdt de på to bein?Du sikkler sikkert også noen ganger, og lukter gjør du helt sikkert også! Mon tro om ikke alle levende skapninger føler at de har en egenverdi og har like mye rett til å forsvare seg som deg og meg? Du skal være glad du ikke er alene her på jorden, men det hadde du vel egentlig kanskje foretrukket ..så hadde du sluppet disse forfærdelige firbeinte skapningene! -Hilsen en som har en firbeint venn som følger meg trofast i tykt og tynt!

  SvarSlett
 12. Til anonym: Hvis dette er det sykeste du har hørt og du blir redd, vil jeg råde deg til å ikke lese mer nyheter, for det er faktisk verre ting i verden enn å bry seg om det man har kjært, om det er mennesker eller dyr...
  De aller fleste som har hund betrakter denne som et familiemedlem, med dette er det knyttet sterke følelser og bånd, akkurat som med andre familie medlemmer. Så ja, jeg må være syk, fordi for meg er både min familie og min hund mer andre mennesker! Og hadde noen gjort dette mot min familie hadde jeg sett svart reagert kraftig tilbake, famile er familie, om det går på 2 eller 4 bein!! Nuff said...

  SvarSlett
 13. ...har til gode enda å oppleve farlige settere! Ikke møtt en stk opp gjennom livet, er 38 år, og hatt hund stort sett bestandig!Men farlige ustabile tobeinte tullinger derimot, opplever jeg faktisk ganske ofte! Vet jo ikke eksakt hva som har skjedd her, men har mistanke om at hunden ble urettmessig behandlet..

  SvarSlett
 14. til anonym: så du mener at så lenge jeg betrakter noe som familie, enten det er en gjenstand, en ting eller et dyr, så har du forståelse for at jeg dreper deg hvis du "dreper" det?
  jeg forstår selvfølgelig at man reagerer sterkt når noe så kjært som en hund kan være blir skadet, spesielt hvis en annen person skader den med vilje, men å se at folk helt og holdent likestiller et DYR med et menneske, så blir jeg like redd som når jeg ser gudstjeneste fra en eller annen syk religiøs sekt i usa

  SvarSlett
 15. Hadde han sparket hunden min. Skulle jeg ha slått fyren til blods, gitt meg selv 1-2min med han gjøre han lam, døv og blind på en veldig brutal måte. (stort smil på munnen under akten) Reist i buret. Komt ut igjen, og gitt han ukelige dytt mannen ut av rullestol programmet ;) dyr for meg er ikke mer verdt mer enn et menneske, men når jeg er knytta til hunden går jeg langt for vendetta og da kan d være det samme faen hvem som har gjort d.

  SvarSlett
 16. dette synes jeg er ufattelig trist, kan ikke skjønne at noen kan forvolde et forsvarsløst dyr noe slikt. kunne skjønt om han hadde tatt bikkja etter nakkeskinnet om den nå skulle angrepet en av hans hunder. men å kaste den utfor en skrent og sparke den ihjæl blir i overkant av drøyeste laget. kanskje på tide å få en instans som ivaretar dyrenes interesser ja. ser jo stadig vekk på tv fra både england og usa der de har "dyrepoliti" som rykker ut når dyr er skadet eller lider. kanskje en ide å få noe lignende her i landet også nå. dette er faktisk noe jeg ikke ønsker å lese om flere ganger. :o(

  SvarSlett
 17. Er helt enig med det de fleste ytrer! Det og gå bort og faktisk ikke bare kaste en hund men deretter sparke den til døde er bare ikke å forsvare på noen måte! Hva den underliggende faktoren til denne drapsmannen var, er i prinsippet ikke utslagsgivende for min persepsjeon av slike handlinger. Psykisk lidelse eller ei.
  Er bevisst at det jeg manifesterer her ikke er politisk korrekt- Sagt med "rene ord for penga" Rett eller galt, øye for øye tann for tann etc... tror mine emosjoner ville overstyrt min handling der og da- men ville vært såpass rasjonell at jeg selv ville ikke eliminert den mannen men mye kan kjøpes for penger har jeg hørt.. tolk det de som kan ;)

  Hilsen Dyreelsker!

  SvarSlett
 18. At dere i det hele tatt diskuterer dette er vanvittig patetisk.

  Å sparke en hund til døde? Hadde jeg sett det der hadde nok han der 50 åringen fått sånn juling at jeg er faen ikke sikker på at han hadde reist seg igjen heller.

  Dette er ingen diskusjon. Det er nemlig ikke hundens feil om han agriper hunden din, men idioten som eier'n.

  Så alle dere som støtter opp om denne mannen, som sparket til døde en SETTER (!)

  Skulle dere finne på å gjøre det samme som denne 50 år gamle mannen, håp at jeg ikke er i nærheten.

