torsdag 12. mars 2009

Dyreopplevelser i Tanzania

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne med å fortelle om turen til Tanzania for inntrykkene bare strømmet på. Høydepunktene kom rett og slett som perler på en snor. Her kjøres det lass på bagasjebrett på sykler som vi hadde gitt opp å få inni Hiacen vår. Det vi hadde hatt problemer med å få i en trillebår bærer de på hodet. Langs veiene selges eksospotter, kull, mango, kniver, veggkart, sofaer, brukte sko, veggur, levende høner som veives opp i luften for at vi skal se dem, klær, bokhyller, madrasser, pengesafer, pcer, korger, krydder... Det er utrolig å se hvordan alle bærer på noe eller skyver noe foran seg i en tralle eller på sykkel. På lastebilplan har de en egen teknikk med å holde hverandre i armene slik at de som ikke har noe å holde seg i ikke faller ut i svingene.


Hadde du fått dette inn i bilen din? (Bildet er tatt på campusen til Sokoine University, hvor vi har kontor.)

På vei ut av Dar es Salaam. En kar tar seg en hvil på bølgeblikkplatene på vei langs hovedveien...
Det største høydepunktet var uten tvil safarien til Mikumi Nasjonalpark. Vi hadde egen bil og kunne dermed kjøre rundt inni parken alene. Allerede før jeg kom inn i parken hadde jeg sett impala, sebra, elefant, gnu, bøffel og bavian. Vi skulle spise lunsj med en gang når vi kom inn, men før det var vi omsvermet av en flokk med impala og sebra. Helt utrolig! På restauranten satt vi frempå en terrasse med utsikt i alle retninger, like ved et vannhull. Vanligvis pleier det å samle seg en hel masse dyr der for å drikke, men nå var det bare gnuer, bøfler, elefanter, bavianer og sjiraffer akkurat der siden det fantes masse vann i hele parken. Det er visst ellers et helt fantastisk skue i tørketiden å sitte på den restauranten. Bare noen meter som skiller deg fra de ville dyrene – ikke noe gjerde heller!

Velkommen til parken!

Etter lunsjen fikk vi komme helt utrolig tett på elefanter – bare noen meter fra dem. Der stod de og beitet og de små ungene lekte med hverandre. Best å holde seg i bilen for de kan fort bli veldig gretne! Sjiraffene er bedårende og nysgjerrige. Vi fikk også se flodhest i vannet, og en voksen krokodille og en babykrokodille.


Velvillig posering

Noe jeg syntes var en trist og nærmest skammelig oppdagelse var at lukten av elefantene minnet meg om sirkus.


Bøfler i mengder


Gnuer og sebraer


Flokker med bavianer


Grrrh... jeg skal bite deg i lillefingeren


Impala

Og flodhest

Om natten leide vi hytter i parken og da hørte jeg løvebrøl en tre eller fire ganger! Jeg er ikke helt sikker hvor mange fordi jeg trodde det var gnuer eller noe som brølte så jeg syntes ikke det var så nødvendig å telle. Men neste dag fikk jeg vite at det var løvebrøl. De var ikke langt fra hyttene. Det hørtes slik ut.

Klokken tre om natten ble jeg sakte vekket av av drøm hvor jeg innbilte meg at det kom noen til døren – jeg drømte at det var en stor bestefar med tøfler som subbet i vei på et vegg-til-vegg-teppe. Men så våknet jeg ordentlig og kikket ut av vinduet fordi det var noen ritsj-ritsj-lyder der og da så jeg rett i skinken på en elefant! Den hadde hodet ved hushjørnet ved terrassen/døren. Så jeg listet meg til å åpne døren og så enda en elefant i hagen bare noen meter unna! Jeg tenkte at det ikke var så lurt å på amatørmessig-amerikansk-turist-vis å bli most av en afrikansk elefant så jeg turde meg ikke ut på terrassen, men jeg måtte da virkelig kikke ut døren et par ganger. Merkelig nok fikk jeg sove etterpå. Jeg stod opp klokken 5 og ventet på soloppgangen. Heldigvis var det veldig klart og fint og skinn fra himmelen. Soloppgangen kom presis kl 6 og da kom også Rune (Fjellanger) så vi skynte oss til bilen for å kjøre rundt mer. Utrolig flott å se hvordan det bare krydde med dyr og morgenaktiviteter i soloppgangen. Nesten det første vi så var to sjakaler. De er ikke så lett å få øye på på bildet, men det var enda ikek blitt lyst og jeg måtte holde kamera i ro med lang lukkertid...
God morgen, sjiraff...

