Jeg lovet å komme tilbake med noe mer seriøst, etter å ha vært tøysete i forrige post.
For deg som er like nerdete som meg vil du ha stor glede av denne nettsiden med en rekke fulltekstutgaver til spennende artikler.
Nå gleder jeg meg til å få boken av Miklósi! Jeg hører rykter om at den er bra. Noen lesere som vil dele opplevelser av boken med oss?
lørdag 29. mars 2008
Hvilken hunderase er han...
Er du av den feminine sorten og lurer på hvilken rase ditt maskuline motstykke ville vært om han var født hund? Sporty som en setter, silkebløt og underholdende som en puddel, überkul som en doberman?
Du kan finne ut av det her, hvis du ikke stiller krav utover kreativitet og intuisjon.
For å veie opp for denne useriøse linken skal jeg presentere en mer relevant i neste post!
Du kan finne ut av det her, hvis du ikke stiller krav utover kreativitet og intuisjon.
For å veie opp for denne useriøse linken skal jeg presentere en mer relevant i neste post!
Etiketter:
hund,
jentegreie,
underholdning
lørdag 15. mars 2008
En durkdreven amatørs bekjennelser: Latterkrampe av hundebok
Når man leser enkelte hundebøker kan man få inntrykk av at hund egentlig er noe av det alvorligste man kan drive med. Så mange ting kan gå galt.
Hunden kan bli slem, og da er det din feil. Du hadde ikke gått på kurs eller kunne ikke nok. Den kan få hofteleddsdysplasi. Det er egentlig din feil det også fordi du ikke sjekket slekten godt nok og lot den gå i trapper da den var valp. Liksom. Hunden kan komme på feil side i skisporet slik at Oddvar Brå snubler. Dette er også din feil og du vil bli stilt til ansvar. Straffen er ti slag med brukket skistav. Hunden kan komme til å tigge ved bordet. Alle vet at dette er en dødssynd og at det er DIN feil.
Når du ber om hjelp får du gnidd inn alle feilene du har og du blir fortalt hunden alltid er et resultat av eier. Det spekuleres vilt i at personligheten din ikke er sterk nok (hunden ser ikke opp til deg) eller at du ikke har mørk nok stemme. Du skulle aldri hatt hund! Det er konklusjonen.
Nøkternhet, undersøkelser og pedagogiske evner er ikke et typiske trekk for forbipasserende "hundeeksperter".
Hvis du en dag i dyp fortvilelse søker etter noe som i stedet kan styrke din selvtillit og kjærlighetsbåndet til hunden din, så er redningen nær. Til og med på norsk!
Sjelden, eller aldri, har jeg lest en hundebok fra perm til perm uten å ta pause annet enn for å tørke tårene etter latterkramper. Endelig!
På fredag var jeg på Mammutsalg på den lokale bokhandelen og kom over boken "Hent ballen! Slik får du en lykkelig hund" av Bjørn Gabrielsen (på salg her akkurat nå). Uten å titte nøye på den havnet den i kurven og jeg åpnet den først for en rask titt (jada) om kvelden. Min akademiske skepsis måtte bare fare i møte med denne boken som er fullstappet av humor og skjeve betraktninger - "en durkdreven amatørs bekjennelser".
Jeg kjente egentlig til boken og hadde dårlig samvittighet for ikke å ha lest den i og med at min studiefelle Kristin Meitz Bru på ypperlig vis har hatt ansvaret for fakta i boken. Men nå kan jeg endelig la samvittigheten få hvile!
Jeg gav meg regelrett over. Jeg ble fanget på første siden der Bjørn Gabrielsen skriver:
"Det yngler en del tabuer omkring hundehold i vår sivilisasjons stille brakkvann. Hunder er verken totalt antiseptiske, praktiske eller innbringende, og det gjør dem jo ganske latterlige. I Norge, der sauen er et hellig dyr (og kanskje med god grunn), finnes det dessuten nedfelt en i europeisk sammenheng uvanlig sterk skepsis mot dyr med hoggtenner.".
Klokken tolv om natten, på side 56, lå jeg i fosterstilling i sofaen og strevde med å få puste mellom latterkulene.
Da hadde jeg fått med meg at vi kanskje ikke bør lære for mye av hunder:
"Hundene i disse miljøene [tigger-/rusmiljøene] virker sublimt uinteresserte i omverdenen, de tilkjennegir ingen lengt etter et annet liv. Livene de lever ligner litt på hvordan de hadde levd hvis de hadde bestemt selv. Soving til uregelmessige tider, perioder med sult avløst av punktvis fråtseri, evig navigering innenfor flokkens hierarki og endeløs posisjonering overfor rivaler. Så på makronivå kan det virke som om man kanskje ikke bør lære for mye av hunder."
Jeg har også blitt skeptisk til drosjesjåfører:
"Det finnes ingen som har sett så mye menneskelig fordervelse i fredstid i noe demokratisk land som drosjesjåfører i Norge. De får dårlig betalt og må samtidig høre passasjerer messe om at det er dyrt å ta drosje. Enhver drosjesjåfør som ikke kjæler med håndvåpenet sitt foran speilet i fritiden mens de mumler "Are you talkin' to me?" har min fulle respekt. Men hunder kan de altså ikke kjøre."