  SvarSlett
 19. Skulle hatt hundeprøv for folk som skal ha hund
  Dyrepoliti i Norge skulle vi hatt.
  Å sparke en hund til døde er jo helt på tryne.
  Har lært at mann skal da tak i bakbena på hunden(e) hvis de slåss, for å løse prob.
  Hadde jeg sett noen sparke eller plage dyr...
  Fy faen... ville ikke hvert den personen om plager da. Plage dyr som ikke kan forsvare seg selv.... JA TIL DYREPOLITI I NORGE

  SvarSlett
 20. skyt idioten, fyfaen.

  SvarSlett
 21. Hva kan en katte eier gjøre om en hund dreper katta hans?
  Hvordan hadde dere reagert om hunden deres hadde blitt drpt pgr av at den bet ihjel en katt?

  SvarSlett
 22. Man tar en ”kalkulert risiko” når man har hunden sin i frislepp i parker med hunder man ikke kjenner - og eiere som kan risikere å oppfatte smågufne situasjoner annerledes enn en selv. Begge parter brøt båndtvangen, og begge later til å ikke ha helt kontroll over hundene sine.
  Hvor mange har ikke vært borti ”viltløpende” fuglehunder, der eierne er langt bak - ofte i den andre enden av parken? Ikke alle settere er like ukompliserte; gordonsetterhannhunder er ikke til å kimse av, de kan være småkranglete til tider med andre hanner, uten at de nødvendigvis er ”farlige”. Men andre eiere kan komme til å misforstå situasjoner - og frykte for egen hund. Det vet man aldri.
  De gode jegere jeg kjenner som har fuglehund, de har kontroll og vet gjerne hva de har. Men ”parkluftere” som tar sjansen, bryter båndtvang selv om det er midt i yngeltiden og har hunder som er svært fugleinteresserte - de tar lite hensyn til både dyreliv og hundeeiere generelt sine kår.
  Her gikk det galt - kanskje det var en ”freak accident”, der sparket traff det mest utsatte stedet. Ja, det ble kanskje brukt altfor sterk kraft, kanskje mannen som sparket ikke var helt "god" (ifølge han som luftet setteren) - men igjen: Den som slapp gordonsetteren, plasserte hunden sin frivillig midt i mølja - og var selv langt unna, ifølge VG.

  SvarSlett
 23. Blogger har ÅPENBART IKKE fått med seg at det er lov å slippe hundene på et område i slottsparken. Dette er allmenne kjent! Så rettsforfølging av eierene som hadde hundene løse (hvilket var både eier som hadde avdøde hund, og eier som drepte hund) i forhold til båndtvangsbestemmelsene tror jeg neppe vil skje!

  Uansett håper jeg han som drepte denne hunden får strengeste straff, rett og slett for å statuere et eksempel på at dyr ikke skal mishandles og hvertfall ikke taes liv av på denne måten. Hadde dette skjedd i USA hadde han vært bura inne for lengst!

  SvarSlett
 24. Sjekke fakta først: Dette skjedde ifølge politiet/avisene ikke i selve Slottsparken, der det forøvrig heller ikke finnes noe frislippområde for hund. Det skjedde i en liten park nærmere Vika, der det heller ikke er noe fritak for båndtvang, rett ved en barnepark.

  Uansett så er disse "frislippsområdene" ikke frislipp i den forstand at man kan gå utover regelen om å ha hunden sin "under kontroll".

  Angående bånd eller ikke på angivelig angrepet hund, og om det skal ha vært bråk hundene mellom i forkant av sparkingen, står det å lese på Aftenposten.no at "personene på åstedet har gitt forskjellige forklaringer".

  VG velger å kjøre på et av disse øyenvitnenes forklaring, og fremholde det som "sannheten", mens politiet sier til VG Nett at "politiet foreløpig ikke har noe klart bilde av hva som skjedde på gressbakken" og at de "ikke forholder seg til "versjoner" av hva som har skjedd" - et lite spark til VGs versjon og forhåndsdømming muligens.

  Det er en trist sak, men tristest for hunden som måtte dø helt meningsløst på grunn av hvordan mennesker roter det til...

  SvarSlett
 25. ja ja ja ja. hunde eieren til den døde hunden burde uansett vist bedre, men det var jo trist. men la oss lære det er båndt tvang å da må vi følge opp det.

  ja for o forklare det på en annen måte hadde det kommet noen som hadde en vond hensikt mot deg å barnet/kjæresten din så hadde du forsvart dem. å i dag så er det mye rare folk rundt voldelige folk/dyr kan være farlige. kan man ta sjanser i dag er ikke sikkert politiet er der i tide så jeg mener det angriper noen meg så får de faen meg ta konsekvenser av det. jeg gjør i alle fall ikke andre folk å dyr noe så lenge de ikke har gjort meg noe.
  hadde den døde hunden vart av en kamp hund rase så tror jeg dere hadde tenkt litt annerledes.