I soloppgang...

Full av insekter i ansiktet.Just hanging around... Denne karen her var så utslitt etter å fått seg et nummer på morgenkvisten at han bare ble sittende uten å flytte seg for bilen, selv om hele flokken hastet videre.

Jeg ble bare ikke lei av å dra på safari! Kunne holdt på i ukesvis tror jeg. Før vi dro fra parken i kjørte vi på safarirally i på gjørmeveiene og fikk bruk for både lav firhjulstrekk, differensialsperrer og mer fancy stuff for å komme ut av sumpene. Jeg fikk et solid blå merke på skinken da vi måtte gi full gass og jeg ble kastet rundt på som en filledokke i bilsetet. Det var virkelig kjempemorsomt J

Til slutt fikk jeg se Vuma Hills som er en teltleir for turister. Jeg trodde jo det var noen sånne små trekant telt, men det viste seg at de var på 20-30 kvm med tregulv, to dobbelsenger, toalett og til og med dusj! Det var et helt fasinerende anlegg og full restaurant med utsikt over faktisk store deler av nasjonalparken. Dit har jeg virkelig lyst til å ta med alle jeg er glad i og overnatte en gang!!!! Alt som skiller deg fra jungelen er en tynn duk. Fasinerende! Ungene hadde elsket det.


I Morogoro, hvor vi jobbet, så vi noe de kaller genet-cat eller noe lignende. Et lang, tynt, lite dyr med buskete og stripete hale. Kroppen er sølvgrå med svarte eller grå flekker. Nydelige dyr! Bilder her... Det er visst ikke så uvanlig å holde disse som kjæledyr visstnok.


Hva er dette da?? Denne så jeg da jeg snek meg ut av bilen for å tisse i bushen - litt spennende å måtte speide etter løver og elefanter før man gjør sitt fornødne... :)

I parken så vi utrolig mange typer fugler, hvor jeg ikke kjente til mange av artsnavnene. Vi så i det minste "hornbill" (slike med store, krumme nebb), men disse på så lang avstand at jeg ikke fikk tatt bilde. Så så jeg disse hvite fuglene som følger bøflene for å spise insektene og noen nydelige stærer som lekte seg på restauranten.

StorkSånne hvite bøffelfugler - ah! Det er så godt å kunne briljere med slike solide biologikunnskaper...kremt
Nå mangler jeg bare å få sett løve. Vi så forresten spor etter det som så ut som store kattepoter.

Jeg tok naturligvis bilde! Kanskje løve? Kanskje hyene?

Når jeg var i nasjonalparken slo det meg med stor kraft at det var ganske naturlig at det var her menneskeheten først oppstod. En slik grøde og et slik fantastisk plante- og dyreliv! Det var fasinerende å tenke på at under slike forhold var det de første fortsporene ble satt på jorden.
Nå skal jeg og forhåpentligvis mann og småtassene tilbake til Tanzania til høsten. Da planlegger jeg ferie i endene av jobbingen, slik at vi kan få oppleve enda mer av naturen og kulturen.
Senere skal jeg fortelle mer om hva vi jobber med og vise bilder av de bedårende rottene. I mellomtiden kan dere adoptere en rotte :)

2 kommentarer:

  1. Fantastisk! Blir helt betatt av bilder og fortelling - gleder meg til å høre mer!

    SvarSlett
  2. Flotte bilder! Stæren er en trefarget glansstær :-)

    SvarSlett