Jeg fikk noen åpenbaringer når det gjelder barn:
"Man ser det samme med søte barn som skal bestemme over søte hunder. Barna kan bli så slemme og sadistiske at det ikke finnes ord for det. Voksne er ofte likedan, men marginalt flinkere til å rettferdiggjøre handlinger som egentlig bunner i herskesyke.
Ser man det hele på litt avstand, merker man at ingen hund får et bedre eller tryggere liv av at den gyver løs på andre hunder. Selv i løshundflokker lønner det seg ikke å være udiskriminerende aggressiv. Og vi vet alle hva som skjer med slemme barn. At barn og hunder er grusomme, bør altså ikke tolkes som et tips om hvordan du og jeg skal te oss. Overlater du et barn eller en hund alene i et kjøpesenter eller i skogen et par dager, ser du raskt at her har vi å gjøre med individer som nesten ikke skjønner noen ting."
Og herfra blir det bare bedre. Gullkornene ligger tett som hagl. Jeg har ikke hatt det så morsomt alene på en fredagskveld som jeg kan huske. Her og nå, mens jeg blar gjennom boken igjen ler jeg så tårene triller.
Boken kunne like gjerne hatt undertittelen "Slik får du en lykkelig hundeeier". For her er det rom for å senke skuldrene og nyte øyeblikkene du har med hunden din. Jeg skulle bare ønske at vaskelappen ville yte boken bedre rettferdighet. Det er nesten ingenting som tyder på at du kommer til å kunne flire.
Et råd: Spar boken til du har tid til å lese hele. Du vil helt sikkert ønske å gjøre akkurat det når du har begynt. Gled deg til halvannen times hundefryd!
Kjære lesere: Vet dere om andre uoppdagede hundehumorperler - vær så snill og del dem med oss umiddelbart!
Etiketter:
atferd,
bjørn gabrielsen,
etologi,
hent ballen,
humor,
hund,
hundeeier,
hundetrening
mandag 10. mars 2008
Dyrs læring - liksom...
På Wikipedia er det en egen side som omhandler dyrs læring. Den er så full av feil, at den burde slettes. Men aller helst burde den erstattes med noe bedre!
Vær så snill - nesten hvem som helst kan gjøre det bedre enn slik det ser ut i dag.
Vær så snill - nesten hvem som helst kan gjøre det bedre enn slik det ser ut i dag.
Etiketter:
dyr,
dyreatferd,
læring
Stopp diskriminering nå!
Har du noen gang lett i kjøkkenskuffen etter den blå sleiven og ikke funnet den? Inntil det går opp for deg at den ikke er blå, men faktisk er gul? Og når du leter etter en gul sleiv, finner du den så lett som bare det, selv om det er den eneste sleiven i skuffen? Kanskje du er et offer for kategorisering.
Forrige gang skrev jeg om at dyr og mennesker har evnen til å kategorisere. Kan det tenkes at vi har så lett for å kategorisere at det kan komme i konflikt med vår evne til å diskriminere?
En gammel artikkel jeg nettopp leste tok for seg dette. Her skulle en gruppe barn lære seg å diskriminere en spesiell bokstav. De gikk gjennom en diskrimineringstrening hvor de tilsynelatende fikk ganske god kontroll på hvilken bokstav som var viktig. Deretter fortsatte forsøket med at bokstaven kun befant seg i ord som hadde med hannkjønn å gjøre. Det motsatte ordet var et hunkjønnsord. Som "s" i okse vs ku.
Etter noen repetisjoner med "kjønnsladde" ord mente forfatteren at elevene glemte bokstavdiskrimineringen, og kun konsenterte seg om hannkjønnet. Dette kunne testes med at kjønnsladde ord uten bokstaven ble presentert og elevene fremdeles valgte hannkjønnsordene. Til og med ved introduksjon av bokstaven "s" i hunnkjønnsordet (vær vs søye) valgte elevene fremdeles hannkjønnsordet.
Er biologien vår slik at vi prioriterer viktige opplysninger og siler ut det som kan synes irrelevant? I så fall må vi som trenere av dyr (og mennesker) være klar over at de kan gjøre "feil", selv om vi tror har gjort en perfekt jobb med å få etablert diskriminering. Vi må ta høyde for at det som synes innlysende for oss, ikke trenger å være innlysende for den som blir trent.
Og vi kan til og med forvente at dyret vil lete med lys og lykte etter noe som for dem vil være mer "logisk" eller enklere å diskriminere.
Dessverre inneholdt ikke artikkelen noen spesielt god beskrivelse av resultater og metode. Kanskje noen lesere kan hjelpe til med å finne frem til mer spennende litteratur på dette?
Etiketter:
atferd,
atferdsanalyse,
diskriminering,
etologi,
generalisering,
kategorisering
Abonner på:
Innlegg (Atom)