  SvarSlett
 26. "Personlig, er jeg verdt mer enn alle røytende, siklende, bæsjende, illeluktende firbeinte dyr som finnes. Jeg er spesielt verdt mye mer enn hunder"

  Så en dehydrert nydusjet nakenhund med forstoppelse er noe mer lik din verdi?
  Du røyter, sikler, bæsjer og lukter ille du også! Tro det eller ei. Det gjør vi ALLE.
  Med mindre du er en... dehydrert nydusjet nakenhund med forstoppelse.

  SvarSlett
 27. Til Hundemisshandleren. Vi får håpe for din skyld at avisene ikke legger ut et bilde av deg,for ser jeg deg da skulle du fått den samme behandlingen av meg og min gode venn alubat. Jeg kan LOVE DEG at alt du kan etter jeg er ferdig med deg er å dra til butikken å kjøpe familiemedlemmer, eller for å finne den grønnsaken du ligner mest på. Your days are numberd MF

  SvarSlett
 28. Til 13:19
  Men at mann slipper hunden inn i mølja, Ja da for man som fortjent, er det det du mener?
  Alle foreldre som tukler med mobiltelefon under kjøring og mens barna er i bilen. Skjer det da en ulykke som følge av dette og barnet dør, ja da har de seg selv å takke og de har fått som fortjent, de har da rett og slett drept sitt eget barn bare pga en textmeld, snakk om idioter. M

  SvarSlett
 29. Jeg for min del er mer bekymret for den aggresjonen en del folk viser i disse kommentarene, enn den hunder viser...

  Det forventes av hunder at de er kloke og tilpasser atferden sin til situasjonen, mens blant menneskene mener flere tilsynlatende her at det er fullt akseptabelt å banke opp, torturere eller drepe både mennesker og andre hunder pga av at et par hunder barker sammen når de er løse og leker?

  De fleste hundeslagsmålfører ikke til invaliditet eller død for noen av hundene og bunner bare i uenighet i noen ressurser. Mye lyd og lite blod. Alle som har med barn og mennesker vet jo at dette skjer hele tiden blant dem også. Man kan jo ikke akkurat banke opp eller drepe barn bare fordi de slår en spade i hodet på minsten?

  Hjelpe meg...

  SvarSlett
 30. Enig med deg! Tenkte det samme nå som jeg leste kommentarene til artikkelen..

  SvarSlett
 31. ja hvis dere synes dette er så innmari forferdelig så se heller på dette her

  http://news.nationalgeographic.com/news/2005/10/1019_051019_dogs_sharks.html

  SvarSlett
 32. [url]http://news.nationalgeographic.com/news/2005/10/1019_051019_dogs_sharks.html[url]


  lol os hostos bostolollo

  SvarSlett
 33. Hadde jeg sett en hund blitt mishandlet ikke bare min hund men andres hund, hadde jeg personlig gått bort å slått helsa ut på den stakkaren som hadde gjort det.

  Det er nesten det samme som å slå et handicappet menneske, bare at det er en hund.

  i liket med handicappete er hunder forsvarløse.

  Dyr er like mye verdt som mennekser! hvorfor skal dem ikke være det? F.eks er en hund alltid hos deg hvis du har gjort noe galt. gråter du merker du at den vil trøste deg.

  Et menneske KAN være det samme. alle er ikke det,men de KAN være det samme. det eneste er at de kan snakke, noe ikke dyr kan med oss.

  for dere som har medhold til han som sparket ihjel hunden:
  Han gjorde noe galt. hva var rett i det der? jeg kunne forstått det hvis han hadde kommet bort å snakket til meg og sagt ifra, men når han kommer bort å sparker bikkja, ja dæven da kan han faen meg takke seg selv, og ta imot juling.

  Så i min mening så hvis du dreper en hund er du er drapsmann.

  Å drepe et dyr = å drepe et menneske = lik straff ( kanskje høyrere for å drepe dyr og handicappete ettersom de ikke har muligheten til å ta tilbake)

  SvarSlett
 34. Jeg syns hele den skaen er ekstremt dramatisk da jeg selv elsker dyr ekstremt høyt. At noen kan drepe en hund er villt .

  ettersom øyenvitner sier hundene hadde det gøy før den 50 år gamle mannen sparket til hunden syns jeg dette er enda værre . det er greit å dytte den bort eller knuffeden litt men å sparke den så den flyr i lufta er overdrevent!

  SvarSlett
 35. Min medfølelse går til den stakkars mannen som sparket. Jeg tror ikke han mente å skade hunden som døde, men beskytte sin egen hund mot angrep.

  SvarSlett
 36. Men har vi nok psykologer i Norge til aa hjelpe alle dere som saa aggresivt komenterer denne saken, uten aa ha hoert begge sider av saken verken VG eller Aftenposten har snakket med gjerningsmannen.

  Eller er dette en blogg for den kriminelle

  SvarSlett
 37. Ikke rart det blir krig i verden.

  SvarSlett